Assassin's Creed Pirates: na vlnkách Karibiku (mobilní recenze)

Jedna z nejočekávanějších mobilních her tohoto podzimu dorazila do našeho přístavu. Podívali jsme se na to, co nám přivezla.

Aby značka Assassin's Creed letos pokračovala v úspěšném tažení na počítače a konzole, stačilo vyladit jen pár drobných detailů. Přechod populárního zabijáka na naše mobily a tablety však byl pro inženýry z Ubisoftu o poznání větší oříšek.

Úspěch na mobilních platformách vyžaduje změnu ovládání, v lepším případě potom i změnu celého herního systému. Najdou se sice hráči, kteří hraním na mobilech tráví hodiny v kuse, ale větší část této svébytné skupiny k mobilní hře sahá ve volných chvilkách, například při cestě MHD, nebo při čekání na ošetření u doktora.

 

Na cestě budete odkrývat poklady a tajemství a zapletete se i do všeprostupujícího sporu mezi Assasiny a Templáři

 

Ubisoft se s těmito fakty vypořádal nadmíru dobře. Z toho plyne, že Assassin's Creed Pirates nejsou pouhou konverzí hry z PC, ale docela novým titulem s novým herním systémem – i když jen do jisté míry.

Screenshot_2013-12-07-00-26-38.png Screenshot_2013-12-07-00-45-33.png Screenshot_2013-12-07-01-02-29.png

Zpět do Karibiku

Assassin's Creed Pirates vychází z premisy Assassin's Creed IV: Black Flag. Jste pirátem, tentokrát jistým Alonzem Battilem, který vyplouvá na širé moře, aby získal poklad piráta La Buse. Cestou budete samozřejmě odkrývat i jiné poklady a jiná tajemství a zapletete se i do všeprostupujícího sporu mezi Assasiny a Templáři, příběh sám zde ale nehraje takovou roli, jako v případě velké hry. A to je dobře, neboť se autorům zrovna moc nepovedl.

Screenshot_2013-12-07-01-08-22.png

Příběh je vyprávěn prostřednictvím statických obrázků a suchých vět, které by se hodily spíše do nízkorozpočtového titulu. Jednoduchý styl vyprávění byl dost možná zvolen schválně, aby hráče nezdržoval od samotné akce, ovšem větší nápaditost a vykreslení jednotlivých postav by na škodu rozhodně nebyla.

Na moři, souš se nekoná

Také samotnou akci Assassin's Creed Pirates převzalo (do jisté míry) od své velké předlohy. Hra sestává z plavby po moři a jednotlivých soubojů mezi fregatami. Pohyb po moři přitom může být vedle klasického přemísťování z pohledu první osoby přepnutý i na mapu, kde svou loď ovládáte shora vykreslováním přesné stopáže lodi.

Screenshot_2013-12-07-01-10-07.png Screenshot_2013-12-07-01-20-04.png Screenshot_2013-12-07-01-25-02.png

S taktickým pohledem se setkáte i v některých misích. V tom případě je vaším úkolem vyhnout se hlídkujícím lodím a doplout na místo určení, kde se obvykle přepnete do klasického bojového módu. Ten je taktéž podobný soubojům z Black Flag s tím rozdílem, že nemanévrujete na otevřeném moři.

 

K dispozici jsou vám klasická děla i dalekonosné střely, které oproti počítačové předloze nezaměřujete automaticky

 

Jakmile dojde na souboj, vaše loď automaticky pluje vedle lodě vašeho protivníka a vy po ní střílíte pouze z jednoho boku. K dispozici jsou vám klasická děla i dalekonosné střely, které oproti počítačové předloze nezaměřujete automaticky, ale manuálně. Mimo střelbu stačí také vrštně uhýbat střelám nepřítele v malé minihře.

Screenshot_2013-12-07-01-26-45.png

Něco navíc

Postupem času se samozřejmě dostanete k lepšímu a lepšímu vybavení a z vašeho původního plivátka se vyklube nebezpečná piraňa, která nadělá třísky i z početného nepřátelského konvoje. Vedle toho je zde možnost nákupu lepších lodí a také perků, jimiž můžete vylepšovat své schopnosti a dovednosti – k dispozici je například vylepšení pohybu, rychlejší nabíjení atd.

Nabídka vylepšení, upgradů a dalších vymožeností je vážně pestrá. Jen je škoda, že se podobné hojnosti nedostalo ani na samotnou herní složku. Souboje lodí jsou sice inovativní a jak klasické real-time boje i taktické přesouvání po mapě vás ze začátku bude hodně bavit. Jenže časem zjistíte, že vám bylo všechno nové nabídnuto už na začátku a do hry se začne vkrádat stereotyp a nuda.

Screenshot_2013-12-07-01-35-28.png Screenshot_2013-12-07-01-38-09.png Screenshot_2013-12-07-01-42-44.png

Nakonec vás tak bude bavit už jen výhled na překrásně vymodelovanou karibskou krajinu a malebné scenérie. Jenže i tento chléb je o dvou kůrkách – tablet Nexus 7 druhé generace, na němž byla hra testována, byl hrou zaměstnán mnohem více, než já sama. A občas se mu dechu skoro nedostávalo. Podobně na tom byl i HTC One X+.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Akční arkáda
Výrobce: Ubisoft
Začátek prodeje: 5. prosince 2013
  • Kráská grafika
  • Inovativní souboje lodí
  • Taktická a real-time režim
  • Plytký příběh
  • HW náročnost
  • Nastupující stereotyp

Assassin's Creed Pirates by mohl udělat radost fanouškům série Assassin's Creed a hráčům lačnícím po inovacích. Měli byste být ovšem připraveni na krvavé hardwarové nároky a vkrádající se stereotyp. Zda-li se pro hru rozhodnete je už čistě jen na vás.

Hra byla testována na zařízeních Nexus 7 2013 a HTC One X+, můžete si ji stáhnout z Google Play a AppStore za cenu 123 Kč.

Diskuze (2) Další článek: Hororová SOMA servíruje další mrazivý trailer z PS4 verze hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,