Entwined: umělecká jednohubka (recenze)

Umelecké hry vždy vítáme s otevřenou náručí, a Entwined naše naděje na světlou budoucnost indie her podporuje.

O hře Entwined jste možná ani neslyšeli, je to však titul, který tiskové konferenci Sony překvapil. Je obecně známé, že má Sony rádo umělecké hry jako Flower, Journey nebo The Unifinished Swan, ostatně se jich i dost chystá. Nejde v nich o střílení, nýbrž o estetický zážitek. A právě to je případ recenzovaného kousku.

14383839741_9ed3a3a1db_o-noscale.jpg 291156ea197b925b7f6a0d8bb8129e80.jpg b1270fc5421f6cbea15c216e4f846042.jpg

Létajíc vzduchem

Příběh je docela prostý. Máme tu dvě duše, konkrétně oranžovou rybku a modrého ptáka, kteří se milují, ale nemohou být spolu. Musí tedy spolu plachtit a závodit přes devět rozlišných levelů, aby se nakonec sjednotili. Lehký a dojemný příběh, ve kterém nenarazíte na žádné filmové scénky či dialogy. Vy sami si vysvětlujete příběh a své pocity či myšlenky.

Entwined Game Screenshot Wallpaper.jpg

Hlavními hrdiny jsou tedy dvě duše, které musíte po celou dobu ovládat, každou jednou analogovou páčkou na ovladači. V rychlosti by se Entwined dal popsat jako klasická tunelová záležitost, v níž ovládáte postavy a musíte s nimi sbírat speciální energii a následně proplouvat speciálními brankami, které vám energii nechají. Když se do nich netrefíte, energie začne mizet a cesta do cíle je o to delší. Hlavním úkolem je energii sbírat, aby se v závěru mohly obě duše propojit a vykouzliti majestátného draka.

Indie rychlovka

Herní koncept zní jednoduše, ona hra Entwined ani nemá být složitá, ostatně už několikrát bylo ukázáno, že v jednoduchosti je krása. I když to není zcela jednoznačné. Na začátku se může zdát, že jde o další oddychovku, ale rozhodně tomu není úplně tak, protože trefování se do branek je těžké zvláště v pozdějších fázích hry.

Entwined Game HD Wallpaper.jpg Entwined_Screen_1_1402364674.jpg entwinedheader2.jpg

Hra má v příběhovém režimu devět úrovní, přičemž každou při trošce štěstí projedete za patnáct minut, někdy i za kratší čas, takže si určitě sami můžete spočítat, že titul moc dlouho nevydrží. Hra se dá proletět zhruba za dvě hodiny, někdy i za kratší čas, což není opravdu mnoho. Vývojáři si toho byli vědomi, proto přidali do hry i speciální výzvy, které ovšem spočívají jen v nahánění co nejvyššího skóre. Aby se odemknul další level, je třeba překonat kamaráda v online žebříčku.

 

soundtrack je skvělý a obsahuje několik nádherných motivů, které bych si i já pouštěl na uklidnění

 

Pokud musím něco ve hře pochválit, je to zcela jistě vizuální zpracování, které je plné pestrých barev a po celou dobu se na něj dobře dívá, má také spoustu pěkných efektů, které se očím zalíbí. Na druhou stranu si vývojáři mohli více pohrát s optimalizací, občas hra krátce zamrzává. Co se týče hudebních skladeb ke hře, soundtrack je skvělý a obsahuje několik nádherných motivů, které bych si i já pouštěl na uklidnění.

PS3
Dostupné pro: PS3, Vita, PS4
Žánr: Arkády | Hudební arkáda
Výrobce: Pixelopus
Začátek prodeje: 23. července 2014
  • Soundtrack
  • Vizuální podání
  • Výzvy
  • Délka hry
  • Optimalizace

Entwined je zážitková indie hříčka, která se tak i má brát. Za hlavní mínus celé hry považuji především její extrémní krátkost. Kdyby alespoň autoři vytvořili více různorodých levelů, bylo by to o něčem jiném. Takto mohu vývojářům jen pochválit premiéru. Příště prosím lépe.

Váš názor Další článek: Assassin's Creed: Unity se zdrží, vyjde v polovině listopadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,