10 osobností české herní scény, které byste měli znát

České vývojářské firmy nemají co do velikosti šanci konkurovat těm opravdu velkým zahraničním. I tak ale máme pár osobností, které stojí za to znát.

2. Petr Vochozka

Hrát začal na počítači Atari 800 těsně před revolucí, v roce 1988. Kromě hraní programoval i vlastní tituly, které jako všichni ostatní vyměňoval s kamarády na kazetách. Narozdíl od Fuky se ale později pokusil i nějaké hry prodat. Podle jeho vlastních slov, zájem o hry byl obrovský, tak proč nezkusit štěstí. Vznikl Vochozka Trading a hry Světáka Boba, české historicky první oficiálně distribuované hry, se prodalo několik stovek kusů.

p82385534-3.jpg

Brzy poté za ním přišli kluci z Pterodonu s jejich Tajemstvím oslího ostrova. V té doby byl Vochozka jediný, kdo se zabýval tvorbou a následným prodejem českých her, takže jasná volba. Ani po Opičím ostrově spolu nepřestali spolupracovat, i když Vochozka Trading nepřestal samostatně distribuovat nejrůznější hry, hlavně tedy české.

1103.png341452-illusionsoftworks3-653x367.jpgANB555b1a_too3.jpg

Opravdový úspěch ale ještě teprve čekal. V roce 1997 vznikla pravděpodobně nejúspěšnější česká firma, konkrétně Illusion Softworks. Hned první hře, Hidden & Dangerous, se podařilo dostat i do zahraničí. Po ní pak ale přišla ještě úspěšnější. Mafia: The City of Lost Heaven. Opravdu celosvětově úspěšná hra pomohla navázat spolupráci s americkým gigantem Take-Two interactive, který ji později odkoupil. Tím víceméně zaniklo studio Illusion Softworks, bylo přejmenováno na 2K Czech. Pod novým názvem už vyšla Mafia II, hlavně jej ale opustil sám Vochozka.

V současnosti má nové studio Icarus Games, které se zabývá hlavně odpočinkovými hrami. Na kontě má zatím tři a žádné nadšení bohužel nevzbudily.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,