Beijing 2008 – jen výš, jen dál

Namažte a protáhněte svaly, prokřupejte klouby na prstech a zasedněte za monitor. Je na čase začít virtuálně sportovat, na živo je to přeci jen drobet únavné.
Kapitoly článku

Milovníci pasivního sportu měli v nedávno minulých 14 dnech program jasný – dívat se na televizi, jak špičkoví atleti boří světové rekordy a občas tuto aktivitu proložit nějakou tou svačinkou či posezením s kamarády v oblíbené pivnici. Skvělá věc, ta olympiáda, co říkáte? Že by klidně mohla být i dvakrát do roka? To snad radši ne, místo vypracovaných svalů by si tito milovníci televizního sportování mohli vypracovat břicho do velice neatletických proporcí. Trošku si ale olympiádu prodloužit můžete s právě recenzovaným titulem Beijing 2008. A můžete vzít jed na to, že se i vcelku zapotíte.

 

beijing2008_01.jpg beijing2008_02.jpg

Ve hře vás uvítá vcelku přehledné menu a nabídka na připojení ke Gamespy Comrade. Navzdory názvu, který byl zvolen zřejmě s ohledem na režim v zemi, kde se letošní olympiáda konala, plní Soudruh svou úlohu perfektně.

Cokoliv přes 400 m ostrého běhu může znamenat velkou námahu pro vaše prsty

Jedná se o jakési online spojení s ostatními hráči a také slouží k zapisování do mezinárodní tabulky vítězů. Můžete tak trénovat i sportovat s kamarády a trumfovat se ve světových rekordech. Jediný problém vidím ve zcela nereálných výsledcích některých hráčů – skočit 1000 m trojskokem podle mě není úplně běžné ani ve virtuálním sportu.

beijing2008_art1.JPG

Navzdory tomuto faktu podporuje Comrade zdravé soutěžení a pomáhá při tréninku. Čtete dobře, hra bere simulaci sportovce vcelku vážně a nabízí tak před olympijskými hrami i trénink a další soutěže.


TIP : Pořiďte si gamepad. Bez něj nemá cenu Beijing 2008 hrát ani kupovat.


Můžete tak před ostrým startem na hrách nasát atmosféru závodů a naučit se podstatné ovládání. A že vskutku je se co učit. Na správné zvládnutí všech disciplín budete potřebovat velmi dlouhý časový úsek a i tak nebude vše ideální. Ostatně, někdy se nezadaří ani těm nejlepším.

Zpocené dlaně

Hned na začátek musím uvést jedno upozornění –  na krabici od hry je napsáno, že podporuje X360 gamepad. To je vtip. Mělo by spíše být uvedeno, že jej vyžaduje. Nejenže jsou některé disciplíny pouze na klávesnici špatně ovladatelné, ale jmenovitě vzpírání se bez gamepadu vůbec hrát nedá, autoři na něj evidentně zapomněli. Mě osobně tak nezbylo, než psát do redakce, že společně se hrou chci zapůjčit ještě ovladač k X360. Což se mi opravdu ještě nikdy nestalo. Mohu jen konstatovat, že takto mizerně provedenou konverzi jsem již dlouhou neviděl a doteď je mi nejasné, jak si mohou autoři něco takového vůbec dovolit.

beijing2008_03.jpg beijing2008_04.jpg

Dost bylo ale lamentace nad ovládáním, vzhůru k jednotlivým závodům. Jako první si vezmu na paškál atletiku a její běžecké disciplíny. Na výběr je 100 nebo 110 metrů překážek a 100-1500 m normálního běhu. Vaším úkolem je tentokrát mačkat co nejrychleji tlačítka, či kymácet analogovými kloboučky ve dvou směrech. Z mých vlastních zkušeností mohu jen podotknout, že cokoliv přes 400 m ostrého běhu může znamenat docela velkou námahu pro vaše prsty a dlaně. Vysoké tempo totiž nemusíte udržet ani zprostředkovaně a z příjemné zábavy se tak může vyklubat morbidní tortura.

beijing2008_11.jpg beijing2008_12.jpg

S povděkem pak kvituji možnost vybrat si, zda chci běžet ženskou či mužskou variantu některého ze závodů. Je to rozdíl oproti předchozím olympiádám, které vždy nabízely jen jedno pohlaví pro určité závody. Bohužel pro mě však znenadání přišlo rozčarování –diskriminace se nevyhne dalším disciplínám.


TIP: Běžecké disciplíny je jako jediné snazší hrát na klávesnici. Využijte toho.


Příkladem budiž různé střelby na cíl. Jako první bych rád uvedl mou oblíbenou lukostřelbu (sám totiž vlastním luk) - ta je třeba dostupná jen pro děvčata.

Všechny rány přesně do středu

Nechápu, proč tomu tak je, ale ani tato skutečnost nezabránila mému bezmeznému nadšení nad tímto závodem. I když virtuální střelba do terče nezní nijak zábavně, ve skutečnosti se u přetahované s tětivou dá zabít spousta času. Navíc vám, krom simulace třasu rukou, do všeho mluví i síla větru, podle které musíte náměr upravit právě podle tréninkových pokusů – cokoliv mimo desítku a devítku je špatné a jakékoliv minutí znamená skoro jisté vyřazení z turnajového souboje.

Naopak střelba z pistole na terč je výhradně výsadou mužů a autoři ženy asi ke zbrani nepustí. Chtěl bych vidět, co by s nimi udělala naše Kateřina Emmons, ale asi by to nebyl moc hezký pohled.

Střelba vyšla autorům skoro stejně dobře, jako našim reprezentantům

Útěchou každopádně může být, že i tyto disciplíny jsou dobře zvládnuty a pobaví. A jak si poradili autoři s královskou disciplínou, se skeetem? Stačí mi jen jedno slovo – výborně. Střelba vyšla autorům skoro stejně dobře, jako našim reprezentantům a mohu jim jen zatleskat. Škoda, že zbytek hry již tak působivý není.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | letní olympiáda
Výrobce: Sega | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. srpen 2008
  • Úprava statistik v průběhu olympiády
  • Střelecké disciplíny
  • Ping-pong
  • Nudné ostatní disciplíny
  • Ovládání
  • Stále to samé
  • Ovládání
  • Obtížnost
  • Zmínil jsem ovládání?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,