E3 2015: Uncharted 4 - stejné, ale bombastické

Nové dobrodružství Nathana Drakea sice nevyráží dech, ale elementární kvality dalece převyšující všechno ostatní mu stále ještě nescházejí.

Když Sony letošní E3 otevřelo legendárním přeludem The Last Guardian, asi nikdo nečekal, že to mohou japonci ještě něčím trumfnout. Zapomněli jsme ale, že Sony má ve svém portfoliu ještě jednu pecku, a sice Uncharted od mistrů z Naughty Dog, které ani letos nezklamalo. A to navzdory faktu, že už jsme ze hry viděli první poslední a spíše než jako nadšení, či překvapení by se dalo nové Uncharted popsat slovy jako uspokojivé, či předvídatelné.

Tohle už jsme viděli

Podle očekávaní totiž jak záběry prezentované na samotné konferenci, tak i později za zavřenými dveřmi splnily očekávaní o kvalitní exkluzivitě, která dobře vypadá a má šmrnc. Minimálně to říkají novináři, kteří pokračování honičky ze samotné konference viděli a popisují ji jako filmovou podívanou, kterou si zahrajete. Jestli totiž něco letos Uncharted opravdu zvládlo, pak to byly filmečky, respektive jejich pravděpodobná absence a plynulé přechody přímo do hratelných sekvencí.

03dae3e0-110262.jpg9d91d85d-110269.jpg9d935170-110271.jpg

A Thief's End tak rozhodně hraje na efekt a je jakousi logickou evolucí vypravěčských snah Naughty Dog. Pochopitelně tedy jde i o krásnější hru s pestřejším rejstříkem animací, či lehkou zničitelností prostředí prezentovanou právě automobilovou honičkou a přestřelkou v ulicích malého městečka kdesi na Madagaskaru. V jádru jde ale nejen hratelnostně, ale vlastně rovnou po všech stránkách o to samá a autoři vám akorát sem tam dají místo animací ovládání do ruky a sem tam budete moci trošku pocuchat vycizelovanou grafiku, kterou jednoduše PS4 nemůže utáhnout.

82f4b347-110266.jpg

Trošku si ale rýpnu v tom, že už je to zase to samé a to nejen po stránce příběhu mixujícího osobní život a kariéru dobrodruha. Během honičky zachraňujete bratra, během hry pak hledáte pirátskou kolonii a vzhledem k tomu, že tímhle dílem to všechno pravděpodobně skončí, není pochyb o velkém znovushledání všech postav. Autoři zkrátka budou končit stále ještě otevřené konce a jisté obavy z absolutního klišé tak jsou rozhodně na místě. Na druhou stranu jim to mimo jiné zahraje nejen Nolan North, ale dokonce i Troy Baker a jestli se o něčem opravdu nedá pochybovat, pak to budou produkční kvality.

Technicky neprůstřelné

Čtvrté Uncharted je tak tou pověstnou hrou, která kombinuje technologické triumfy svých konkurentů a ukazuje co všechno konzole opravdu mohou utáhnout. A nejde ani tak o perfektně sestříhanou honičku, která vyvrcholí dokonce jízdou na motorce a nějakými těmi slzičkami. Grafické orgie prezentuje především úvodní přestřelka na tržišti, již mohli vidět úplně všichni.

e69e7c77-110265.jpgfa8118e9-110274.jpgfbe84ac5-110259.jpg

Právě tam totiž odpadává beton ze zdí a z melounů se zcela autenticky stává ementál. Naughty Dog tentokráte jak se zdá skutečně dost investovali i do samotného prostředí, které není jen statickou kulisou, ale reálným světem, jenž můžete do velké míry opravdu zničit, a to nakonec i v tom autě. Zapomínat ale nesmíme ani na řvoucí davy okolo, či maniakální důraz na detail, díky kterým skutečně nové Uncharted stojí někde o level výše nad všemi ostatními filmovými koridory.

Jak vidno z ukázek, jsou to ostatně také koridory až královsky velké a autorům očividně nedělá problém vám dát podobně jako v The Last of Us trošku více prostoru. Ačkoli tak mohou existovat obavy o scénář a příběh, jedno je jisté. A Thief's End bude minimálně nádhernou hrou a kvalitní akční adventurou v duchu předchozích dílů. Nádech mladšího Indiany Jonese a lehce drzé nadsázky totiž nechybí ani v oněch dvaceti minutách, co tvůrci na E3 přivezli.

b1bb6d1c-110272.jpg

Škoda jen, že celý ten ohňostroj prostého řemeslného umu budeme moci hrát nejdříve za rok, a to pouze na Playstationu. Jeden by řekl, že oproti Tomb Raideru je to velká nevýhoda. Nathan Drake je ale kabrňák a nejen, že svým pojetím cílí na trošku jiné hráče, ale také se hraje jinak a popravdě řečeno také lépe vypadá. Schyluje se tak k více než důstojnému završení jedné videoherní etapy.

Váš názor Další článek: X-COM 2 v čerstvých záběrech ukazuje taktiku boje

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,