Alice: Madness Returns – bacha, Alence hráblo! (recenze)

Alééénkóóóó?! Přišli za tebou nějací pánové. Prej z nějakýho Vondrlendu. Vypadají jako přerostlý vosy a mají katany.
Kapitoly článku

Se „šílenými“ věcmi se setkáváme dnes a denně. Někdo považuje za šílené moderní technologie a nejraději by všechny ty internety a počítače zakázal. Jinému stačí ke správné definici slova neopatrné přepnutí na Otázky Václava Moravce.

 

Největší západní studio v Číně (Spicy Horse) nám nyní servíruje vlastní představu šílenosti. A to na příkladu holčičky, jíž v osmi letech shoří barák s celou rodinou, a ona se z toho sesype.

I pokračování má být správně „zlověstné a zvrácené“

Aby toho nebylo málo, není to jen obyčejná šedivá myška. Jmenuje se totiž Alenka a nosí v hlavě Říši divů (v originále Wonderland). A i tu obrovská tragédie pěkně pocuchala.

Máte odvahu na něco šíleného?

Alice: Madness Returns navazuje na 11 let starou hru American McGee’s Alice. Tvůrci pyšně vyzdvihují, že se jednalo o první titul EA, který dostal americký rating M (Mature, nad 17 let). Tj. na poměry velkého vydavatele „jako fakt“ drsná věc! I pokračování má být správně „zlověstné a zvrácené“. Řekněme si hned na začátku a bez velkých hocapinek: není.

Alice 2 12.jpg Alice 2 13.jpg

Nejnovější příhody Alenky jsou asi stejně tak drsné jako závody nabušených a ozbrojených SUV obojživelníků, v nichž musíte dodržovat dopravní předpisy a jezdit v obci padesátkou. Ano, i okolo této recenze vidíte všude děsivé a temné screenshoty s bizarními výjevy.  Ale to všechno jsou pouze kulisy a herci v jinak klasickém partu akční adventury. Běháte, skáčete, bojujete, sbíráte krystalky (zde „drsňácké“ zuby), hledáte tajné skrýše a semtam rozbijete hubu více kreaturám najednou.

Nejdřív postrašit a pak uskákat k smrti

Může to být namáhavé, může to být zábavné, ale rozhodně to není šílené. Podobný princip jsme viděli stokrát. Proto je dost nemožné, aby ve vás hra vyvolávala jakýkoliv pocit napětí, údivu či překvapení z poznávání zvláštního světa.

Wonderland je prostě jeden z dalších herních světů

Bojíte se pouze na začátku, a to díky technicky zajímavému videu (těch je ve hře mnohem víc a posouvají vždy děj dál), které přechází v bloumání uličkami viktoriánského Londýna v roli Alenky. Nevíte, co bude, odkud na vás co vykoukne, jak se bude vše vyvíjet. Obavy se však vytratí hned po přesunu do Říše divů a prvních pár minutách skákání a zabíjení tamtéž.

VIDEO: 4136 'Alice: Madness Returns - GDC 11 gameplay trailer'

Je jaksi nemožné děsit se toho, co znáte. A vzhledem k tomu, kolik bizarních potvor se již v 3D plošinovkách a v akčních hrách sledovaných z pohledu třetí osoby objevilo, není Alenka ani nijak převratně odvážnou záležitostí.

TIP: Při trojskocích nebuďte netrpěliví a nemačkejte tlačítko hned po provedení prvního skoku. Počkejte zhruba dvě sekundy, až začne Alenka padat. Jen tak se dostanete na nejvzdálenější místa.

Wonderland je prostě jeden z dalších herních světů a nebýt pravidelných povedených videovsuvek a občas trochu nesmyslného (ne však z hlediska Alenčiných dobrodružství) navazování lokací, nepoznali byste rozdíl od mnoha jiných her (pravda, většinou staršího data).

Jak zneužít Alenku?

Z toho vyplývá i druhý poznatek. Alice: Madness Returns původní Alenčina dobrodružství znásilňuje a využívá povrchní pozlátko známých postav a na první pohled nesmyslných hlášek. Využívá hlavního motivu dívky a jejího světa a bere si z něj, co potřebuje. Kočku Šklíbu, která se podobně jako v American McGee’s Alice objevuje v roli občasného komentátora a autora rádoby moudrých vět. Srdcovou královnu, Kloboučníka, Zajíce březňáka (March Hare), Housenku a desítky dalších.

Alice 2 01.jpg Alice 2 02.jpg

Některé jsou kladné postavy, jiné záporné. Hra je tak vytrhuje z jejich původních „rolí“ a dává jim násilně něco, co jim z logiky původního příběhu nepřísluší. Hraje se tedy primárně na „wow efekt“ – tuhle postavu z Alenky přece znám! A jelikož je to Alenka, nemusí to přece dávat smysl, no ne?

American McGee’s Alice jako bonus

Majitelé PS3 a Xboxu najdou u hry jednorázový kupón na pořízení původní American McGee’s Alice. Jde o akci z pohledu třetí osoby s rokem výroby 2000. Hra ve své době získala velice pozitivní hodnocení (průměr na Gamerankings je 83 %) a najdete v ní nemálo detailů, které se objevují i v aktuálních dobrodružstvích Alenky.

BOX_AmericanMcGee.jpg
 

Nevadí. Myšlenka, že Alenka zešílela a mezi dvěma světy (reálným a fantazií) se snaží najít novou rovnováhu a objevit, co se vlastně stalo onoho kritického večera, kdy se stala sirotkem, není špatná. A hra rozhodně není odfláknutá.

Schizofrenní Wonderland

Tvůrci Alenku vyslali do několika různých světů, které se graficky výrazně liší (původní pohádková země, zamrzlá krajina, hrady sestavené z karet, industriální prostředí, daleký Východ atp.), navíc putování dovedně oživili spoustou miniher.

Tvůrci Alenku vyslali do několika různých světů, které se graficky výrazně liší

Mnohé jsou akčního charakteru (zahrajete si i klasickou 2D plošinovku nebo pinball s utrženou hlavou od panenky), jiné zase logické (puzzle aspol.) a dočkáte se i jednoho velice povedeného překvapení.

Alice 2 03.jpg Alice 2 04.jpg

Tím nechci říct, že je všechno úžasné, zábavné a skvělé. V určitých pasážích (zhruba v polovině hry) se délka uměle natahuje repetitivními úkoly (aneb není možné projít jen jednou nebo dvěma jeskyněmi; musí prostě být tři, protože je to tak hezké číslo, a přestože se jeskyně moc neliší, aspoň si užijete ty úžasné asijské textury, které pro vás grafici pár měsíců smolili). Celkem vám hra zabere něco kolem deseti hodin, což je solidní doba (záleží samozřejmě, jak moc velcí hnidopiši jste a zdali budete hledat všechny skrýše a bonusy).

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Arkády | Akční adventura
Výrobce: Spicy Horse | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. června 2011
  • Povedená bojová část
  • Spousta miniher
  • Stylová videa
  • Pouze iluze drsňáckosti
  • Vykrádá bez smyslu Alenku a její postavy
  • Umělé prodlužování délky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,