Football Manager Handheld 2012 - fotbalová extáze (recenze)

Nejprodávanější fotbalový manažer se opět vrací na displeje chytrých telefonů. Tentokrát ovšem na iOS i operační systém Android.

Zatímco na iOS se fanoušci fotbalových manažerů těší již z několika dílů vůbec nejprodávanější fotbalové manažerské série na světě, majitelé Androidů se dočkali až nyní. Nutno říci, že čekání bylo dlouhé, předlouhé, ale stálo za to!

Football Manager 2012 Handheld 05.jpg

Po spuštění hry si můžete vybrat, v jaké zemi chcete působit, přičemž nechybí ani fotbalové velmoci jako Anglie, Německo nebo Španělsko.

Zkušeným okem prohlédnete sestavu a po důsledné analýze zhodnotíte, kteří hráči jsou spíše přebyteční, či které posty byste potřebovali posílit

Autoři však mysleli i na zaoceánské hráče, takže si můžete za své působiště zvolit i například australskou ligu. Zemí je celkem 12, ovšem naše domovina bohužel opět chybí. Po nastavení nutných formalit, jako je vaše jméno a národnost, už jste vrženi do manažerování.

Football Manager 2012 Handheld 06.jpg

Zkušeným okem prohlédnete sestavu a po důsledné analýze zhodnotíte, kteří hráči jsou spíše přebyteční, či které posty byste potřebovali posílit. Několik dotyků po displeji a transfery už se realizují. Jako manažer týmu a trenér v jedné osobě máte prakticky neomezené možnosti, takže jen co se vám jeden hráč znelíbí, už putuje na transfer list anebo dostane dokonce padáka. Musíte ale také pamatovat na hráčské smlouvy, takže v případě propuštění vás nemine platba odstupného.

Mimo samotné příchody a odchody hráčů však musíte sledovat jak celkovou harmonii týmu, tak se zaměřit na jednotlivce. Tu je třeba hráče pochválit, jindy mu zase trošku vynadat a příště zvýšit tréninkové jednotky. To vše je ve vaší režii. Nastavení taktiky je také samozřejmě nedílnou součástí vaší denní rutiny, přičemž počítejte s tím, že vám asi bude chvilku trvat, než naleznete ideální složení základní jedenáctky se správně zvolenou taktikou. Nesmíte také zapomínat na fakt, že váš tým startuje nejen v lize, ale také v pohárech a to nejen domácích, ale i mezinárodních (pokud se ovšem kvalifikuje).

Football Manager 2012 Handheld 01.jpg

Především pak s anglickými top mužstvy se připravte na opravdu nabitý kalendář a širokou lavičku náhradníků, protože hráči nejsou stroje a čím více budou hrát zápasů, tím více budou unavení. No a to ani nemluvím o možných zraněních. Nic nedokáže manažera naštvat tak, jako když se hráč špatně rozcvičil a díky nataženému svalu bude chybět týmu v příštím veledůležitém zápase o mistra ligy. I díky všem těmto vyjmenovaným vlastnostem působí FM Handheld 2012 nesmírně věrohodně a to je samozřejmě alfou a omegou těchto her.

Football Manager 2012 Handheld 04.jpg

Pokud jste blázni do různých tabulek a statistik, budete zde jako doma. I při zápasech můžete sledovat všechny možné statistiky od hodnocení hráčů, až po počet dobrých, či zkažených přihrávek. Pro ty nedočkavé je tu i možnost celý zápas sledovat zrychleně za pomocí projíždějícího textového komentáře. Naopak pro hardcore fotbalové manažery je tu možnost sledovat utkání v plném rozsahu 90 minut + nastavení, avšak opět jen za textového komentáře. Pouze vstřelené branky se objeví v jakémsi 2D zpomaleném režimu a místo hráčů sledujete kolečka s čísly.

Obrovským bonusem jsou pak extrémně rozsáhlé soupisky, které sahají například až do 4. anglické ligy

Obrovským bonusem jsou pak extrémně rozsáhlé soupisky, které sahají například až do 4. anglické ligy. Opět se dá jen povzdechnout nad absencí české ligy (v PC verzi přitom je). Samozřejmě v evropských pohárech se můžete setkat s tuzemskými týmy, ale většina hráčů má smyšlené jméno. I když jsou i výjimky. Z kádru pražské Sparty jsou to například Jiří Jarošík, nebo Václav Kadlec.

Football Manager 2012 Handheld 02.jpg

Pokud by vás nebavilo trénování na klubové úrovni, můžete si vyzkoušet, jaké to je trénovat národní mužstva, tedy pokud dostanete nabídku. To už ale budete muset mít odkrouceno pěkných pár sezón a získat respekt ostatních manažerů. Jako bonus pak pro vás autoři připravili čtyři scénáře, ve kterých půjde čistě jen o jejich splnění bez možností dalšího pokračování v hraní. Jedná se například o boje o záchranu či udržení neporazitelnosti. Pro regulérní kariéru však platí, že ji můžete hrát několik desítek (herních) let a stovky reálných hodin, což je skvělé číslo na kapesní verzi této hry.

Football Manager Handheld 2012 je skvělá hra a výborně vyplňuje mezírku na trhu, která tu zela již několik let. Pro hráče fotbalově je to jasná volba, pro ostatní skvělé seznámení s novým herním žánrem.

Dostupné pro: iPhone, Android
Výrobce: Sports Interactive | Webové stránky hry
  • Nepřeberné množství statistik a tabulek
  • Spoustu licencovaných týmů a hráčů
  • Výborné a intuitivní ovládání
  • Velmi dlouhá herní doba
  • Chybí česká liga
  • Zemí mohlo být více, než 12
Diskuze (1) Další článek: Timesplitters 4 existuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,