Cracklé hry brzy vymizí, ochrany jsou příliš silné

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 34

Diskuze k článku

13. 01. 2016 22:13

Kvalita portů z toustovačů je čim dál tim nižší tak možná za nedlouho to vzdaj všichni :)
Chtěl jsem si na vánoce pořídit nový NFS a zase smůla. Bohužel AAA tituly jsou tak zabugovaný že nemá cenu kupovat hru dřív než po roce od vydání. Tim že hry 100% ochrání příjdou i o ty hráče kteří si to chtějí před zakoupením vyzkoušet a nechtěj kupovat zajíce v pytli. Notorickej pirát si hru nekoupí ani za 20 kaček.

 |   |  Odpovědět
Torham  |  11. 01. 2016 12:29

Ach, kde jsou ty doby sharewaru, kdy vývojáři vydali zadarmo v podstatě větší demo (shareware verze byla často jedna epizoda o několika levelech; akční hry té doby byly často děleny do epizod, jako třeba Doom, Duke3D, Descent, Raptor: Call of Shadows,...) a člověk měl dost "materiálu" si hru řádně vyzkoušet, než se rozhodnul ji koupit. Třeba shareware verze Dooma měla první epizodu (Knee-Deep in Death, jestli si dobře pamatuji), a podle ní se dalo dobře poznat, co hráč může od Dooma čekat.

Dneska? Dema nejsou, možná jen na konzolích. A pokud demo je, je často velmi krátké a třeba opomíjí některé klíčové prvky her. Před časem jsem hrál demo Battlestations: Pacific a vůbec na mě dojem neudělalo. Důvod je totiž ten, že to demo se soustředilo na akční rovinu hry a kompletně ignorovalo tu strategickou. Koupil jsem ve slevě předchůdce té hry (Battlestations: Midway) a moc se mi líbila. Pak ať se nikdo nediví, že si lidi hry stahují.

Anyway, Steam taky není žádná výhra. Valve ho jednou vypne a co? Přijdete o všechno, co tam máte. Nemám rád být závislý na serverech jakékoliv distribuční platformy. Závislost na serverech pochopím u multiplayer her, u singlovek nikoliv (že jo, Diablo III?).

 |   |  Odpovědět
Chihiro  |  19. 01. 2016 14:41

Ono je to jedno s druhým. Kdysi proběhl článek s šetřením, že dema kazí prodeje. To hráč si stáhne část hry, vyzkouší, zjistí, že ho to neuchvacuje a hru si nekoupí.

Ano, k tomu je to demo a ochutnávka. Problém je v tom, že část hry obsažená v demu lahodí každému hráči, přitom zbytek hry může být fantastický.

Navíc, když si člověk naslepo zakoupí hru, je pravděpodobnost, že se do ní zkusí vpravit i přes počáteční nechuť, když už za hru utratil. Neříkám, že je to tak správné, ale na druhou stranu, ač je to smutný fakt, právě tohle financuje studio pro vývoj dalšího titulu, který je obsahově propracovanější a ty finance vyžaduje. Jak by asi vypadal např. Skyrim, kdyby si Fallout 3 koupili jen a pouze ti, které opravdu bavil celou dobu (uvážím-li, že údajně šlo do konečné verze Skyrimu jen 5% vytvořeného materiálu)?

 |   |  Odpovědět
xxr  |  10. 01. 2016 22:06

Já stahuji a hraji pouze cracknuté hry, je to věc přesvědčení. Jsem rád nazýván pirátem

 |   |  Odpovědět
Chihiro  |  10. 01. 2016 12:44

Doba je taková, ze pořizování pirátské kopie je už vážně věcí přesvědčení nebo nutnosti (případně puberťák nemá dostatečné kapesné na odkoupení té záplavy her). Hry si kupuju, ale přesto doufám, ze crackování neustane, protože tím by pravděpodobně skončily levné AAA tituly v obchodech.
Vezměte si, ze vydavatel vypustí novy titul za směšně premrštěnou cenu $60 a snaží se napakovat co nejdéle, resp. dokud není trh nasycen, tj. dokud nedočkavci nemají jinou možnost, než to za tu cenu koupit. Pak přijde crack a hra se začne skutečně šířit. Pak má vendor jedinou možnost: srazit cenu, aby ještě něco vytřískal na vývoj dalšího dílu a kolečko se uzavírá.

Bez cracku si společnost bude moct dovolit vydržovat hru, jak dlouho bude chtít. Konec $5 vyprodejů. Ani Steamu, ani GOGu se nebude chtít hry v takové míře dotovat.

Závěrem: Cracking je protipólem (k monopolu), jako u čehokoliv jiného, který drží ceny nízko. Vše spolu souvisí. Neznamená to, ze nabádám k pirátění. Každý ma svou hlavu, finance a stupeň hrdosti.

// toto je pouze můj názor. Nesoudím. Za kvalitní odpovědi děkuji.

 |   |  Odpovědět
10. 01. 2016 11:44

Pri sucasnych cenach je piratenie nezmyselne, pridete o podporu updaty achievementy online funkcie atd. Je pravda ze ked clovek vygrcia liter za zabugovany nedorobeny odpad tak by strielal, ale hry si treba vyberat.

 |   |  Odpovědět
Radek  |  10. 01. 2016 17:20

Tak jestli je pro tebe 1200 a víc malá cena,tak to nechápu.Všichni nejsme milionáři.To už mám na pěknej nákup jídla.Je to prostě předražený.

 |   |  Odpovědět
11. 01. 2016 15:52

Ziadny milionar-za hru som dal max 22 EUR(cca 600kc), a to bol FarCry4 tesne po vydani-treba hladat kde sa da kupit lacno-ani si neviem predstavit kupit neplatenu verziu, problemy s updatmi, naslednymi crakmi, do toho ziadny multiplayer a online applikacie.
Kupujem hry ktore za to stoja a zabijem pri nich spustu casu(momentalne napr. DAI), plus vypredaje starsich veci. V porovnani s inymi vecami su praveze hry lacne-vezmi si kolko hodin pri tom dokazes zabit, v porovnani napriklad s knihami, alebo kinom.
Samozrejme ked chces skusat vsetko co prave vyslo a kupovat to za plnu cenu tak to ide do penazi.

 |   |  Odpovědět
09. 01. 2016 22:58

No, tak se uklidníme, ne?

Možná už jsem starej a možná se na věci už dívám i z jiného úhlu než dřív, ale co existuje steam (a GOG a bundly), nemám nejmenší chuť ani potřebu si hry stahovat. Zaprvé je to otrava. Zadruhé to může být všelijak ořezané. Zatřetí provedl na hře zásah někdo, komu můžeme, ale nemusíme věřit, že to dělá pro ryzí radost z poskytnutí herního zážitku ostatním. A začtvrté - v současnosti jsou hry během krátkého období tak levné, že opravdu nevidím důvod podstupovat výše uvedené body.

I kdybych si nakrásně kupoval jednu AAA hru měsíčně, mám na hodně dlouho vystaráno (samozřejmě uvažuju rozsáhlé tituly, sandboxy, RPG, eventuálně strategie).

Mimochodem, rád bych někdy viděl všechny ty Robiny Hoody, co si stahují hry a po hodině hraní si řeknou "hergot, to je super, to si musím koupit a podpořit výrobce", případně hru celou dohrají a řeknou si "hergot, to bylo super, to si musím koupit a podpořit výrobce, i když už jsem to vlastně dohrál, takže to teď nepotřebuju nějakou dobu vidět". Na pohádky už jsme snad velcí, ne?

 |   |  Odpovědět
Šmejdik  |  10. 01. 2016 06:44

Děkuji Vám pane. Konečně inteligentní argument a naprosto souhlasím. Navíc když něco má hodnotu, tak si toho lidé víc váží. To vidím denně kolik desítek her mají lidé na steam a většinu stejně nehrají, jen se placaji po ramenou jak b*zíčci jak dobře nakoupili, ale nehrají a to nevadí hlavně že jsem vydělal. :D Samozřejmě to je jen příklad, existuje mnoho individualit. Ale tohle je jen názorný příklad, že člověk dnes žije až moc materiálně a pokud ta věc nemá reálnou hodnotu, tak ho prostě přestane zajímat mnohem dříve. Taky si řekne zahraji si ji později a to se často ani nestane. Protože přijdou další a další nové hry, nekonečný příběh. :D

 |   |  Odpovědět
VonTroppau  |  10. 01. 2016 11:24

To je pravda, ale jen jeden úhel pohledu. Můj pohled na danou věc.
Myslím, že kdyby dali vývojáři možnost vyzkoušet hru po nějakou dobu (trial), člověk si udělá obrázek a řekne si jestli do ní chce investovat nebo ne. Ale jak už tady bylo psané, politika většiny velkých vydavatelských společností, je produkovat hru rychle a často, označkovat jí AAA, to vše na úkor kvality a optimalizace (nedávám to za vinu vývojářům, předpokládám, že každý chce mít hru nejlepší, za tohle mohou spíš nenasytní vydavatelé), bez možnosti odzkoušení. Chápu je, kdyby to udělali, asi by svým přístupem ke hře neuspěli na trhu. Zvláště, když hra stojí 1,500.-, což není zrovna pro mnohé malá částka, je rozkouskovaná na několik dlc, za které chtějí dalších celkově 2,000.-.
Já při koupi her jedu na jistotu, potřebuji vědět jestli to můj komp zvládne a jestli mě to bude bavit, resp. mě to zabaví na dlouhou dobu.
Nedivým se tedy některým a dělám to občas i já, že si hru chtějí odzkoušet a přistupují k pirátství.
Jistě, připouštím, že existují lidé, kteří musí mít vše a zadarmo. Ale věřím, že jich je málo a že většina to dělá právě z důvodů nekorektnosti vydavatelů her.

Př.: Fallout 4 - není demo, hru jsem stáhnul, abych ji vyzkoušel, po docela velké marketingové masáži, jaká je hra skvělá. Hrál jsem jí cca hodinu a potom odinstaloval. Docela bych litoval 1200.-, kdybych jí koupil.
Př.: Zaklínač 3 - stáhnul jsem hru, vyzkoušel, koupil na gogu, už jen pro podporu patchů a dlc, i přes to, že můj starší komp trpí.
Př.: GTA V - hru jsem koupil hned v den vydání za plnou cenu. Rockstar mě zatím nezklamal a kvalita jejich her byla vždy na vyšší úrovni. Nelituji.

 |   |  Odpovědět
Dr.Sid  |  10. 01. 2016 21:17

Steam ma refund do 2 hodin hrani. Vetsinou to jako demo staci.
Bohuzel mam taky krvave ceny .. ale staci pockat par mesicu a neni to problem. A s tim kolik her dneska je, typicky neni problem pockat.

 |   |  Odpovědět
avatar
07. 03. 2016 13:58

S většinou napsaného nemám problém a souhlasím, ale té části o Robinu Hoodovi už ne...
Píšu z vlastní mnohaleté zkušenosti (taky se už dnes na některé věci dívám jinak) a opravdu si hry, které se mi i kdysi líbily a objeví se na Steamu za nějakou rozumnou cenu kupuji...
Pominu doby, kdy bylo mnohem snadnější hru sehnat, než legálně koupit (ano vy mladší, takové doby opravdu existovaly!), což na některých asi zanechalo následky, ale v dobách, kdy každá hra měla demo, to bylo jednoduché... Později se hry stahovaly, bez smyslu a rozmyslu a dnes platí co jste napsal: nemá to už moc cenu... Ceny pár měsíců od vydání jdou dolů, akce na Steamu jsou taky fajn a času na hraní už taky není tolik...
Ale právě hry z té doby kdy se stahovalo nejvíc a ty které mě opravdu oslovily a objeví se za rozumný peníz i zpětně kupuji i přesto, že je už většinu ani hrát nebudu...

 |   |  Odpovědět
doom  |  09. 01. 2016 17:37

jestli za 2 roky nepujdou hry crackovat tak počitač vyhazuju z okna ikdyž tam mam intel i5 4590 radši ho prodám a koupim xboxne

 |   |  Odpovědět
Šmejdik  |  10. 01. 2016 06:37

Už aby ta doba přišla. Doufám ale že do té doby vyhledáš lékařskou pomoc a nebo odjedeš mimo civilizaci, kde jen škodíš. Parazite. :)

 |   |  Odpovědět
doom  |  09. 01. 2016 15:57

no kurdec no kurdec kurdec zlatí pirati když se mi hra nelibí stahnu si ji logicke ne kura

 |   |  Odpovědět
doom  |  09. 01. 2016 15:53

co si to sakra myslite vy hňupové za špatnou optimalizaci her nebudu kupovat ale stahovat tak si to napište na čelo piratství žije už od jak živa ještě za doby pentium 3

 |   |  Odpovědět
Šmejdik  |  10. 01. 2016 06:35

Doom: Už delší dobu tu ukazuješ jak nízký ubožák jsi. Teď jsi tu zase svou nevymachanou drzkou vytvořil slovní průjem hodný smetáka s mokrou hadrou. Bravo socko. Ne že bych byl bohatý ale to je narážka na duševní nuzáctví než materiální. Jsi jaký jsi a asi Tě buď málo a nebo moc mlátili. Prostě takový mrzák chudý duchem. Howg

 |   |  Odpovědět
acidjoe  |  10. 01. 2016 07:45

Jo? A mě to taky baví, stahovat si hry P2P. Nádherná myšlenka a provedení. Já před ní smekám. Stojíme prostě každý na jiné straně barikády. Možná tu ani nejde tak o peníze, ale spíš o princip. A jak tak koukám, tak ti ho nemá cenu ani vysvětlovat. Apropo, Howg se píše takto-howgh.
A zároveň děkuji Razor 1911 nebo Reloaded. Anebo Duplex na ps3.

 |   |  Odpovědět
Šmejdik  |  10. 01. 2016 11:37

Tak si to užij trosečníku. :D

 |   |  Odpovědět
Nexter  |  15. 01. 2016 06:54

apropo se píše apropos

 |   |  Odpovědět
Mitelin  |  09. 01. 2016 14:33

Nic takoveho se nestane....

Fifa nebyla cracnuta protoze crackery nezajimaj hry pro gaucove hrace.

Naopak dragon age pouzivajici stejnou ochranu bylo cracnute do 2 tydnu....

A tim padem byla cracnuta i FIFA. ...

Crackeri sami rekli ze FIFA neni hra ktera je zajima.

SORY PROSTE FIFA JE PRO VYKENDOVE HRACE A GAMERY NIJAK NEZAJIMA

 |   |  Odpovědět
Elvis65  |  09. 01. 2016 12:51

Tak Tak přijde mi na prd že já na konzoli ps4 platim všechno i blbýho avatara do učtu a nějakej sráč to v poho na pc ukradne a paří stejně jak já, kvůli tomuhle kupuju sběratelky abych měl aspon pocit že mam něco víc než je možné sehnat zadara na netu

 |   |  Odpovědět
Elvis65  |  09. 01. 2016 12:54

Jo a taky by měli hry stát kolik dostanou bodů v recenzích po světe dejme tomu že by byla nějakácelosvětová skupina která by dostala hotovou hru o pár týdnu dřív a podle verdiktu by hra stála zmizela by tak otrava s bugy nedodělky a nefunkčnosti a taky nudě máš hru na 50% hodnocení? víc jak 500 za ni nechtěj :D

 |   |  Odpovědět
Ježa  |  09. 01. 2016 14:42

Jako já hry bych rád kupoval ale když jsem viděl AC Unity který stal dost a byl zabugovaní nebo CoD Ghosts který měl zastaralou grafiku engine, nebo Medal of Honor Warfighter který byl nejhorší díl ze všech bo Bugfield 3,4 a je toho více ale to psát už nebudu.

Prostě platit za něco co stojí na 2 věci to ne.
Když už tak jako já to dělám takhle: Hru stáhnu, baví koupím\nebaví nekoupím.

 |   |  Odpovědět
Agon24  |  10. 01. 2016 01:06

Mindráček? :D Kdo ti brání si taky nestáhnout cracknutou hru?:DJestli je něco co pokazí zážitek ze hry tak to není že na ní je blbej crak,ale že nějakej idiot udělá hack :D(Cracknutou hru jsem už hodně dlouho nestahoval,proč taky co,není online mě nebaví:D)

 |   |  Odpovědět
PC Man  |  19. 10. 2016 17:31

Tak si kup PC a nebreč tu :D nebo plať a neser se xD

 |   |  Odpovědět
Ježa  |  09. 01. 2016 12:19

Kolikrát už se toto slyšel a furt jde i když to trvá furt to jde takže nesmysl tento článek.

 |   |  Odpovědět
Ondra  |  09. 01. 2016 10:39

zrovna vývojáři těch AAA titulů kde si z hračů dělaj testery se nemaj vubec právo zlobit :D *Betafailed *Bettafront *No-conctent for Speed 2015

 |   |  Odpovědět
Ondra  |  09. 01. 2016 10:40

*content

 |   |  Odpovědět
rb  |  09. 01. 2016 09:49

hacker/cracker, let/her atd atd. to zive je zumpa vetsi nez jsme cekali

 |   |  Odpovědět
09. 01. 2016 09:41

Jestli si něco fakt chci zahrát, tak si to koupím. Nemám potřebu odehrát všechno co vychází. A kupuju jenom RPG nebo sandboxové tituly, takže těch 1000 - 1200 korun využiju na maximum.

 |   |  Odpovědět
Bože ....  |  09. 01. 2016 09:36

Za 1. mate chybu uz v popisku a za 2. to ze hacker rekne ze do dvou let mozna nepujdou hry cracknout je podnet k tomu napsat o tom clanek? Rly? ....

 |   |  Odpovědět
Bože ....  |  09. 01. 2016 09:36

že se možná po dobu dvou her nedočkáte dalších AAA titulů zdarma. ma byt po dobou dvou let

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor