Deus Ex - robotické patálie, udávající směr žánru

Adam Jensen se za chvíli podívá do Prahy. Na počátku série ale nebyl on, ale trošku jiný týpek. Neméně drsný, než Adam. Podívejme se, jak celá cesta začala.

Děj a příběh tohoto univerza velmi zasahuje do reálných problémů a strašidelných perspektiv lidské rasy. Všemu vládnou nadnárodní korporace a trendem se staly augmentace lidského těla a nanotechnologie obecně. Kvůli tomu, že všechno ovládaly jen ty největší firmy, vznikají různé teroristické skupiny. V roli agenta společnosti UNATCO JC Dentona se vydáváte čelit všem hrozbám. Ani se nerozkoukáte a základna je napadena teroristy. Chtějí ukrást lék na virus Gray Death. Následně se ukáže, že za útokem stojí skupina NSF. Po setkání s jejím šéfem se dozvíte, že vše je ovládáno jistou společností a UNATCO je její prodloužená ruka. Denton se vrátí zpět na základnu, ale stejně mu to nedá a chce najít tu jedinečnou pravdu.

DX1.jpg

Po čase začnou vyplouvat na povrch podezřelé informace o UNATCO, třeba že sám JC je pokusem o vytvoření dokonalého vojáka. Ten následně ignoruje svoji další misi a vydává se za svým bratrem Paulem, aby se dozvěděl víc. Ve chvíli setkání se ale aktivuje součástka killswitch v JCho těle, která ho zavraždí do 24 hodin. Poté je i s Paulem uvězněn. Pokud se vám to zdá moc zamotané, tak nechtějte vědět, co následuje.

Z cely Dentonovi pomůže jakási záhadná síla Deadalus a se svým bratrem se vydává do Hong Kongu. Za to, že pomohou vyřešit spory, Paulův známý Tracer Tong deaktivuje killswitch v JCho těle. Možná to vypadá, že už se blížíme ke konci, ale není tomu tak. Dalo by se říct, že jsme stále na začátku příběhu a věci se teprve dávají do pohybu.

15416594329_21e3900aa1_o.jpg315647-dxnhdtp-1920x1080.jpgmaxresdefault.jpg

Ve své době šlo o něco nevídaného. Akční hra z FPS pohledu, kterou si procházíte, jak chcete. Každý si doslova mohl najít svoji cestu. Proplížit se až na konec mise nebo si to se všemi rozdat pěkně na férovku? K oběma způsobům byl k dispozici dostatek nástrojů a zbraní. Právě to byly věci, které tak proslavily první Deus Ex. Lokace jsou hodně rozlehlé. U většiny sérií to vypadá tak, že následující díl je celkově větší a rozsáhlejší. U druhého Deus Exu to bylo trošku jinak. Jednička byla primárně vyvíjena na PC, a tak se vývojáři moc nemuseli ohlížet na omezení hardwaru. Samozřejmě nemohli udělat něco jako Human Revolution, ale snad víte, jak to myslím.

Dvojka už byla souběžně vyvíjená i na původní Xbox a tam už to byl trošku problém. Hra samozřejmě vypadala lépe a propracovaněji, ale byla taková “menší“. I na délce herní doby to bylo znát. Je sotva poloviční a obecně má druhý díl s podtitulem Invisible War horší hodnocení, než jednička. Stále se ale jedná o kvalitní titul, který se nemá za co stydět. Po jedničce se ale čekalo něco trochu jiného.

de2_large4.jpg

Co se vzhledu Deus Exu týče, už je na něm těch 16 let celkem znát. Stále se to ale dá zkousnout, a pokud se přes to nedokážete přenést, mám pro vás skvělou zprávu. Loni vyšel modifikace Deus Ex Revision, která nejen že vylepšuje grafiku, ale bez problémů si ho tak můžete zahrát na nových strojích a ve vysokém rozlišení. Samozřejmě na internetu najdete další modifikace, které buď upravují původní hru, nebo přidávají další věci.

de2_large4.jpgdeus-ex-screenshot-1.jpgpc-51498-31375970924.jpg

Deus Ex měl po prvních dvou dílech celkem dlouhou pauzu. Bylo to nějakých 7 let, než vyšel Human Revolution s Adamem Jensenem. Někde můžete narazit na vydání v roce 2013, ale pozor. To byl rok vydání Director’s Cut edice, kde máte různé úpravy, nové filmečky a podobné vychytávky.  Také ze jste řešili spory světových korporací, nenávist a rasismu vůči upraveným jedincům a další politické intriky, hratelnost se ale více přiblížila moderním trendům, i když si stále zachovala svoji jiskru značky. No, a letos přijde Adam do našich futuristických luhů a hájů, Mankind Divided se totiž bude částečně odehrávat i v Praze.

15540-2.jpg279697-deus-ex-human-revolution-1920x1080.jpgdeusex1.jpg3840x2160_9SjzyU.jpg

Ale všechny události z jedničky a dvojky se teprve stanou. Jensenova příběhová linka se odehrává zhruba o 25 let dříve. A ještě dřiv se odehrává menší počin s podtitulem The Fall, obecně nejhůře hodnocený díl. K celému univerzu můžete najít i pár komiksů, které ale bohužel u nás neseženete.

Série Deus Ex už je tu s námi pěknou řádku let a je stále tak stylová, jako byla na samotném začátku. Je jedno jestli byl v hlavní roli JC Denton, Alex Denton ze dvojky anebo aktuální Adam Jensen. Je to zkrátka jedna z mála aktuálně dobrých sérií a s klidným srdcem mohu první díl doporučit jak neznalým hráčům, tak ostříleným pařanům. Je to skvělý způsob nahlédnutí do budoucnosti. A kdo ví? Třeba za nějakou dobu bude opravdu takhle svět fungovat a lidé budou augmentováni nanotechnologiemi. Co vy? Brali byste nějaké to vylepšení?

Váš názor Další článek: GTA mohlo být i v Tokiu, šestý díl už je v přípravě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,