7 skvělých herních začátků pro novopečené hráče

Právě jste si koupili nové a nabušené PC s nejnovější grafickou kartou? Gratulujeme! Nyní vás čeká poměrně dlouhé rozhodování, co si zahrát? V tomto průvodci vám pomůžeme udělat první krůčky do herního světa, kde najdete dnes více jak 700 milionů titulů.

Každý rok se na světě zrodí zpod rukou šikovných vývojářů zhruba tisícovka nových her. To je ohromné číslo a je jisté, že se každá z nich bude snažit uchvátit co největší počet uživatelů, tedy hráčů. Problémem dnešních her tedy není až tak grafická stránka, nýbrž určitá nadstavba, díky které se hráč ke hře opětovně vrátí. Něco, co ho u ní udrží delší čas. Mnohým z nich se to povedlo a za léta své existence si získaly masivní hráčkou základnu. Druhou stránkou věci je právě servírovaný obsah.

Pro novopečené hráče, jakými můžete být i vy, se může výběr her zdát nekonečně velký a nebude si v něm moct vybrat. Mnohé z nich jsou také náročnější na ovládání, i když je tu stejně početná sorta dalších, které se zase ovládají samy. Je proto lepší se buď někoho zeptat, googlit nebo nahlédnout do nějakého internetového průvodce.

V tom našem představíme sedm dobrých her, které si jako nováček můžete zahrát, aniž byste se museli potýkat se složitými herními mechanikami či se stali obětmi rozsáhlého herního systému, který nabízí tisíce voleb a kombinací. Pokud trh s hrami již nějaký čas sledujete, víte jistě, jaké hry chcete hrát, a nebude pro vás problém si vybrat. Pro ty, kteří se v herním obludáriu octnuli poprvé, bude tento průvodce jistě vítaným návodem na to, jak udělat první krok.

Civilization V (Firaxis Games, 2010)

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001civ.jpg

Zkušení počítačoví hráči strategií tuto hru znají jako své boty a mají odehrány všechny díly, z nichž ten pátý v sobě přináší možnosti hry i pro úplné nováčky. Pojďme se tedy podívat na pátý díl Cívky, jak jí zkráceně nazývají zkušení matadoři.

Celá hra je rozdělena na velkou mapu světa a vy máte za úkol vybudovat civilizaci, projít s ní dějinami lidstva a ovládnout svět. K tomuto cíli se nutně nemusíte propracovat silou, nýbrž kombinací válčení, kulturního a hospodářského rozvoje, diplomacie a politiky s ostatními AI hráči.

civilization-5-cheats.jpgSheep_on_hills_(Civ5).jpgStandard-Earth-map.jpg

Pro nováčka to asi tak velká změna nebude, ale ti zkušenější si budou muset zvyknout na hexagonální tahy jednotkami místo klasických čtverečků, což oproti novému trendu hry poskytovalo méně možností pohybu.

Přehledné rozhraní a způsob nápovědy je vhodný pro rychlé zapamatování, přičemž si herní mechaniky osvojíte a v dalších časech hraní Civilizace je budete už používat automaticky. Příběh vás zavede na úplný začátek známé historie lidstva, tedy do roku 4000 př. n. l. a z tohoto výchozího bodu budete pokračovat napříč dějinami, až dojdete do technologicky vyspělého věku letů do kosmu.

Ve změti položek, ikonek a nabídek se budete zpočátku možná trochu ztrácet, avšak věřte, že jsou oproti čtvrtému dílu Cívky poměrně přehledné. Takže, začínáte na úrovni prvních společenství a zakládáte nejdříve osady, ze kterých postupem času vyrostou antická města – záleží, jaký kontinent hrajete – posléze hrady, pak pevnosti a na závěr se můžete těšit na industriální a moderní éry.

Inteligence protivníků není také zanedbatelná a pokud dlouho otálíte, vytvoří proti vám aliance, kterými vás roznesou na kopytech, což je hlavní úskalí celé této hry – rychle budovat a posouvat vývoj kupředu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,