Dead Space vyšel z Resident Evilu 4, přemýšlelo se o System Shocku 3

Najít inspiraci je něco úžasného a právě její nalezení stálo za vytvořením hororu Dead Space. Vývojáři z EA Redwood Shores by jinak možná vytvořili System Shock 3.

Designéři hry Dead Space, Ben Wanat a Wright Bagwell, se v rozhovoru pro PC Gamer svěřili s tím, že velkou inspirací pro vznik Dead Space byl Resident Evil 4. Původně vývojáři ze studia EA Redwood Shores (nynějšího Visceral Games) přemýšleli o vytvoření System Shocku 3. Změna nápadu je nakonec dovedla k vytvoření jednoho z nejslavnějších hororových titulů.

V rozhovoru se Ben Wanat zmiňuje o tom, že vytvoření System Shocku 3 byla pro studium veliká výzva. Museli by totiž vytvořit moderní System Shock tak, aby splnili očekávání fanoušků, i když by na hře nepracoval její původní tým. Je tedy pochopitelné, že se studio poohlíželo i po jiných variantách, do jakého herního projektu se zakousnou.

Nápad jim nakonec spadl do klína, a to v podobě vydání Resident Evil 4, ze kterého byli ve studiu nadšení:

„Když vyšel Resident Evil 4, byli jsme jím ohromeni. Všichni jsme ho hráli a naše pocity byly jako – Ty kráso, tohle je opravdu úžasná hra.“ popisuje v rozhovoru Ben Wanat a dodává, že je zaujali úžasné cinematické filmečky, intenzivní hororová atmosféra a „zatraceně hustí“ nepřátelé. Resident Evil 4 je obecně jedna z jeho nejoblíbenějších her všech dob.

Díky tomuto hráčskému nadšení se nakonec rozhodli, že vytvoří horor Dead Space. EA sice nebylo zpočátku vůbec snadné přesvědčit, každopádně nakonec dostali svolení. Pustili se tedy do vypracování do detailu promyšleného hororu, jenž se oprávněně dočkal mnoha pozitivních recenzí.

Úspěch Dead Space je nepopiratelný. Hra vyšla v roce 2008 a již v roce 2011 se dočkala druhého a v roce 2013 dokonce třetího dílu. Mimo to jsme se dočkali také spin-offů Dead Space: Extraction, Dead Space Ignition a v roce 2011 dokonce i speciálního Dead Space pro mobily s operačním systémem Android a iOS.  

Diskuze (3) Další článek: Obsidian láká na nový titul - může to být nový Fallout nebo Pillars of Eternity 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,