Diablo III: Ultimate Evil Edition – ďábelská chuťovka (recenze)

Pro všechny milovníky dungeonů a řezanic přichází ultimátní výzva v podobě kompletního balíčku nejnovějšího Diabla. Necháte se zlákat?

Pokud náhodou netušíte, o co go, pak vězte, že je Ultimate Evil Edition vlastně kombinací základní hry, datadisku Reaper of Souls a kupou dalších inovací a maličkostí, které jsou pro konzole nové generace zabaleny v lahodném rozlišení 1080p při rychlosti 60 snímků. Zkrátka ultimání zážitek pro každého zarytého fanouška i kohokoliv jiného. Pro podrobný popis hry i datadisku skočte do našich dvou recenzí, v tomto článku se budeme věnovat především změnám a inovacím.

Křižák na svaté pouti

Oproti originálu narazíte v Ultimate Evil Edici hned zkraje na novou postavu, která se promenádovala dungeony už v datadisku. Jedná se o svatého křižáka, který dokáže vůlí a brutální silou skolit celé zástupy nepřátel a dobře se hodí pro nováčky této série. Pokud bych měl křižáka popsat co nejjednodušeji, představte si sílu barbara, mrštnost paladina a hrstku magických triků od mága, které se tu soustředí hlavně na posílení zbraní a štítů. Vyjde vám všestranný bojovník, který projde monstry jako nůž máslem.

1.jpgd3f.jpgDiablo_III__Reaper_of_Souls_–_Ultimate_Evil_Edition_(English)_20140826193447.jpg

Osobně jsem preferoval i nadále svého svižného mnicha, který se po několika desítkách levelů přeměnit na solidní mlýnek na maso, ale je třeba dodat, že má křižák rozhodně své kouzlo. S novou postavou můžete samozřejmě projít kompletním třetím dílem i datadiskem, ve kterém se utkáte se samotným pánem smrti, ale o detailech už pomlčím.

 

Ještě jeden dungeon, ještě jeden meč. A hodiny plynou

 

Ačkoliv jsem nikdy fanouškem série nebyl, tato chuťovka na PS4 mě přikovala k obrazovce na dlouhé hodiny. Možná se to zdá jako prázdná výmluva, nekonečné lootování a výměna oblečků a stále lepších zbraní však má i na dnešní komplikované herní scéně neskutečnou moc, která vás prostě udrží u ovladače. Ještě jeden dungeon, ještě jeden meč. A hodiny plynou. Právě lootování je pravděpodobně nejzajímavější kratochvílí, jelikož je přímo vázaná na vzhled a výbavu vaší postavy. Přece si nenecháte ten nový fešný štít ujít.

Diablo_III__Reaper_of_Souls_GÇô_Ultimate_Evil_Edition_(English)_20140824191219.jpg

Analogy jedna báseň

Velkou poklonu si vývojáři zaslouží za precizní optimalizaci ovládání a uživatelského prostředí a jeho přenesení z klávesnice a myši na ovladač. Zatímco myš stále zůstává nepřekonanou z hlediska přenosti, hrát Diablo na ovladači má něco do sebe a člověk prožívá všechny souboje mnohem intenzivnější a osobněji, ať už je to díky vibracím či lepšímu pocitu z mačkání tlačítek. Rozložení je taktéž bezchybné, od pohybu a využívání všech vašich dovedností po otevírání inventáře či mapy, veškeré úkony se provádí rychle a pohodlně a nikdy jsem neměl pocit, že by ovládání zbytečně zdržovalo či odrazovalo.

20140620092830.jpg2627844-0001.jpgDiablo_III__Reaper_of_Souls_GÇô_Ultimate_Evil_Edition_(English)_20140824195222.jpg

Okonzolovění vlastně novému Diablo neuvěřitelně sekne, a skoro by se dalo říci, že jde o jeden z nejlepších portů, které jsem za poslední dlouhou dobu zažil. Přes veškerou skepsi a nedůvěru musím kluků z Blizzardu vzdát hold.

Síla next-genu

Jak už bylo zmíněno v úvodu, ultimátní edice běží na konzoli PS4 v rozlišení 1080p rychlostí 60 snímků, což je znát především v obrovských chumelenicích, kde se na obrazovce promenádují destíky kostlivců, do toho buší pár větších oblud a vy se v tom snažíte zorientovat a házíte jeden magický fígl za druhým. I při podobných šarvátkách běží titul nádherně plynule a nezaznamenal jsem jediný škub, ať se na obrazovce dělo cokoliv. Také potěší jemné rozlišení a opravdu nádherně provedené efekty kouzel, osvětlení, mlhy a dalších úkazů, které do fantasy světa zapadají a lahodí oku.

Diablo-3-Reaper-Of-Souls-Crusader-Class-1920x1080.jpg

Menší výtku bych směřoval k propojení účtů a přenesení postav ze starých konzolí na nové, což se mi ani po delším zkoumání bohužel nepodařilo, i když to hra nabízí hned v úvodu. Šlo by to rozhodně udělat i jednodušeji, ale jsem si jistý, že se na internetu velmi rychle najde vysvětlení a cesta k úspěšném zdolání tohoto problému. Naopak potěší možnost hrát kooperaci až s dalšími třemi kamarády, díky čemuž se z plenění dungeonů stává navýsost návyková záležitost. Hardware zvládá i tyto události bez jediného problému a za menší cukání v určitých chvílích může spíše internetové připojení než cokoliv jiného. Lokálně totiž kooperace běží naprosto plynule.

Dostupné pro: PS4, Xbox One
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Blizzard Entertainment
Začátek prodeje: 17. srpna 2014
  • Precizní port
  • 1080p a 60 fps
  • Skvělé ovládání
  • Dlouhá životnost
  • Bohatý obsah
  • Menší chyby a bugy
  • Problémy s účty

Opomeneme-li počáteční problémy s připojením, bylo Diablo 3 důstojným pokračováním v dlouhotrvající sérii a nedávný datadisk titul dovedl takřka k dokonalosti. Jsem nyní velmi potěšen, že se vývojářům povedl doslova huserský kousek a přechod na konzole nové generace hra zvládla nejen s přehledem, ale i daleko před konkurencí. Bez sebemenších problémů tak lze Ultimate Evil Edition označit za jednu z nejlepších RPG řezanic, kterou na nové generaci můžete v současné době nalézt. A nejspíše jí ještě nějakou dobu zůstane.

Diskuze (3) Další článek: První obrázky z Alone in the Dark: Illumination nahání strach

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,