Ford Racing Off Road – trhači asfaltu v akci

Měli jste chuť zařádit si v několikatunových monstrech s náhonem na všechna čtyři kola? Nyní máte příležitost.
Kapitoly článku

Pryč jsou časy, kdy naše monitory okupovaly nejrůznější závodní simulace a kdy jsme třískali do volantu (či gamepadu) pokaždé, když náš miláček zůstal ve škarpě, protože jsme neodhadli jeho brzdnou dráhu před šikanou. Pojmy jako zablokování kol, nekontrolovatelný smyk, přetáčivost či nedotáčivost byly naposledy platné v bezkonkurenční simulaci Richard Burns Rally.

fordoffroadracing_01.jpgfordoffroadracing_04.jpg

Bez pořádného volantu jste si ani neškrtli. Dnešní závodní hry ke svému pohodlnému zahrání vyžadují maximálně gamepad a naše drahocenné volanty tak zůstavají pod postelí v prachu. Naštěstí existuje řada nezávislých simulací (Live for Speed, rFactor), které dokáží každé srdce hardcore hráče rozbušit naplno.

fordoffroadracing_05.jpgfordoffroadracing_06.jpg

Obecně se hraní her v posledních deseti letech stalo masovou záležitostí. A nutno podotknout, že jedním z faktorů, který tomuto „rozvoji“ pomohl, je celková jednoduchost her. Samozřejmě zde stále máme tituly, které nám dokáží pořádně zatopit, ale už to není ono. Potíž je v tom, že podíl her, které jsou čistě jen pro nenáročnou zábavu po dlouhém dni v práci, rapidně vzrostl. Mezi tyto hry patří právě i Off Road. Ten ovšem svou jednoduchostí překračuje veškeré meze a nepřímo tak uráží hráčskou inteligenci.

Arkádová arkáda

Poslední povedená závodní hra, která balancuje na pomezí simulátoru a arkády, je GRID od Codemasters. Ten se vydal novou cestou, kdy hráči nabízí arkádové závodění s možností vypnutí všech pomocných berliček v podobě protiprokluzu kol, stabilizačního systému, brzdného asistenta a dalších. Off Road bohužel nic takového nemá.

fordoffroadracing_09.jpgfordoffroadracing_12.jpg

Závody probíhají ve stylu „cihly na plynu“ a občasného brždění do prudkých zatáček. Nemusíte se starat téměř o nic. Jezdecké chyby se v Offroadu dopustíte jen zřídka. A když se vám to přeci jenom povede, vždy jsou podél trati bariéry (skály, písečné duny atd.), od kterých se jako gumový hopík krásně odrazíte zpět na trať.

Jezdecké chyby se dopustíte jen zřídka

Z hlediska obtížnosti (která nejde zvolit) bych tedy tuto hru doporučil každému od tří let, především dětem. Doufal jsem, že Off Road zaplní mezeru na trhu a konečně si užijeme pořádně špinavé ježdění automobilů s pohonem 4x4. Bohužel se tak nestalo, což je škoda, protože i tato auta mají svá specifika a vyžadují pečlivý přístup k řízení v těžkém terénu. Off Road staví na letitém principu kariéry, kromě toho nabízí ještě klasické módy jako rychlý závod, arkádový závod s výběrem tratí, turnaj pro více hráčů a klasický splitcreen pro dva. Multiplayer po síti chybí úplně. Vrhnu se rovnou na kariéru, která je stěžejní částí hry.

Infantilní typy závodů

Na začátku máte k dispozici omezený rozpočet a musíte se rozhodnout, který ze dvou nabízených tereňáků koupit. Další auta se vám postupně odemykají. Závody si vybíráte na mapě světa, která prezentuje tři odlišná závodní prostředí. Voda, poušť a sníh spolu tvoří dohromady 24 tratí. Ve skutečnosti je jich však méně. Kombinací změny směru vzniklo toto na první pohled vysoké číslo.

fordoffroadracing_13.jpgfordoffroadracing_14.jpg

Všechny závody se jedou na tři kola a výsledné umístění vám generuje určitý finanční obnos. Kromě vydělávání peněz na nová auta se ještě odemykají další tratě. Za každý závod získáváte body, které se sčítají do tabulky a určují tak celkové pořadí v šampionátech, ze dvou až tří na sebe navazujících závodů a jednoho závodu hlavního. K dokončení módu kariéry vás čeká třicet závodů, které při troše úsilí zvládnete za jedno deštivé odpoledne.

fordoffroadracing_art_01.jpg

Vaši protivníci zrovna nepochází ze závodní rodiny, a tak se většinou po prvním kole ujímáte vedení, které hravě udržíte až do konce. To platí u klasického závodu. Jelikož je ale Off Road arkádou jako řemen, nabízí ještě množství zdánlivě zajímavých módů, které nemají obdoby. Kromě klasických typů jako knockout či časových checkpointů zde máme i skutečné perly. Jednou z nich je mód zvaný Expedition.

fordoffroadracing_15.jpgfordoffroadracing_16.jpg

V něm nemáte žádného protivníka, kromě časového limitu a povinnosti absolvovat tři kola. Během těchto tří kol musíte na trati posbírat skryté artefakty. Nutno dodat, že je designéři poschovávali skutečně mazaně. Většinou se totiž nachází hned za prudkou zatáčkou, nebo někde na okraji trati.

fordoffroadracing_17.jpgfordoffroadracing_22.jpg

Pokud se vám během jednoho či dvou kol nepodaří artefakty alespoň zahlédnout, nemáte nejmenší šanci je všechny posbírat. Často se vám stane, že kolem artefaktu projedete bez povšimnutí a až při zpětném pohledu (bez kterého hrát nejde) ho objevíte. Následuje smyk a návrat. Časová ztráta je však již tak veliká, že je zbytečné v závodě nadále pokračovat. Jestliže doufáte, že následným restartem závodu máte po problémech, tak na to rovnou zapomeňte. Artefakty jsou vždy rozmístěny jinak, a tak vám memorování jejich předchozí polohy bude k ničemu.

Nezbývá než jen donekonečna závod restartovat a doufat, že v úvodní strkanici proklouznete

Dalším neméně nezábavným módem je Damage control. Jak z názvu vyplývá, vaším úkolem je omezit poškození vašeho vozu na minimum. Máte předepsaný určitý počet bodů za poškození, který v cíli nesmí být překročen. Na trati je naštěstí rozmístěno několik opravářských bonusů, které vám body za poškození o něco sníží.

fordoffroadracing_29.jpgfordoffroadracing_30.jpg

Bohužel hned po startu vás ostatní automobily atakují tak agresivně, že během jednoho kola nasbíráte tolik bodů za poškození, že ani následným pečlivým sbíráním opravářských bonusů již tento stav ve svůj prospěch nezvrátíte. Nezbývá než jen donekonečna závod restartovat a doufat, že v úvodní strkanici proklouznete. Poté už je to jednoduché.

Dostupné pro: PC
Žánr: Závodní | automobilové závody
Výrobce: Razorworks | Webové stránky hry
  • Licencované vozy
  • Nenáročná grafika
  • Odlehčená zábava
  • Minimální obtížnost
  • Nudné a iritující módy hry
  • Nezáživná kariéra
  • Stereotypní tratě
  • Pravěká grafika
  • Otřesný hudební doprovod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,