EA Sports Active 2 – kalorie místo achievementů (recenze)

Nechce se vám dojíždět do tělocvičny a raději byste si zacvičili doma, ale nevíte jak? Zkuste to přes konzoli.

Různé cvičební programy jsou poměrně populární a nikoho tak nepřekvapilo, když se na Wii, X360 a PS3 podíval titul EA Sports Active 2. Vysoká cena naznačovala, že tentokrát nepůjde o pouhé prostocviky na Balance Boardu, jak je u podobných her zvykem, ale o něco podstatně zajímavějšího. Očekávání pak zajisté stoupla ve chvíli, kdy jste si dobře prohlédli celou krabici a zjistili, že jste si domů mimo hry přinesli ještě dva úplně nové snímače pohybu, z nichž jeden je vám dokonce schopný změřit i tepovou frekvenci (platí tedy pro recenzovanou Wii verzi, X360 vás snímá pomocí Kinectu a k PS3 verzi dostanete dokonce senzory tři.)

 

Po krátkém nastavování a zapojování všeho potřebného (o obsluhu nových ovladačů se stará flashka zapojená do Wii, snímače musíte na ruce i na noze dobře upevnit a hlavně správně natočit, jak vám poradí úvodní video) se dostanete přímo do hry.

Slovo hra je v tomto případě trochu nadsazené – s EA Sports Active 2 se sice občas pobavíte, ale hlavně si pořádně zacvičíte

I když slovo hra je v tomto případě trochu nadsazené – s EA Sports Active 2 se sice občas pobavíte, ale hlavně si pořádně zacvičíte. A že to hra myslí s prohnáním vašich svalů vážně, poznáte už podle úvodních obrazovek, kde si nastavíte dobu trvání tréninkového programu a jeho intenzitu.

VIDEO: 4639 'EA Sports Active 2 - E3 Trailer'

Poté už nic nebrání zacvičit si sestavu, která se každý den obměňuje a přináší nové druhy cvičení tak, aby neznudila ani vás, ani vaše tělo. Jeden den se tak můžete dočkat nálože her a běhání, které zatíží především vaše nohy, abyste si druhý den zkusili posilovací sestavu zaměřenou na ruce a třetí den si zaboxovali, vyzkoušeli několik vybraných tréninkových cvičení z fotbalu nebo basketbalu a nakonec si aspoň virtuálně zajezdili na kole. Na nějaký nový cvik nebo aktivitu přijdete první měsíc v 90 % všech sestav a cvičení díky tomu nezajde do stereotypu.

Dobré pro zábavu i svaly

Objevování nových aktivit a každý den trochu jiná výzva pak dosti výrazně pomáhá jak procvičování různých svalových skupin, tak i motivaci při cvičení. Přeci jen, kdy se můžete při chození do posilovny zeptat: „Ty jo, to jsem zvědavý, co tam dneska bude zajímavého a nového?“ Významným motivačním faktorem pro vaše cvičební úsilí je však také propojení celého systému s internetovým profilem, popřípadě možnost cvičit skupinově. Během dvou kliknutí si tak kdokoliv/vaši přátelé/jen vy samotní, může ověřit, jestli jste cvičební program poctivě dodržovali, nebo ne.

EASportsActive2_01.jpg EASportsActive2_02.jpg

Ale zpět ke cvičení samotnému, na které přes veškeré výdobytky moderní techniky zůstanete sami. Pokud si dáte tu práci a něco si o cvicích nastudujete, zjistíte, že se u většiny nabízených aktivit posiluje hluboké svaly, jež vám nepomáhají jen přímo u daného cvičení, ale dostatečná svalová hmota těchto skupin svalů zajišťuje např. lepší rovnováhu, ulevuje od bolesti zad a přináší i další zlepšení pro každodenní život. A to nejlepší nakonec: hluboké svaly rozhodně neatrofují tak rychle, jako svaly, které naženete zvedáním činek v posilovně.

easportsactive2_art1.jpg

Jediným problémem je, že tyto svaly nejsou tolik vidět, takže se na první pohled zdá, jako byste pro sebe dělali méně, než co dělá člověk cvičící každý den intenzivně pouhou jednu svalovou skupinu. Opak je ale pravdou – různá aktivita a rovnoměrná zátěž se vám vrátí ve formě pružnějšího těla a hlavně mnohem lepší fyzické kondice. A tady je nutné před prací, k níž vás EA Sports Active 2 motivuje, smeknout.

Dřina, která je vidět

Už po pár týdnech cvičení na EA Sports Active uvidíte výsledky. Cvičení, jež na začátku zvládnete jen s vyplazeným jazykem a tepem blížícím se 180 úderům za minutu, uděláte později s přehledem na 150 a větší problém vám pak bude činit jen další opakování, kterým vás EA Sports v rámci postupného zvyšování zátěže zahrne.

EASportsActive2_03.jpg EASportsActive2_04.jpg

Říkáte si, že nestereotypní a ve většině případů zábavné cvičení musí zákonitě vyvážit nějaké nedostatky? Máte pravdu. EA Sports Active totiž při některých cvicích pokulhává tam, kde bych to upřímně čekal nejméně – přímo v detekci pohybu.

Už po pár týdnech cvičení na EA Sports Active uvidíte výsledky

Problémy naštěstí nejsou nijak výrazné a povětšinou je způsobí ne úplně přesné nasazení senzorů, ale i tak dovedou otrávit jinak skvěle probíhající cvičení. Zvláště když je zaznamenáte hlavně v případě, kdy cvičíte jen o sekundu rychleji než váš virtuální instruktor. Nejvíce nepřesností tak bude paradoxně ve cvičeních, které již znáte, protože je neděláte jen podle příkazů trenéra, ale podle paměti a vašeho vlastního tempa. Nepříjemné je rovněž odpojení Wiimote nebo Balance Boardu, pokud je delší dobu při cvičení nevyužíváte a nutnost přerušit cvik jen proto, abyste je znovu mohli zapnout.

Pokud se však dokážete přes tento problém přenést, nabízí EA Sports Active 2 vynikající alternativu ke klasickému cvičení a přestože vás senzory neohlídají na sto procent, dokáže hlas trenéra a naskakování dalších a dalších čísel na počítadle kategorií namotivovat ke skvělým výsledkům. Pokud se nemůžete dokopat ke každodennímu docházení do posilovny, ale doma byste si zacvičili, neměli byste EA Sports Active 2 minout. Je to totiž přesně to, co by vás mohlo postrčit ke kýženému zdravému životnímu stylu a zhubnutí. Navíc, když hra v tom druhém jmenovaném pomáhá i možností vyplňovat ankety o vašich stravovacích i pohybových návycích.

Dostupné pro: X360, PS3, Wii
Žánr: Sportovní | fitness
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. listopadu 2010 (Severní Amerika)
  • Příjemná variabilita činností
  • Možnost nastavit si intenzitu cvičení
  • Hezká grafika
  • Motivující prvky
  • Občas nepřesné snímání pohybu
  • Odpojování Wiimote při cvičení
  • Nedostatečné hlídání správnosti prováděných pohybů
Váš názor Další článek: SW Galaxies padlo kvůli TOR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,