5 nejznámějších her s olympijskou tématikou

Olympijské hry mají svojí doprovodnou videohru už desítky let. Pamatujete si ty nejznámější? Vybrali jsme 5 nej.

Olympiáda v Londýně se kvapem blíží a na heroické výkony se připravují i hráči počítačových her. Tedy, připravují se aspoň na výkony na virtuálních sportovištích, protože už od roku 1983 se pravidelně objevují „Olympijské“ hry. Uvozovky jsou na místě, protože takhle jsou označovány herní tituly, které obsahují jednu nebo více sportovních disciplín inspirovaných reálnými olympijskými hrami.

Podobné hry se obecně dělí na oficiální a neoficiální v závislosti na tom, jestli mají licenci Mezinárodního olympijského výboru. Z obou skupin jsme vybrali celkem 5 zásadních titulů, u kterých jsme ve snaze pokořit rekord (a soupeře) ničili herní ovladače. Protože se blíží letní olympiáda, zůstali jsme u letních her, ovšem své tituly mají pochopitelně i hry zimní. Mimochodem, právě dnes vychází hra spojená s letošní londýnskou olympiádou: London 2012 - The Official Video Game of the Olympic Games. Recenzi můžete čekat na Doupěti v nejbližších dnech.

Track & Field

Track & Field je legendou. Hra od japonského studia Konami vyšla už v roce 1983 a vlastně založila celý žánr olympijských videoher. I u nás je Track & Field hodně známou hrou, protože její původní automatová verze prakticky nemohla chybět v žádné pouťové maringotce.

Track & Field 01.jpgTrack & Field 02.jpg

Track & Field nabízela 6 atletických disciplín (100 m sprint, skok do dálky, hod oštěpem, 110 metrů překážky, hod kladivem a skok do výšky) a její herní principy kopíruje většina podobných titulů. Hra vyšla kromě automatů i na spoustě dalších platforem od Atari 2600 po iPhone. Mimochodem, japonská verze hry měla oficiální licenci Letních olympijských her 1984.

Summer Games

Summer Games od Epyxu vyšly v roce 1984 pro domácí počítač Commodore 64, později se objevily verze pro Atari, ZX Spectrum a další. Zajímavostí a způsobem, jak si jednoduše hru zahrát i dnes, je Joystick C64 – páka připojitelná k televizi, která obsahuje 30 vybraných her z C64 včetně právě Summer Games.

SummerGames 01.gifSummerGames 02.gif 

Sportovní disciplíny ve hře se drobně lišily podle platformy, celkem jich bylo 7: sprint, skok o tyči, skok do vody, gymnastika, plavání, střelba na terč a veslování. Summer Games se dočkaly i pokračování, na C64 bylo možné obě hry spojit a vytvořit si tak jednu velkou olympiádu.

Olympic Gold

Olympic Gold představují první hru, která vyšla s oficiální licencí Mezinárodního olympijského výboru. Navíc hru sponzorovala Coca-Cola. Hra Olympic Gold vyšla v roce 1992, tedy v době olympiády v Barceloně a od této doby se každé další olympijské hry dočkaly oficiální videohry.

Olympic Gold 01.pngOlympic Gold 02.png

Obsahem se hra moc nelišila od ostatních nelicencovaných. Mohli jste si vybrat svého sportovce z různých národů a vyzkoušet si 7 disciplín: 100 metrů sprint, hod kladivem, lukostřelba, 110 metrů překážky, skok o tyči, 200 metrů plavání volným stylem a skok do vody. Olympic Gold asi nebude znát u nás moc hráčů, protože se titul objevil jen na konzolích Segy.

Summer Challenge

Pokud Olympic Gold je hra u nás málo známá, tak Summer Challenge je naopak naprostá klasika. Neoficiální olympijská hra od Accolade vyšla v roce 1992 na PC a svého času ji měl na svém počítači snad prakticky každý. Ostatně se není čemu divit, na počátku devadesátých let byl výběr her u nás velmi omezený a nelegálně se šířil poměrně malý okruh titulů.

Summer Challenge 01.pngSummer Challenge 02.gif 

Summer Challenge se opět nijak neliší od podobných her, důležitý je jen výběr sportovních disciplín a těch jste si mohli vyzkoušet 8: lukostřelba, jízda na koni, jízda na kajaku, 400 metrů překážek, skok o tyči, skok do výšky, hod oštěpem a cyklistika. Stejně jako v podobných hrách jste měli možnost si disciplínu natrénovat, nebo se zúčastnit turnaje zahrnujícího všechny disciplíny. Summer Challenge se dala hrát až v 10 hráčích (střídali se u klávesnice) a to byla teprve zábava. 

Mario & Sonic at the Olympic Games

Mario a Sonic jsou nejznámější herní maskoti na světě, takže když se setkali v jedné hře, byl prodejní úspěch nevyhnutelný. Hra Mario & Sonic at the Olympic Games se objevila na konzoli Nintendo Wii v listopadu 2007, půl roku před olympiádou v čínském Pekingu. Na handheldu Nintendo DS vyšla v lednu 2008. Oficiální licence pochopitelně nechyběla ani jedné verzi.

Mario and Sonic 01.jpgMario and Sonic 02.jpg 

Od hry k olympiádě v Aténách v roce 2004 se zásadně zvýšil počet disciplín, Mario & Sonic jich má v nabídce hned 24 rozdělených do osmi okruhů: atletika, gymnastika, střelba, lukostřelba, veslování, plavání, šerm a stolní tenis. Kromě navýšení počtu disciplín Mario & Sonic ukazují, jak se žánr odTrack & Field prakticky nezměnil – stále musíte u rychlostních sportů co nejrychleji bušit do tlačítek, u dovednostních správně odhadnout úhel, či namačkat správnou kombinaci tlačítek a tak dále.

Tip: Další články na olympijská témata najdete na webu Londýn 2012

Diskuze (5) Další článek: Tvůrci Angry Birds vydali první trailer k jejich hře Amazing Alex

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,