Další informace o Hololens: Výdrž kolem pěti hodin a malé zorné pole

V Tel Avivu se konala konference HololensBeer, na které zástupce Microsoftu Bruce Harris odhalil některé další informace o brýlích pro rozšířenou realitu. Prvním údajem, na který jsme čekali, je výdrž na jedno nabití. Ta by se měla pohybovat u méně náročných činností, jako je vyřizování emailů nebo práce v kancelářském balíku kolem pěti a půl hodin. Náročnější aplikace, které vyžadují vyšší grafický výkon, srazí výdrž docela radikálně – někam ke dvěma a půl hodinám.

Další diskutované téma se točilo kolem zorného pole samotných brýlí. Právě to totiž bývá uváděno jako jedna z negativních vlastností. Harris přirovnal obraz brýlí k patnáctipalcovému monitoru vzdálený od oka uživatele asi 30 cm, což ani zdaleka nestačí na pokrytí celého zorného pole. Důvodem jsou především náklady na výrobu projekčního skla. Pokud by Microsoft sklo zvětšil, cena by stoupla i o další tisícovky dolarů. Druhým problémem je potom vzrůstající náročnost a tedy snižující se výdrž na baterii. Ta by prý snadno mohla klesnout k dvaceti minutám.

Nakonec jsme byli ujištěni, že Hololens budou zcela samostatné zařízení, na němž budou běžet aplikace, půjdou připojit další zařízení pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth a více brýlí bude možné propojit a sledovat stejnou scénu.

Hololens se mají dostat na trh v první čtvrtině tohoto roku za cenu 3000 dolarů (asi 74 500 Kč), půjde tedy především o vývojáře, kteří budou moci začít s tvorbou nových aplikací.

Diskuze (8) Další článek: Šuškanda: Vrátí se Microsoft k desktopovým Windows pro ARM?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,