PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Battlefield 3 – graficky nadřazená střílečka (recenze)

Válečný souboj podzimu začal s příchodem Battlefield 3. Porovnávat není třeba, zásadní je jedna otázka: přinesl Battlefield 3 dobrou hru?
Kapitoly článku

Kooperativní mise připomínají Spec Ops z Modern Warfare, jedná se o speciálně navržené úkoly, jako například vrtulníková mise, kdy jeden z hráčů pilotuje a druhý střílí. Je to zábava, bohužel mise jsou stejně skriptované jako příběhová kampaň – stačí se tedy jen naučit, odkud na vás vybafne další vlna protivníků. Též jich mohlo být o něco víc. Mimochodem, v konzolových verzích nejdou hrát na rozdělené obrazovce. Jasný prim ovšem hraje multiplayerová část hry.

Battlefield 3 27.jpg Battlefield 3 36.jpg

Popravdě, ani zde nenajdete nějaké zásadně revoluční prvky. Nebylo to potřeba.

Hru více hráčů pilují švédští vývojáři už kolik let

Hru více hráčů pilují švédští vývojáři už kolik let a v podobě Battlefield 3 se prostě posunuli zase o stupínek výš. Zatímco kampaň se stále přibližuje k Modern Warfare (stačí si vzpomenout na rozdíly mezi Bad Company 1 a 2), multiplayer zůstává svůj. Připravte se tak na masivní bitvy, kde jde hlavně spíš o týmovou spolupráci než špičkový skill.

Battlefield 3 22.jpg Battlefield 3 23.jpg

Základ představuje čtveřice hratelných tříd: Assault, Support, Engineer a Recon, které se liší výzbrojí, výbavou a svojí rolí v bitvě. Medik (pravda, zde jako Assault) má defibrilátor k oživování, inženýr rakety a tak podobně. Systém odemykání nové výbavy a odměn se dočkal zásadního vybroušení, takže máte pocit určitého pokroku, i když zrovna v žebříčku okupujete poslední příčky – pokud ale plníte svoji roli, bodíky zkušeností dostáváte, což je super a výborně motivující.

OperationFirestorm-1-1280.jpg OperationFirestorm-2-1280.jpg

Další novinky představují drobnosti jako podpůrná palba, kdy se hráči trochu rozmaže pohled, pokud mu střely dostatečně znepříjemňují život. I za ni jste odměňováni body. Podobný vliv na míření mají i svítilny a laserové zaměřovače. Trochu bylo upraveno  opravování vozidel, kterých tu mimochodem najdete spoustu od hummeru po stihačky.

OperationMetro-1-1280.jpg OperationMetro-2-1280.jpg

Pětici herních módů představuje Conquest, Rush, Squad Deathmatch, Squad Rush a Team Deathmatch. Pokud jste někdy Battlefield hráli, asi není třeba je blíž představovat. Zmínit se hodí ale zvětšení rozlohy map, kterých je 9, a takový Conquest Large v 64 hráčích na mapě Caspian Border, kde nebe brázdí vrtulníky a stíhačky, na zemi se škádlí tanky a mezitím pobíhá pěchota, je prostě nářez. Na rozdíl od kampaně zde prakticky nenajdete žádné úzké koridory (možná až na Operation Metro) a každá mapa dovoluje zvolit 1000 a 1 taktiku, jak se dostat k cíli.

VIDEO: 5029 'Battlefield 3 - Multiplayer gameplay'

Pokud by se dalo multiplayeru něco vyčítat, byly to porodní bolesti při začátku prodejů hry, kdy se hra odpojovala, nebylo se možné přihlásit a podobně. Podobné potíže v současné době prakticky vymizely. Tedy až na nutnost se připojovat v PC verzi přes webový prohlížeč, což asi nikdy nepochopím. 

Multiplayerové a vizuální hody

Když už jsem zmínil PC, hrál jsem na dvou rozdílných konfiguracích – na našlapané sestavě půjšené od nVidie s procesorem i7 přetaktovaným na 4 GHz, 8 GB RAM a dvoujádrovou kartou GeForce GTX 590 a mém i3 3.07 GHz s 4 GB RAM a GTX 570.

Nebe brázdí vrtulníky a stíhačky, na zemi se škádlí tanky a mezitím pobíhá pěchota

Rozlišení 1920x1080. Sestava od nVidie dávala vše na Ultra nastavení naprosto s přehledem, na mém stroji jsem musel hlavně kvůli multiplayeru nastavení lehce upravit. I tak byl vizuální zážitek skvělý a Battlefield 3 je prostě dobře optimalizovaný. Po problémech s RAGE jsem to jen ocenil.

tehran1.jpg tehran2.jpg

Battlefield 3 není nijak revoluční hrou, což možná někteří po té mediální masáži mylně očekávali. Jde jen ve stopách předchozích her, což znamená kombinaci průměrné příběhové kampaně a ďábelsky návykového multiplayeru. To celé s výtečným audiovizuálním zpracováním. Stačí vám to k zábavě? Určitě by mělo.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Válečná akce
Výrobce: DICE | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 25. října 2011
  • Válečná atmosféra
  • Brilantní multiplayer
  • Frostbite 2 vypadá skvěle
  • Výborné zvuky
  • Dobrá optimalizace
  • Málo misí v co-op módu
  • Příliš skriptovaná a lineární kampaň
  • Otravné spouštění MP přes browser

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,