DOOM: legenda se vrací

Restartovaná série se vrací novým restartem, aby se odehrála na červené planetě, kterou můžete znát z noční oblohy.

Vědci UAC to zase pokazili a otevřeli brány pekel. Je na pováženou zaměstnávat pořád lidi, kteří otvírají brány pekel častěji, než Clive Barker ve svých povídkách, pomyslete na tu škodu. To žádná pojišťovna neproplatí.

Ale začneme popořadě, abychom se v tom neztratili. Doom je legenda, která udělala přelom v hraní akčních her. Po rozporuplném třetím dílu, který byl graficky nádherný, ale díky tmě to nebylo vidět, přichází další pokračování, tentokrát bez číslovky. Doom 3 jako takový restartoval sérii a Doom 4 ji restartuje znovu. Matoucí? Možná. Hodně dvanáctiletých hráčů Call of Duty podle marketingových manažerů Bethesdy asi netuší, co to Doom je, tak se tvůrci rozhodli vypustit číslovku v názvu hry, aby je náhodou nezmátli a nepřišli tak o nějakou tu miliardu z prodejů.

doom.jpg

Hra se nám tedy bude odehrávat na Marsu a poběží na id Tech 6 enginu, který poháněl Rage. Snad pořádně vyřeší načítání textur, jinak totiž s kvalitou zobrazení nevidíme problém a engine k atmosféře hry sedí jako prdel na hrnec.

Co se týče samotné hry a hratelnosti, ta by měla být akčnější a brutálnější. A když říkáme brutálnější, myslíme tím, že utrhneme impovi ruku a následně ho s ní umlátíme. Ale to neznamená, že imp nemůže udělat to samé vám. A co teprve Cyberdémon.

doom-4-trailers.jpg

Boj by měl být rychlejší a bez regenerace zdraví, takže budeme sbírat lékárničky. A jelikož je to Doom, tak zde nebude žádné srabácké krytí. Inu, proč se krýt, když máte dvojhlavňovou brokovnici a několik zakončujících úderů na doražení nepřátel, které můžeme znát z posledního Mortal Kombat. Nalomíte Archivalovi zdraví, přijdete k němu a vyrvete mu srdce z těla. Zda-li půjde nebohé mrtvé pekelné stvůry znectít a obrátit, bohužel nevíme, ale víme, že to bude hodně krvavé. Kromě SSG se vrátí i plasma nebo motorová pila. BFG nebylo zatím ohlášeno, ale co by to bylo za Doom bez Big Fucking Gun?

Novou vychytávkou bude jetpack, se kterým se budeme dostávat na vyvýšená místa, avšak o hopsačku by jít nemělo, snad. Tato věc se zdá být vskutku koňarovské povahy, tak snad si s tím tvůrci poradí a bude k užitku.

První představení proběhlo na QuakeConu v roce 2007, ale poté došlo k několika událostem, kdy id Software spadlo pod ZeniMax (Bethesda) a ti ze hry nebyli moc nadšení s tím, že neodpovídá standardům. Proto došlo ke vcelku velkému zdržení, protože se celá hra překopávala a předělávala.

Na nedávném QuakeConu byly představeny ukázky ze hry za zavřenými dveřmi. Novináři, kteří hru viděli běžet naživo, nebyli zklamaní, vše tedy směřuje k roku 2015, kdy propukne další peklo na Marsu. Snad se nebude opakovat Duke Nukem.

Next-Generation-DOOM-E3-2014-_7.jpg

Nutno dodat, že ze studia odešel otec Dooma John Carmack, což může být nemilé znamení budoucího zklamání, nicméně budeme doufat, že se bude jednat o zábavnou frenetickou akci plnou střílení a zabíjení démonů jejich vlastními údy.

Hra poběží na PC, Xbox One a Playstation 4 a bude podporovat rozlišení 1080p s 60 snímky za sekundu. Vyjít by měla někdy v roce 2015.

Kromě práce na novém dílu zde stále existuje komunita darmošlapů, trhanů a hipíků, kteří stále hrají legendární Doom 2 přes porty jako je Zdaemon, či Zandronum a najdete zde i přežívající Českou komunitu. Takže jestli si chcete připomenout staré dobré časy let devadesátých a kosit Belgičany a Francouze, máte pořád možnost.

Diskuze (20) Další článek: Rozeznáte mezi těmito obrázky rozdíl? 1080p na PS4 vs 900p na Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,