Dirt: Showdown - pravé arkádové závody (recenze)

Co se vám vybaví pod pojmem arkádové závody? Need for Speed? Zapomeňte na ně, Dirt: Showdown vám to ukáže.
Kapitoly článku

Codemasters upustili od akčních her a věnují se hlavně těm závodním. A dobře udělali, mohou si tak dovolit dvojici zcela odlišných závodních linií - reálné simulace a arkádové dovádění. Je asi jasné, že Dirt: Showdown už svým názvem přímo láká k zařazení do druhé škatulky, a tvůrci toho využili naplno. Zapomeňte na pseudo-příběhy, které do závodních her stejně v podstatě nepatří, tady najdete jen krystalickou akci.

Dobře, lehce jsem si zapřeháněl, i Dirt v sobě nese jakýsí náznak příběhu, který vám připomíná hlas v menu - postupujete od jednodušších závodů ke složitějším. Víc už v tom ale hledat nemusíte. Jasně, na trati se utkáte třeba i s Kenem Blockem, známým americkým jezdcem angažovaným mimo jiné i v seriálu rally WRC, ale to není žádný cíl, kterého musíte dosáhnout, jen se tak občas potkáte a závodění jde dál.

Oktávy oktanů

Přitom je pro vás přichystáno spousta různých variací na závody - od klasického pořadí v cíli, přes podobný úkol na trati plné zrádných křížení, nebo třeba počítání nejrychlejších časů v různých částech trati a získávání bodů za každou z nich.

Při skřípění pneumatik chybí jen vůně pálící se gumy přitavené k vozovce

A to jsem ještě nezmínil akční destrukci, která je přítomná jak v předchozích případech, tak i ve speciálních závodech - klasické destrukční derby, boj o přežití co nejdéle, nebo třeba udržení se na plošině s body za každý náraz a shození cizího pohybovadla. To vše a ještě výrazně více najdete v jedné hře.

dirt showdown 03.jpg dirt showdown 04.jpg

A když už jsem zmínil pana Blocka, nemůžu zapomenout ani na duely s ním, kdy jsou vám zadávány postupné jednoduché úkoly - zatáčku projet smykem, zbořit pár barikád, támhle obkroužit sloup, tuhle se zase proletět vzduchem. A to vše na souběžné trati s Kenem, v druhém kole jen prohozené trasy a rychlejší vyhrává. Nebo taky boj s časem při ničení různě barevných barikád uspořádaných v divokou trať. Tvůrci se viditelně vyřádili, ale přitom jsou všechny závody svižné a zábavné.

dirt showdown 21.jpg

Dojmu z jízdy výrazně napomáhá ovládání - máte sice různé vozy na rozličné tratě, ale vždy můžete lehce odhadnout, jak se bude daný plechový miláček chovat. Sedněte si do soutěžního Focusu na asfaltu a bude sedět v zatáčkách jako přilepený, zatímco změnit směr s americkým svalovcem je téměř nadlidský úkon.

dirt showdown 15.jpg dirt showdown 16.jpg

Přesto ale smykuje nádherně a zatáčky projíždíte v kontrolovaném driftu. Zejména na křížících se tratích je to majestátní pohled - obr ženoucí se závodním polem a odhazující stranou vše, co mu stojí v cestě, drasticky brzdí do zatáček a za skřípění pneumatik vám už chybí jen vůně pálící se gumy přitavené k vozovce.

Sociální závody

Do toho všeho však musíte počítat i s možnou destrukcí vašeho vozu - ať už uletí támhle nárazník, nebo jinde zase dveře, na jízdní vlastnosti to v podstatě nemá vliv do chvíle, než se z vašeho plechového mazlíka stane ohnivá koule. Stejně tak doslova zamrazí při pohledu na změnu vozu po závodě na sněhu - ten bílý sajrajt se dostane fakt všude, kde byste jej čekali. Jen nesmíte předpokládat, že bude mít nějaký větší vliv na vaši jízdu, jen tak akorát, aby to bylo ještě zábavné.

dirt showdown 01.jpg dirt showdown 02.jpg

A právě zábava je viditelně meta tvůrců - v menu se moc dlouho nezdržíte, můžete sice vylepšovat auta, ale peněz máte stejně jako šlupek, takže vybrané vozy lehce vylepšíte, případně nové koníčky pořídíte, a pak rychle do závodů.

Do pěti minut je většinou hotovo a můžete se vrhnout na další aktivitu

Žádné flákání, rovnou do akce, s chutí dojet do cíle a ani nevadí, když nevyhrajete, za chvíli jste v dalším závodě a můžete si vylepšit reputaci. I přes tuto volnost však skrývají zejména destrukční derby dostatek adrenalinu a závěrečný čas s dvojnásobným ziskem bodů je horečnou akcí.

dirt showdown 09.jpg

Trochu v kontrastu s rychle se střídajícími závody je pak nevyzpytatelná možnost používat vracení se v čase. Bez zkoušení nejste schopni nijak poznat, kdy tohle můžete dělat s návratem do předchozích momentů a kdy jen na zopakování si povedeného kousku. Ne, že by to bylo nutné, jen to zamrzí. Na druhou stranu zase potěší možnost hned po dojetí závodu se pochlubit přímo vystavením videa na Youtube - stačí zadat přihlašovací údaje a jen odesílat povedené závody.

Ministr závodnictví varuje

Stejně tak tvůrci vychytali i sociální aspekty - na Steamu, či obdobných službách u konzolí, se automaticky najdou přátelé, se kterými se můžete srovnávat, zasílat jim výzvy a ukázky vašich průjezdů. Chybí snad jen asociální sítě a byla by škála kompletní. Další technické stránky však tak zářné nejsou - grafické efekty jsou poměrně levné, i když při vlastním hraní více než stačí, na obrázcích vypadají slabě. Pochválit jednoznačně musím zvuky, ať už davů, motorů, nebo komentátora, lehce ošidná je jen hudba, která se sice k žánru hodí, ale nemusí sednout každému.

dirt showdown 19.jpg dirt showdown 20.jpg

Dirt: Showdown s sebou přináší hromadu rychlých a zábavných závodů - do pěti minut je většinou hotovo a můžete se vrhnout na další aktivitu. Neočekávejte žádné gigantické konstrukce, příběhy a hodinové závody, o polední pauze si zajedete dva závody, před spaním další dva, přesně k tomuto je Dirt: Showdown předurčen. Při jiném používání hrozí vedlejší efekty jako přílišná agresivita, divoká jízda a pocit nesmrtelnosti. Dávkujte podle libosti, ale s rozvahou.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní
Výrobce: Codemasters | Webové stránky hry
Začátek prodeje: květen 2012
  • Svižná zábava
  • Předvídatelné ovládání
  • Rozličné závody
  • Sociální aspekty
  • Slabší grafika
  • Lepší v malých dávkách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,