Dying Light: The Following – výlet na venkov (recenze)

Od Techlandu by se měli mnozí vývojáři přiučit, jak dělat správné rozšíření do hry. The Following je totiž trefou do černého.

Dying Light byl trochu nečekaným hitem, především díky bravurní mechanice parkouru, množství obsahu a ukázkové podpoře ze strany vývojářů, kteří zásobují titul výzvami, módy a zábavou doteď. To je jeden z důvodů, proč je hra aktivní ještě dnes. To ale Techlandu nestačilo. Nyní přináší obrovský datadisk, který by bez problémů vydal za samostatnou hru. A nabízí nám jej za pár stovek.

Z uliček na venkov

Rozšíření The Following působí jako samostatná hra, která vás vyjde na cca 500 Kč, případně je součástí Enhanced edice hry, ve které naleznete také původní Dying Light i všechna dosud vydaná DLC. Pokud jste tedy neměli co do činění s původní hrou, dostanete neuvěřitelně nabitý balíček, který vám vystačí na desítky hodin.

Dying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160216220117.jpg

Dying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160216171820.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160216172054.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160216180021.jpg

Příběh rozšíření opět pojednává o patáliích protagonisty Kyla Cranea,  který dokázal v původní hře zprovodit ze světa úhlavního nepřítele a nyní si „pokojně“ žije v Harranu. Zásoby Antizinu se však tenčí a lék stále v nedohlednu. Crane se tak rozhodne vydat na venkov, kde jsou prý obyvatelé imunní vůči viru a kde se praktikují okultické obřady a další podivnosti. Proč tomu tak je? A je to vůbec pravda? To zjistíte na vlastní kůži.

 

Techland opět dokázal skvěle nakombinovat činnosti a na venkově tak budete lovit mutanty, osvobozovat obyvatelstvo, závodit, honit bandity a plnit někdy i dost ujeté úkoly

 

Samotný příběh není dlouhý a příběhové mise dokážete hravě zvládnout za pár hodin. Vtip je ale v tom, že se váží na mnohé další výzvy, questy a nepovinné úkoly a pokud budete chtít splnit vše opravdu na 100%, vyjde vás herní doba na desítky hodin. Techland opět dokázal skvěle nakombinovat činnosti a na venkově tak budete lovit mutanty, osvobozovat obyvatelstvo, závodit, honit bandity a plnit někdy i dost ujeté úkoly, především díky přítomnosti některých skvělých postav (především dva bráchové z původní hry opravdu stojí za to).

Dying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160214213139.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160214214047.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160215170721.jpg

Kromě střech i za volant

Jak už jste určitě pochopili, venkov jaksi postrádá hustou městkou zástavbu a kromě pár malých městeček a vesniček vlastně nebudete mít kde moc pobíhat po střechách. The Following tak přichází s razantní změnou – otevírá mapu a přidává buginu. Ano, nyní si budete moci křižovat mapu za volantem parádního vozítka, které můžete navíc vylepšovat v několika oblastech, přidávat zbraňové a obranné systémy, barvit dle libosti a vůbec si užívat mnohem akčnější hratelnosti. Příjemným detailem je potřeba hledat si benzín, který neustále klesá, takže budete navštěvovat benzínky a šacovat pohozená auta u silnic. Je to maličkost, ale přidává na survival pocitu během hraní.

Samozřejmostí jsou nové zbraně jako kuše či luk, blueprinty na výrobu nového vybavení a zcela nová větev stromu schopností. Pokud jste Dying Light hráli, vaše postava a veškeré její vybavení se přenese i do Following, což je příjemný bonus. To samé platí i pro návrat zpět do základní hry. Jakmile ale okusíte závody v buginách, věřte, že zpátky se vám moc chtít nebude.

Chlapi sobě

A co když vás nudí běhat po lesích o samotě? Vrací se i kooperační režim až pro čtyři hráče, aby byla na venkově podstatně větší sranda. To samé platí i pro asimetrický multiplayerový režim a mód Be a Zombie, veškeré zážitky online z původní hry se zkrátka přenáší i do rozšíření The Following. Techland odvedl výborný kus práce co se obsahu týče a ostatní by se mohli lecčemu přiučit.

Dying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160215184510.jpg

Dying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160214211718.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160215193326.jpgDying Light_ The Following – Enhanced Edition_20160215205653.jpg

Vylepšení se dočkala také grafická stránka, především textury a efekty světla a stínů občas vyráží dech. Přidána byla i obtížnost Nightmare, která prodlužuje noc a navyšuje výdrž nepřátel. Pokud tak chcete okusit tu pravou nervydrásající survival atmosféru, odporučujeme právě toto.

         

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: Akce | Survival akce
Výrobce: Techland
Začátek prodeje: 9. února 2016
  • Kupa nového obsahu
  • Rozlehlá mapa
  • Bugina
  • Cena
  • Krátký příběh
    

Dying Light: The Following je více než důstojné rozšíření už beztak skvělé akční střílečky, které přináší méně parkouru, ale zato dovádění v bugině, nové zbraně, výzvy, mise a obrovské venkovní mapu, která je větší než celá původní hra. Vývojáři navíc zakomponovali více než stovku záplat a vylepšení, takže si opravdu není na co stěžovat. Takhle se to má dělat pánové a dámy.

Váš názor Další článek: The Flame in the Flood radí, jak přežít v divočině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,