10 herních sérií, které graficky neuvěřitelně pokročily

Grafika je důležitá. Někdo si ji hlídá, někdo nikoli. Podíváme se na 10 her, které se za dobu své existence řádně vyšvihli.

Ať si říká kdo chce co chce, grafika je ve hrách hodně důležitý aspekt. Ještě k tomu v dnešní době, kdy se vzhled některých her blíží realitě. Ale jak takové hry začínaly? Dneska se podíváme na 10 dlouholetých sérií, které za dobu svojí existence udělaly neuvěřitelný pokrok. 

Final Fantasy

Tahle dlouholetá série je bezesporu jednou z nejlepších, které kdy z japonské produkce vzešly. Díky ní se podařilo udržet při životě studio Square (tehdy ještě bez Enixu) a po prvním úspěchu pokračování jen přibývala. Hlavně opěvovaný sedmý díl se stal modlou většiny fanoušků série Final Fantasy. Na úspěchu sedmičky se také nesmírně podepsalo to, že se Final Fantasy poprvé podívalo na PC a první Playstation. Dříve se vývojáři drželi konzolí od Nintenda.

ff.pngff2.jpgff3.jpgff4.jpgff5.jpgff6.png

Zanedlouho se chystá vydání dílu s pořadovým číslem XV. Skutečný počet her v sérii Final Fantasy je ale daleko větší. Sedmý, desátý a třináctý díl se dočkaly vlastních spin-offů. Patnáctka vlastně původně neměla být další regulérní díl. Měla se jmenovat Final Fantasy XIII Versus, ale za dlouhých 10 let vývoje si to vývojáři rozmysleli.

ff10.jpegff11.jpgff12.jpgff7.jpgff8.jpgff9.jpg

Série Final Fantasy ale nezůstala jen u singleplayerových RPG. Podívala se i do světa MMO. Poprvé to bylo s jedenáctým dílem, který vyšel před neuvěřitelnými 14 lety. Ten ale před 3 lety dostal svého nástupce. Je jím 14 díl s podtitulem Realm Reborn. Vedle World of Warcraft je to další MMORPG, kterému se daří přežívat i s měsíčními poplatky. Ale ještě nekončíme. Na PSP jste si mohli zahrát spin-off k sedmičce a na 3DSku zase Theatrhythm Final Fantasy. Inu, je toho hodně. A to ani nezmiňuji mobily.

ff16.jpgff17.jpgff18.jpgff21.jpgff22.jpgff23.jpg

Tady se ale bavíme o pokroku v grafice. Z 8bitové dvourozměrného prvního dílu to dotáhli až k obří propracované patnáctce. I když dneska není žádný nadprůměr, stále se nemají za co stydět. Jak moc velký skok v grafice se jim podařilo udělat je pěkně vidět na srovnání sedmičky s připravovaným remakem. Kdo by chtěl hrát originál, když tady budeme mít tak luxusní verzi? Snad jen zarytí fanoušci, kteří na něj nedají dopustit. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,