PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Far Cry 3: Blood Dragon - stupidně zábavná střílečka (recenze)

Blood Dragon je tupá střílečka procpaná snad všemi myslitelnými klišé béčkových akčňáren. A tvůrci jsou na to pyšní.

Far Cry 3: Blood Dragon vypadal zpočátku jako zvláštní vtip. Nejprve prosákl název, následně internetové vlny vyplavily bizarně stylizovaný obal, kde snad nikdo nenašel spojitost s původním Far Cry 3.

Když se 1. dubna objevily oficiální stránky hry, měla většina hráčů jasno – jde jen o herní vtípek, kterých je na apríl spousta. Jenže posléze unikly první obrázky a ukázka hudby a zmatek začal nanovo.

Blood Dragon 01.jpgBlood Dragon 02.jpgBlood Dragon 03.jpg

Teprve až oficiální oznámení dalo jasně najevo, že Blood Dragon se stane realitou a to všechno předtím bylo jen sofistikované divadýlko tvůrců. Far Cry 3: Blood Dragon představuje takového samostatně spustitelného levobočka – herní principy staví na Far Cry 3, ale celá hra je extrémně stylizovaná.

Blood Dragon 13.jpgBlood Dragon 14.jpgBlood Dragon 15.jpg

Tvůrci si napůl dělají legraci z her, které se berou smrtelně vážně, a napůl skládají poctu béčkovým akčním filmům z osmdesátých a devadesátých let.

Napůl člověk, napůl kyborg

Píše se rok 2007. Je budoucnost. Země byla zdevastována nukleární válkou a musí být nalezeny nové cesty pro dosažení míru. Vy jste seržant Rex Power Colt. Napůl člověk, napůl kyborg, ale stoprocentní Američan.

Vaše mise je prostá: vydat se na tajemný tropický ostrov a zjistit informace o mocné zbrani. A mezitím si to musíte vyřídit s armádou zabijáckých kyborgů a nenechat se při tom sežrat kovovými žraloky nebo uškvařit draky, kteří střílí z očí laserové paprsky.

Blood Dragon 07.jpgBlood Dragon 08.jpgBlood Dragon 09.jpg

Dementní? Pochopitelně, o to se tvůrci přesně snažili. Příběh Blood Dragon je stupidně lineární a předvídatelný, ovšem plný různých odkazů na známé filmy a přisprostlých „cool“ hlášek, které cedí přes rty hlavní hrdina hlasem hollywoodského herce Michaela Biehna (Terminátor, Skála, Vetřelci atd.).

 

Vy jste seržant Rex Power Colt. Napůl člověk, napůl kyborg, ale stoprocentní Američan.

 

Blood Dragon se nebojí dělat legraci ani z her (tutoriál je naprosto epický) a neváhá ani střílet do vlastních řad, to když hrdina při sebrání jednoho z bonusových předmětů pronese něco ve stylu: „zatraceně, ještě abych musel hledat vlajky.“

Blood Dragon 16.jpgBlood Dragon 17.jpgBlood Dragon 18.jpg

Přidejte si stylizovanou grafiku plnou neonů, fosforeskujících barev a přehnaných výbuchů, doplňte to výtečným elektronickým soundtrackem, který vystřeluje atmosféru do nebeských výšin, a máte jednu z nejunikátnějších stříleček za dlouhé roky. A co je nejlepší, forma rozhodně nevítězí nad obsahem.

Ostrov zkázy

Herně Blood Dragon staví na principech Far Cry 3. Máte tu tedy poměrně rozlehlý tropický ostrov, po kterém můžete volně cestovat, hledat tuny bonusových předmětů a osvobozovat nepřátelská opevnění. Mezi to jsou vetkány příběhové mise, které jsou tentokrát lineárnější, ale stále vám dávají na výběr, zda chcete hrát stealth nebo Rambo stylem.

Blood Dragon 22.jpgBlood Dragon 23.jpgBlood Dragon 24.jpg

Právě opatrné plížení, během kterého jste nožem a lukem masakrovali nic netušící stráže, je zpět, stejně jako zběsilé přestřelky, při kterých trháte protivníky na kusy nepřetržitou střelbou z rotačního kulometu a odchod na onen svět zpestřujete nepřátelům granáty a Molotovovými koktejly.

Blood Dragon 04.jpgBlood Dragon 05.jpgBlood Dragon 06.jpg

Oba herní přístupy jsou zábavné a je jenom na vás, kterému dáte přednost. Blood Dragon se od původní hry liší prakticky jenom v detailech – takřka všechny zbraně máte odemknuté od počátku, tentokrát tu nenajdete žádné stromy dovedností, ale nové triky se učíte postupně, a lovit zvířata pro suroviny už taky nemusíte. Padají z nich nicméně aspoň peníze (stejně jako z truhel a protivníků), za které si lze koupit různá vylepšení na zbraně.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Otevřená akce
Výrobce: Ubisoft Montreal | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. května 2013
  • Smysl pro humor
  • Stylová grafika a hudba
  • Zábavný stealth i akce
  • Slušná cena
  • Mohlo to být delší
  • Výpadky AI
  • Některé vtipy jsou slabší

Far Cry 3: Blood Dragon je prostě o něco přímočařejší, ale to vůbec nevadí. Krátkou herní dobu šesti hodin kompenzuje cena kolem 400 Kč, a hra je tak velmi příjemnou jednohubkou na jeden dva večery. Pokud vás bavil původní Far Cry 3 a vyrostli jste na akčních filmech, tak si nenechte Blood Dragon ujít.

Diskuze (3) Další článek: Batman si to v prvním teaseru na Arkham Origins rozdává s Deathstrokem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,