Empire: Four Kingdoms - na hradby s mobilem (mobilní recenze)

Hráli jsme mobilní verzi populární free-to-play onlineovky Empire s názvem Empire: Four Kingdoms. Daří se hře na mobilech a tabletech s Androidem, nebo je lepší zahrát si ji v internetovém prohlížeči?

Neviděli jste v poslední době náhodou reklamu na Goodgame Empire? Jedná se o klasickou onlineovku, v níž se stáváte králem města a snažíte se převálcovat města ostatních hráčů, což je jednoduchý a přitom chytlavý námět. I bez reklamy by hru nejspíše hrály miliony lidí po celém světě. Goodgame Empire se prostě zadařilo, takže je celkem přirozené, že se rozhodla expandovat na mobilní zařízení. Empire: Four Kingdoms je tedy více méně nepřesnou kopií strategické free-to-play onlinovky Empire. Toliko k jejímu původu.

K naznačeným herním principům dodám jenom tolik, že Empire: Four Kingdoms je klikačka toho nejklasičtějšího zrna. To znamená, že ve svém hradu budete stavět další baráčky – doly, kasárny, jízdárny, dekorace atd., přičemž stavba každého objektu něco stojí, nějak dlouho trvá a něco jiného přináší.

empire (1).jpg empire (10).jpg empire (2).jpg

Tak například kasárny postavíte za 100 kusů dřeva, 50 kusů kamení a 10 kusů chleba, její výstavba trvá přibližně tři minuty a po dokončení stavby si zde nebudete moci najímat lehké děvy, ale jak už sám název napoví – budete si zde kupovat vojáky do své družiny.

Cena pro panovníka

S cenou budovy nic neuděláte stejně, jako se zaměřením stavby (ledaže byste budovu strhli a vystavěli místo ní budovu novou), co ovšem můžete dobře ovlivnit, je rychlost dokončení stavby. Stačí, abyste pustili pár drahokamů a stavba se dokončí okamžitě, případně můžete utratit více a dostanete k dispozici slot nebo více slotů, které vám umožní přidávat další stavební úkony do fronty. To oceníte zejména v případě, kdy budete chtít naložit s časem, kdy nad hrou nebudete moci bdít.

empire (3).jpg empire (4).jpg empire (5).jpg

Dalšími pomocnými strategickými tahy závislými na platbě drahokamy je například možnost vyklizení vlastního hradu, což znamená, že po silném útoku nezaznamenáte takové ztráty, jako byste zaznamenali, kdybyste v hradu zůstali. Toho lze využít v momentě, kdy se ocitnete v hledáčku velice silného panovníka, ale třeba jen tak pro jistotu – ve chvílích, kdy si jdete lehnout.

V počátečních fázích hry není utrácení kamenů potřeba. Hra vás vede za ručičku, nebojujete s ostatními hráči, ale s umělou inteligencí a postupně se stavíte na nohy a užíváte si perfektní hratelnost. Bohužel v momentě, kdy ve hře dorostete do dospělosti a na vlastní nohy se konečně postavíte, zjistíte, že abyste byli konkurenceschopní, nějakou tu korunu budete muset pustit. Tedy pokud vás nebaví role otloukánka, který ochotně podrží každé ráně, co se na něj snese. Zkrátka systém "plať, nebo nastavuj zadek".

empire (7).jpg empire (8).jpg empire (9).jpg

Grafické zpracování má rezervy

Uživatelské rozhraní jako takové je velice příjemné a věřím, že ve hře se díky němu bude relativně pohodlně pohybovat i hráč s tím nejmenším dotykovým displejem na trhu. Veškerá menu jsou přehledná, budovy při stavbě reagují na tažení, a také se dají jednoduše přesunout, upgradovat, nebo zbořit. Všechny objekty jsou od sebe navíc dobře rozeznatelné, takže se během několika minut budete cítit jako doma a odpadnou tak průzkumnické kliky, kdy postupným přemačkáváním budov hledáte tu správnou.

Největší změny oproti Goodgame Empire se týkají vašeho hradu – ten je v mobilní hře Four Kingdoms vyobrazený trošku jiným způsobem, jednodušším a méně náročným. Grafická úlitba jde samozřejmě na vrub snaze o rozšíření hry na všechna mobilní zařízení, na mém Nexus 7 to ovšem bylo až příliš nápadné. Hra vypadala i oproti průměrným titulům jako chudý příbuzný, jemuž k oslnění publika žalostně chybí ostřejší textury, zářivější barvy a celkově živější animace.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Strategie | Budovatelská strategie
Výrobce: Goodgame Studios
Začátek prodeje: 10. ledna 2014
  • Zajímavý systém napadání hradů
  • Zpočátku chytlavé
  • Přívětivé uživatelské rozhraní
  • Pro úplný zážitek musíte platit
  • Hodně zastaralá grafika

Empire: Four Kingdoms je průměrná mobilní onlineovka, která nabízí poměrně chytlavý herní model. Na Androidu se bohužel pro ní v posledních letech vyrojilo početné stádo stejných a mnohdy o mnoho lepších her.

Hra byla testována na zařízeních Nexus 7 a HTC One X+ a je ke stažení zcela zdarma na Google Play a AppStore.

Diskuze (3) Další článek: Bayonetta 2 se připomíná akčním trailerem a galerií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,