DOOM: krvavé slzy nostalgie (recenze)

I přes minulou slávu byl DOOM dnes již mrtvou sérií, dokud na E3 nepředstavili vývojáři z Id Software bombastický návrat v podobě nového dílu. Povedlo se jim to?

DOOM pro mě byl jednou z nejočekávanějších her tohoto roku. Dvojka DOOM a Wolfenstein pro mě totiž vždy byly jednou z nejnostalgičtějších připomínek začátků mého hráčského nadšení. A poté, co se Wolfenstein: The New Order tak povedl, kdo by se na DOOMa netěšil.

Brutální návrat dávného velikána

Naštěstí hned v úvodu mohu říct, že se opravdu povedl. DOOM je old-schoolovější než Wolfenstein: The New Order, brutálnější než Gears of War a atmosférou připomíná Outlast. Ač se tato kombinace může zdát velmi zvláštní, zapadá do sebe a vytváří titul, ze kterého se vám naježí všechny chlupy.

doom_1.pngdoom_2.pngdoom_3.pngdoom_4.pngdoom_5.pngdoom_6.pngdoom_7.png

Nejdůležitější složka hry – kampaň – si totiž vedla dobře snad ve všech ohledech. Dokonce má i příběh a není vůbec špatný. Neočekávejte sice duchaplnou pouť s poznáním, že démona má v sobě každý z nás. Příběh se ale nese v tak pochmurné tónině, že dokreslí atmosféru tak dobře, že si i legendární Vetřelec v jeho přítomnosti bude připadat slabě.

Hra je od začátku temná a krvavá, a to od naprostého začátku. I když vezmeme emocionální strašidelné kalibry jako je Alien: Isolation a Outlast, začínáme poměrně klidnou scénou. V DOOMu se ale ocitnete připoutaní na úchylném operačním lůžku obklopení vraždícími démony. Kolem vás jsou nechutně zmasakrovaná těla, všelijaké lebky, ďábelské symboly a to vše se odehrává za tajuplného, mystického a hrůzostrašného soundtracku, ze kterého budete mít plno v kalhotách.

 

DOOM je old-schoolovější než Wolfenstein: The New Order, brutálnější než Gears of War a atmosférou připomíná Outlast.

 

Stejné to máte v celé hře. DOOM si zkrátka nebere servítky a vrhá na vás démona za démonem. Jednotlivých druhů nepřátel je přitom celá hromada a na každého musíte použít krapet jinou taktiku, přičemž jejich vstup na scénu je majestátní. Stále si pamatuji, jak do hry vstoupil Hell Knight. Hudba náhle zdivočela, démoni řvali jako šílení a já se modlil k bohu hráčů, abych to přežil.

doom_10.pngdoom_8.pngdoom_9.pngdoom_11.pngdoom_12.pngdoom_13.png

Pokud ale čekáte, že vám dá hra krapet vydechnout, tak se mýlíte. Dělá vám nový nepřítel problémy? – máte to blbé! Hra jich na vás pošle ještě deset a jestli to přežijete, můžete si být jisti, že si na něj budete příště dávat pořádný pozor.

Krvavá řeka z přelámaných démonů

Ve hře je ale nepřátel hodně a abyste vůči nim měli vůbec nějakou šanci, dodává vám hra postupně nové a nové zbraně. Mluvíme o skutečně bohatém arzenálu, ve kterém dokonce nechybí ani BFG. Zbraně navíc můžete i vylepšovat a to tak, že namísto tlačítka pro míření aktivujete určitý speciální útok. Mohou to být přídavné rakety, energetický paprsek či omračovací granát.

To ale na jejich poražení stále nestačí, pomocnou ruku vám naštěstí podají old-schoolové prvky. Hra je už samotným rozložením úrovní připomínkou starých dobrých časů. Úrovně jsou totiž rozlehlé a plné všelijakých plošinek, což umožňuje rychlý pohyb a zaujmutí výhodné pozice.

doom_14.pngdoom_15.pngdoom_16.pngdoom_17.pngdoom_18.pngdoom_19.pngdoom_20.png

Také jsou ale plné všelijakých lékárniček, zbrojí, beden s náboji a power-upů. Ve hře se musíte umět naplno vcítit do myšlení her dávných časů, abyste uměli využít každé výhody a z démonů udělat lovnou zvěř. Věřte, že to skutečně není snadné, potřebujete totiž rychlé reakce, dobré načasování, ale i strategii.

 

Hra je už samotným rozložením úrovní připomínkou starých dobrých časů. Úrovně jsou totiž rozlehlé a plné všelijakých plošinek, což umožňuje rychlý pohyb a zaujmutí výhodné pozice.

 

Ostatně celý styl úrovní se nese při myšlence old-schoolu a najdete zde mnoho skrytých místností, s trochou štěstí nějaký ten easter egg, ale také padlé elitní vojáky. Jsou to speciální jednotky, které byly opatřeny čipy, které jim propůjčují lepší výzbroj, více nábojů nebo život. Jelikož to ale od démonů schytali, můžete si tyto čipy vzít vy a jednu z těchto schopností si vylepšit.

doom_21.pngdoom_22.pngdoom_23.pngdoom_24.pngdoom_25.pngdoom_26.png

Příjemný prvek se vám dostane i ve zjišťování bonusových informací o herním světě. Jak jsem již zmiňoval, tak příběh není vůbec špatný, zato ale promyšlenost herního světa je dokonalá. Vývojáři podrobně popsali všechny zbraně, démony a lokace a mimo obecné charakteristiky najdete i různé zajímavosti a perličky. Hlavně jednotliví démoničtí pěšáci mají skvělé popisy a promyšlenou hierarchii, že máte pocit, jako by sami vývojáři nějaký ten rok v pekle strávili.

Zásadním prvkem hratelnosti je ale naprostá brutalita, která se projevuje zejména takzvanými glory kills. Je to doražení nepřítele tím, že ho ručně rozmlátíte na cucky. Mimo to, že glory kills jsou opravdu zábavné, vám po jejich provedení vypadne z nepřátel o něco více života a nábojů. Někomu sice může lpění na jejich provádění připadat otravné, dle mě to hře ale sedlo a i když jejich animace jsou víceméně stejné, tak zkrátka neomrzí.

Není to bez chybiček

Musím ale uznat, že hra má své stinné stránky. Naprosto nejhorším prvkem pro mě bylo nepochopitelné lpění na skákacích pasážích. Je sice hezké, že ve hře najdete dynamický a chytlavý parkour, ale skákání po zdlouhavých plošinách mi do hry zkrátka nesedlo a i když jsem ve hře umíral poměrně často, většina smrtí byla kvůli špatným skokům a pádům.

Problém se nacházel i v systému boje. Ten je sice zábavný, promyšlený a díky neustále novým zbraním a nepřátelským jednotkám jen tak neomrzí. Přesto občas, zvláště ke konci kampaně, kdy už všechny komponenty znáte, přechází dost do stereotypu. Vy už na všechno máte svou taktiku, ale hlavně máte hru už tak prokouknutou, že předem tušíte, co se v jaké části stane.

 

Kampaň DOOMa je dlouhá a vydatná. Dá vám ale pořádně zabrat a doslova popadne vaše hráčské ego a s příšerným křikem ho omlátí o zem.

 

Tyto chybičky ale hře díky vydatné a náročné singleplayerové části odpustíte. Kampaň DOOMa je totiž dlouhá a vydatná. Dá vám ale pořádně zabrat a doslova popadne vaše hráčské ego a s příšerným křikem ho omlátí o zem. A když se budete vztekat a cítit úzkost, pošle na vás ještě více démonů a přinutí vás se k situaci podívat jako pravý masochista.

Multiplayer všeho druhu

Pokud zvládnete kampaň, možná se vrhnete do bran multiplayeru. Na rozdíl od kampaně ale nepřináší nic nového. Spíše než multiplayer DOOMa mi připomněl starého dobrého Quakea a nabídl pár herních módů. Ty ale nepřinesly žádnou novinku a až na bojový styl studia Id se od jiných titulů moc neliší.

doom_27.pngdoom_28.pngdoom_29.pngdoom_30.pngdoom_31.pngdoom_32.pngdoom_33.png

Trochu jiné kafe je ale mód SnapMap. Jeho hlavní podstatou je umožnit hráčům si díky nástrojům prošpikovaného editoru vytvořit své vlastní mapy. Pokud ale neradi tvoříte, můžete si cizí výtvory zahrát a věřte, že to stojí za to. Pro mou nelibost chybí ve hře oficiální PvE mód, ale díky fanouškům si v módu SnapMap zahrajete alespoň nějaké ty fanouškovské projekty.

Neočekávejte od toho moc, jsou to zkrátka výtvory fanoušků. Některé jsou ale skutečně povedené a mimo kooperace si můžete zahrát třeba i za démona či si užít šílený BFG mód. Po dohrání kampaně není tento mód vůbec špatným prostorem, kde dosytit svou touhu po pořádném krveprolití.

Pamětníci slintají radostí

DOOM ale nakonec nenasytí jen vaši touhu po brutalitě, ale i po návratu na koleje staré klasiky. Vývojáři prohlásili, že se chtějí vrátit k prvnímu DOOMu a z hlediska naprosto devastujícího boje se jim to povedlo na jedničku. Nezapomněli ale ani na třetí díl, ze kterého si vzali napínavou a děsivou atmosféru a umístili ji do celkem dobrého příběhového základu.

PC
Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: id Software
Začátek prodeje: 13. května 2016
  • Zábavný bojový systém
  • Široká škála zbraní
  • Mnoho druhů nepřátel
  • Nádherná grafika
  • Promyšlený svět
  • Úžasný soundtrack
  • Nudné skákací pasáže
  • Občasný stereotyp
  • Multiplayer neohromí

Od DOOMa jsem doufal hlavně ve vzkříšení série a opravdu se mu to povedlo. Vzal si prvky, díky kterým jsme naše herní starochy milovali a umístil je to nádherného a dynamického celku. Má sice nějaké chybičky, ty mu ale s radostí odpustíte a budete se věnovat masakrování dalších slizkých démonů, dokud v pekle nezbude ani čertíčka.

Chcete si užít DOOMa naplno? Pak rozhodně nesmíte minout akci společnosti Asus, kde titul k vybraným produktům dostanete až do 11. července zcela zdarma! Více ZDE.

Diskuze (22) Další článek: Sony ví, že značka Crash Bandicoot je oblíbená, ale žádné plány s ní nemá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,