Bizárium par excellence aneb vývojáři na drogách

Bizarní, ujeté, kontroverzní. To je výsada některých herních titulů, nad kterými zůstává rozum stát. Pojďme společně pohlédnout pod pokličku těch nejdivnějších.

LSD: Dream Emulator

Začneme hezky polehoučku. První hra mého soukromého žebříčku totálních ujetin nám umožní navštívit cizí podvědomí. Japonská (jaké překvapení) herní vývojářka Hiroko Nishikawa si po dobu deseti let dokumentovala svoje psychedelické snění do snového deníku. Místo návštěvy psychiatra se však rozhodla svoje surrealistické orgie zvěčnit formou hry, která vyšla v roce 1998 na konzoli PlayStation.

LSD1.jpg

Hra si velmi rychle získala pozornost hráčů, neboť ujeté věci nás prostě přitahují. Avšak ve hře jste neztvárnili roli ani nejslavnějšího pornoherce, ani charismatického milionáře, ani nahého komorníka dlouhosrsté čivavy Evžena, nebo o čem se to normálním lidem běžně zdá, ale ujali jste se postavy z pohledu první osoby a prozkoumávali svět plný bizarností a výstředních WTF momentů. Už úvodní psychointro dává tušit, že Hirokův mozek byl permanentně naložen v houbičkovém vývaru.

Nouze není o obří polonahé králíky, sušenky s lidskými končetinami, scvrklé sloní hlavy, mluvící stěny, nebo o postavy, kterým odpadne hlava, když kolem nich projdete. Cíl ve hře nebyl žádný, tedy samozřejmě kromě zachování svého mentálního zdraví. Prostě jste se jen poflakovali v ústní dutině Hirokovy mámy s partou zubních kazů. Normálka.

Boong-Ga Boong-Ga

V Japonsku ještě na chvíli zůstaneme. Následující esenci úchylné zvrácenosti má na svědomí regulérní vývojářské studio TaffSystem, které pro jedince s blíže nespecifikovatelnou úchylkou zprostředkovalo simulaci rektálního průzkumu. Jak působivé. Prostě si do rukou vezmete speciální ovladač, který představuje ukazováček s prostředníčkem a ten nekompromisně vrazíte do plastového modelu nelíbezně vypadajícího pozadí.

boong2.jpg

Komu bude otvor patřit si vyberete před spuštěním samotné hry a možnosti jsou vskutku kreativní. Na výběr máme kupříkladu expřítele, expřítelkyni, tchýni, prostitutku, nebo pedofila. Na herní obrazovce se vám posléze zjeví simulace obličeje neposlušného nešťastníka, který se bude tvářit přesně podle toho, jaké artistické kreace tam dole budete provádět. Japoncům nelze upřít smysl pro efektivní řešení nepříjemných situací. Pokud totiž análně zprzníte pedofila, po tomto hrůzném zážitku zcela jistě odloží baloňák, lízátka a půjde se věnovat charitě.

Bohužel, jak už to tak bývá, tento arkádový automat byl distribuován pouze pro asijský trh, což je škoda, protože ostatní rektální průzkumnici si nemají kde vybít svoji frustraci a my tak musíme být neustále ve střehu. Nebezpečí číhá všude.

Sneak King

A nyní si na chvíli odpočineme od obskurní japonské kultury a podíváme se na zoubek úsměvného počinu britského studia Blitz Games. Hra Sneak King vyšla na platformu Xbox 360 a její ústřední postavou je král, který v současném století pobíhá po městě a nabízí lidem hamburgery. Z toho logika přímo prýští. Pravděpodobně to nebyl záměr, nicméně postavička krále vypadá šíleně a v děsivosti předčí i opožděnou menstruaci.

Sneak1.jpg

Ač je celé zpracování hry dosti ujeté, hra se dočkala mnoha hodnocení a recenzí, přičemž výsledný dojem osciloval někde na hranici průměrnosti. Za zvýšenou pozornost byl zodpovědný zcela jistě fakt, že hra byla vyrobena na zakázku fast food řetězce Burger King a měla tak nalákat hladové hráče ke koupi čtyřdolarového menu. Onen král je právě maskotem této sítě restaurací.

Nehledě na obsah samotné hry lze tento způsob reklamy brát jako zajímavý marketing. Třeba se brzy, pod záštitou McDonaldu, dočkáme propracovaného simulátoru na fritování hranolek, včetně datadisku Brambory a jejich tvary 2.0.

Plumbers Don’t Wear Ties

Český překlad této hry, která je považována za jednu z nejdivnějších a nejhorších her všech dob, je "Instalatéři nenosí kravaty". Ostatně, není se čemu divit. Hra děsí už v samém zárodku. Vytasit na mě někdo obdobně imbecilní název hry, jako třeba "Kadeřnice nemají rády čokoládu", nebo "Automechanici jedí hovězí", tak bez zaváhání sepíši dopis na rozloučenou a dobrovolně půjdu navštívit Nuselský most.

gfs_46663_2_7.jpg

Hru vyprodukovaly prapodivné bytosti v Kirin Entertainment na konzoli 3DO a označily ji jako interaktivní romantickou komedii. Ano. A bude hůř. Hra byla kompletně vytvořena z nekvalitních fotografií, které za doprovodu abnormálně trapných a extrémně klišovitých dialogů tvořily „příběh“. Děj spočíval v tom, že John toužil po Jane, ale ona ho odmítla, pak ji chtěl znásilnit šéf, John ji zachránil a ona se do něj zamilovala. Uf. Toto celé sledujeme na plejádě iracionálních, hloupých a nesmyslně upravených fotografií, po kterých se promenádují (ne)herci a potí ze sebe jednu trapnost za druhou.

A naše „hraní“ spočívá pouze v tom, že nám tento inovativní velkofilm nabídne dvě až tři možnosti následujícího děje a my jej svoji volbou posuneme kupředu. Hra má velké ambice své hráče během nanosekundy společensky, psychicky a mentálně degradovat. Osobně bych v rámci bezpečnosti do krabic se hrou preventivně přidal žiletky, kyanid a jinou první pomoc.

Postal 2

Kvinteto atypických opusů bych rád zakončil videoherní klasikou. Ti ujetější z vás jistě vědí, že Postal je zároveň také jméno psychotického hrdiny této bizarní taškařice, se kterým prožijeme jeden pracovní týden a budeme řešit banální problémy všedního dne, jako kupříkladu kde sehnat krabici čerstvého mléka. To zní snad ještě nudněji, než nabízet lidem hamburgery, nicméně cestu jednotlivých úkolů si můžeme přikrášlit brutálně krvavými hrátkami s lidmi.

290375-krotchy.jpg

Likvidování nejen nevinných chodců tak nabírá zcela nový rozměr a vražda střelnou zbraní se stává nejnudnějším způsobem, jak ztrestat prodavače mléka za to, že žije. Nastolit mír v ulicích můžeme pomocí nůžek, lopat, kladiv, granátů, kravích hlav, kanystrů s benzínem, nehledě na všechno zvracení, močení a jiné vyměšování, včetně tolik oblíbené kočky, která se dá rektálním otvorem našroubovat na zbraň jako tlumič.

Postal je ve své podstatě domácí kuchařkou na 100 + 1 způsob, jak správně oddělit hlavu od těla, naporcovat stehna a vybrat koření. Tento kontroverzní počin sice vyvolal vlnu nevole, avšak nutno uznat, že dekapitace nikdy nebyly zábavnější.

A jaké zvrácenosti máte v oblibě vy? Podělte se s námi v diskuzi!

Diskuze (9) Další článek: Ace Combat Infinity láká na frenetické boje stíhaček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,