EA Sports UFC 2: dejme si po tlamě (recenze)

Na trhu je již druhý díl realistické bojovky z oktagonu. Vyplatí se nakoupit?

Už je to dlouhá doba, co nás EA obdařilo výborným dílem ze série Fight Night. Champion mi v hlavě leží doteď a první zářez na pažbě série UFC se nevydařil úplně podle představ. Nyní ale EA vyrukovalo s pokračováním, které je po všech stránkách lepší. Tedy, mělo by být.

Dvojka se opravdu snaží opravit, co se dá a nabídnout po všech stránkách vymakanější zážitek. To se hře často i daří, je však neuvěřitelně nekonzistentní a tam, kde si plnými doušky užíváte atmosféry UFC rvaček se vždy najde i pár problémů, které vám požitek hatí. Ale nepředbíhejme. 

EA SPORTS™ UFC® 2_20160318133346.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160318162051.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160318163449.jpg

Ke hvězdám bijců

UFC 2 nabízí opravdu solidní porci módů všech druhů a příchutí, takže si tu minimálně z hlediska různorodosti každý přijde na své. Stěžejním prvkem je samozřejmě kariéra, kde si vytvoříte svého avatara a budete se snažit z něj udělat legendu oktagonu. Trénujete, vylepšujete si atributy, prodíráte se na první příčky žebříčku a snažíte se dosáhnout na titul.

 

UFC je obrovskou show plnou potyček před kamerami, vážení, rozhovorů a až na konci samotných bojů. Kariéra ve hře je však neuvěřitelně suchá a statická

 

To je sice skvělé, ale chybí tu něco, co je srdcem samotného UFC. Atmosféra. UFC je obrovskou show plnou potyček před kamerami, vážení, rozhovorů a až na konci samotných bojů. Kariéra ve hře je však neuvěřitelně suchá a statická a nepřináší to, co dělá UFC jedním z nejsledovanějších sportů v televizi. Párkrát si kopnete do pytle, pak zase do soupeře a za pár hodin jste v bojovém důchodu. Velmi, velmi odfláknutá práce, která mohla být neuvěřitelně lákavým prvkem celé hry. Bohužel, je tu pouze na ochutnávku.

EA SPORTS™ UFC® 2_20160321220335.jpg

Absenci pořádné kariéry naštěstí vynahrazují další módy. Nechybí nesledovanější zápasy současné scény, které si můžete zopakovat ve hře, Ultimate Team, kde si sestavíte tým nejlepších bijců a snažíte se je procpat na vrchol, velmi jednoduché a skvělé online zápasy a také povedený mód Knockout, kde jsou vypnuty klinče a boj na zemi a dva soupeři si jednoduše dávají po hubě do té doby, než jeden z nich nepadne. Parádní odreagovačka.

Když už se vleze do klece

Pojďme si ale říct něco o samotné podstatně hratelnosti, protože přiznejme si, příběh tu není tak důležitý, jako pořádně propracované herní mechanismy. Ty zvládá UFC 2 napůl a tam, kde se mu povede skvělý prvek pro změnu několikrát zakopne. 

EA SPORTS™ UFC® 2_20160318215759.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160319152122.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160321211453.jpg

Ovládací schéma bylo převzato z jedničky a lehce upraveno, fanoušci se tedy budou cítit jako doma, ale i nováčci nebudou mít problém si na všechny prvky zvyknout. Stejně jako u předchůdce platí, že pro plné pochopení všech tajů UFC to chce čas a cvik, klasický boj si ale užijí všichni. Nechybí tu jednotlivé druhy úderů, silných úderů, chytaček, klinčů a vylamování kloubů, zkrátka vše, co máme na UFC tak rádi. Můžete si vše pěkně nacvičit v tutoriálu a pak vyrazit lámat kosti hráčům na internetu. 

Samotné zápasy mají šmrnc, bojovníci jsou skvěle zpracovaní, animace lahodí oku a pokud jde vše tak jak má, pocit televizního přenosu je zaručen. Krev cáká, rány do čelisti bolí a vše působí opravdu realistickým dojmem. Velmi potěší nový Ignite engine, které vypočítává údery v reálném čase a každý knockout je tak unikátní. Žádné přednastavené animace, tady se dočkáte opravdu brutálních pádů a těl, kroutících se v agónii na podlaze. 

EA SPORTS™ UFC® 2_20160318143043.jpg

Bohužel technologie není dokonalá a stále narazíte na zasekávání, toporné animace a především ve zpomalených záběrech nevěrohodné údery. Těch je ale naštěstí mnohem méně ne minule a celek tak působí mnohem lépe. Dobrý pocit z bojů ještě podtrhává parádní grafické zpracování a především luxusní zpracování kůže a její deformace. Modřiny, rozseknutá obočí, omlácené lidi ještě nikdy nevypadali tak věrohodně. A zatraceně, ta hra má nejlepší simulaci vlasů, kterou jsem kdy viděl!

EA SPORTS™ UFC® 2_20160318200039.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160321185144.jpgEA SPORTS™ UFC® 2_20160321220257.jpg

Ruku v ruce s parádním grafickým zpracováním jde i hudební podkres, který je správně epický a nátuře hry sedne jako ulitý. Prezentaci má EA zmáknutou na jedničku, bohužel se jí nedostalo patřičné pozornosti při samotných zápasech a především v kariéře, kde jsem všechny ty malé detaily silně postrádal.

         

Dostupné pro: PS4, Xbox One
Žánr: Arkády | Bojovka
Výrobce: EA Canada
Začátek prodeje: 17. března 2016
  • Spousta módů
  • Věrohodné souboje
  • Ignite engine
  • Brutální zábava
  • Odfláknutá kariéra
  • Občas blbnoucí animace
  • Bugy
    

UFC 2 není bez chyby a některé v sobě ponechává zcela nesmyslně, stále však jde o solidní rubačku s realistickým pojetím, která nabízí skvělé zpracování a hojnou nabídku módů, aby se hráč nenudil ani sám, ani s kamarády. Příště by to chtělo pořádně propracovanou kariéru a vypiplat systém animací, jinak ale panuje spokojenost. Možnost dát si realisticky po tlamě prostě vždycky bude v kurzu. 

Diskuze (1) Další článek: World of Tanks restartuje s československou komunitou v zádech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,