God of War Collection: řezník na cesty (recenze)

Jedna z nejsilnějších značek Playstationu 2 se dostala i na PS Vitu, takže jedno je jasné: nastal čas masakru.

PS Vita se stala rájem pro HD remaky populárních her z PS2, takže se snad ani nelze divit, že si na přenosnou konzoli našla cestu i jedna z největších pecek dosud nejprodávanější konzole – série God of War.

V kolekci najdete oba první díly a co je nejlepší, jde o cross buy, takže za jednu cenu dostanete kromě verzí pro PS Vitu i ty na PS3. A hned zkraje bych vám doporučil se zaměřit spíš na PS 3 varinaty, protože God of War jedna i dvě pro Vitu jsou pohříchu docela odfláklé verze.

Zatímco nedávné HD předělávky Final Fantasy X a X-2 ukázaly, že nové verze opravdu mohou vypadat znatelně lépe než originál, God of War Collection spíš působí jako laciná past na peněženky hráčů.

Nízké rozlišení hry rozhodně nevyužívá potenciálu skvělého OLED displeje původní PS Vity a zkompresovaná příběhová videa vypadají snad ještě o něco hůře než na PS2. A aby toho nebylo málo, i přes nepříliš strhující kvalitu grafiky dochází ke znatelným poklesům frame-ratu.

God of War 03.jpgGod of War 04.jpg

Nejedná se sice o pravidlo, nicméně Vita už párkrát dokázala, že dokáže vykouzlit i výrazně hezčí podívanou a bez obětí na snímkování. V God of War Collection prostě je znát, že se vývojáři s optimalizací moc nepárali a je to škoda, protože tahle dvojice her by si prostě zasloužila větší úctu.

Ne nadarmo se totiž jedná o nezpochybnitelné klasiky. Oba díly patří mezi ty vůbec nejlepší third person akční rubanice a hratelnost toho moc neztratila ani po těch bezmála deseti letech od příchodu prvního dílu na PS2.

Brutální příběh o pomstě nekompromisního řeckého řezníka Kratose stále dokáže chytnout. Vypilované ovládání, nápaditý level design, svižné akční tempo a krvavá brutalita skvěle souzní v jednom celku, o kterém se nedá říct nice jiného, než že je naprosto epický.

God of War 01.jpgGod of War 02.jpg

Tvůrci vydestilovali z řecké mytologie velmi osvěžující koktejl, kde trháte Cerberovi hlavy a pěkně na férovku si to rozdáváte s třicetimetrovým bohem války. A i když akce hraje prim, dokáží tvůrci příjemně měnit tempo a krvavá jatka decentně špikují jednoduchými hádankami a skákacími pasážemi. No, skákací pasáže zrovna patří k těm slabším, ale přežít se dají.

Stejně i to, že chybějící R2 a L2 tlačítka byla nahrazena zadním touch padem Vity, na který v zápalu boje čas od času zavadíte a Kratos se místo trhání protivníků na kusy začne snažit otvírat bedny.

Dostupné pro: PS3, Vita
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: Bluepoint Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 5. května 2014
  • Skvělá hratelnost
  • Cross buy
  • Solidní herní doba
  • Poklesy frame-rate
  • Slabé rozlišení
  • Mizerná kvalita videí

Kromě dotykového ovládání God of War Collection přidává ještě sadu nových trofejí, ale moc víc už toho nečekejte. Jak už jsem uvedl, jedná o jednoduchý port. Na druhou stranu, za nějakých 700 Kč dostanete dvě skvělé hry se skvělou hratelností a slabší zpracování na Vitě se dá tolerovat, zvlášť když oba díly navíc dostanete pro PS3.

Váš názor Další článek: Podívejte se na desítky nádherných tapet z akce Destiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,