Escape: světlo na konci tunelu (mobilní recenze)

Po delší době se hlásíme s mobilní recenzí. Tentokráte budeme hledat světlo na konci tunelu ve hře Escape.

Na svědomí ji mají lidé z vývojářského studia Ketchapp, což nejsou žádní nováčci. Na kontě jim svítí více než čtyři desítky aplikací a her pro mobilní platformy s operačním systémem iOS či Android. Od Escape jsme proto očekávali vysoké standardy. Dočkali jsme se jich? A o co v něm vůbec běží?

Doleva nebo doprava?

V zásadě jde o další z řady jednoduchých minihříček, v níž se snažíte dostat vesmírné plavidlo co možná nejdál. K ovládání lodě si vystačíte se dvěmi věcmi – prstem a dobrým postřehem a pohotovostí. Jak už tomu totiž bývá, cesta zleva doprava často není vůbec jednoduchá, a tak se vám do cesty budou stavět nejrůznější překážky.

IMG_4390.jpgIMG_4392.jpgIMG_4394.jpg

Možná si teď říkáte, že takových her je na trhu nepočítaně. Souhlasíme s vámi, leč přesto Escape považujeme za počin, který z šedi vystupuje. Čím? Herními mechanismy sice ne, ty už jsme doopravdy mohli vidět u tisícovek her, avšak audiovizuální prezentací a drobnými hratelnostními prvky rozhodně ano.

 

Escape se odehrává v  postapokalyptickém světě, který navíc napadli mimozemšťané

 

Escape se odehrává v  postapokalyptickém světě, který navíc napadli mimozemšťané. Takhle napsané to zní trochu bizarně, ale stačí se porozhlédnout kolem textu na screenshoty a uvidíte, že Ketchapp se po stránce grafické předvedli v tom nejlepším světle.

IMG_4404.jpg

Hra vypadá podmanivě, navíc díky tomu, že se neustále mění prostředí, se nikdy nebudete nudit, protože nevíte, co na vás čeká o kousek dál. Proletíte se industriálními prostory, spálenými městy i abstraktními mechanickými konstrukcemi plnými ozubených kol a potrubních rour. Zkrátka radost pohledět. 

Jaro, podzim, zima

Daleko podstatnější ale je, že samotné zasazení hry má vliv i na samotnou hratelnost. Proto se stejně jako se neopakuje prostředí, neopakují ani překážky. Tu narazíte na spletité a zkroucené jeřáby, tu na poletující UFO, které se vás snaží sestřelit, opodál zase na pohybující se lis, rozpálený kotlík, bortící se stožáry a tak dále. Zpestřujícím prvkem je i vyzvedávání ztroskotavších obyvatel fantastického světa.

IMG_4398.jpgIMG_4399.jpgIMG_4400.jpg

Díky neustálé proměně překážek je hratelnost neskutečně dynamická, a tím pádem zábavná. A právě v tom tkví unikátnost Escape, kvůli které jsme se rozhodli titul vyzdvihnout. Hra disponuje dvěma základními herními režimy – jednak klasickým dobrodružným módem, právě v něm se dostanete do nejrůznějších prostorů a prostřednictvím checkpointů se můžete dostat až na samotný velkolepý závěr. Jednak módem výzev, který před vás každý den postaví jinou lokaci plnou extrémně náročných překážek.

IMG_4396.jpg

Když už jsme u obtížnosti, tu jedinou bychom označili za potenciální negativum. Escape je totiž místy zkrátka až příliš náročné, a tak se vám může stát, že daný úsek budete opakovat klidně třicetkrát. Záleží pak spíš na tom, jaký typ hráče jste – zda nervák, který nevydrží, anebo kliďas, který naopak náročnost přijme jako výzvu. Ani ovládání nemusí sednout každému – postupem času se mu ale přijít na kloub dá.

         

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Logická arkáda
Výrobce: Ketchapp
Začátek prodeje: 2. července 2015
  • Stylový audiovizuál
  • Vyladěná hratelnost
  • Měnící se prostředí
  • Vysoká obtížnost
  • Místy ovládání
    

Escape je tradiční, prezentuje se však neotřelým a stylovým způsobem. Ideální hra na dlouhé letní herní večery, při nichž se chcete odreagovat, pobavit a vyburcovat najednou. Doporučujeme. 

Hra byla testována na zařízení HTC One a iPhone 6 a je zcela zdarma ke stažení na Google Play a AppStore.

Za zapůjčení iPhonu děkujeme eshopu CZC.cz. logo_vertikalni_CZC.cz.jpg

Váš názor Další článek: Ve vývoji je nový FlatOut pro PC, PS4 a Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,