Heavy Rain & Beyond: Two Souls Collection (recenze)

Zatímco konkurence sází na zpětnou kompatibilitu her, Sony přináší remaster edice svých nejlepších kousků z minulé generace konzolí. Dokáže dvojice thrillerů v jednom balení přesvědčit hráče, že mají stále co nabídnout?
Francouzské studio Quantic Dream nám před lety přineslo dva strhující příběhy a tentokrát je dostáváme znovu, ale pěkně zrestaurované pro naše náročná očka do Full HD rozlišení. 
 

Heavy Rain  

Duchovní pokračování Fahrenheita buduje postupně atmosféru a dává hráči neuvěřitelně silné emocionální facky. Klidné momenty simulátoru holení a líčení náhle střídá smrt vlastního dítěte a kruté vražení do mrazivé reality. 
Příběh čtyř postav, které mají vlastní motivy pro nalezení sériového vraha. Každá se svými vlastními přednostmi a slabostmi, díky kterým si uvědomujete, že jsou to jenom obyčejní lidé a více se vcítíte do jejich situace a budete náležitě prožívat jejich dílčí úspěchy a utrpení. Utrpení převažuje. HR velmi sází na budování atmosféry, což způsobuje chvilkové návaly ukrutné nudy, aby vám pak uštědřil zásah kladívkem do kolene v podobě dějového zvratu. 
_vyrp11_245Heavy-Rain-PS4-3.jpg504301-heavy-rain-playstation-3-screenshot-action-you-take-may-well.jpgHEAVY-RAIN__20160228000604-pc-games.jpg
Těch je ve hře spousta a vaše rozhodnutí má vliv na životnost postav a pokračování příběhu. Klidné pasáže střídají ty akčnější a přivádějí tak na scénu QTE, které už nejspíš líp udělat nepůjde. Rychlé mačkání tlačítek je však velmi intuitivní. 
 
 
Heavy Rain nastolil určitá pravidla nového žánru adventur, kterému se dnes hanlivě říká: „interaktivní film“. Nenechte se ale zmýlit, stále se jedná o hru, která díky grafice působí filmovým dojmem. Jistě, nikoho dnes neoblbnete, že se jedná o film s živými herci, ale vás ty herecké výkony stejně pohltí a při pohledu na zničeného Ethana Marse se také budete cítit mizerně a nesvůj, stejně jako on. 

PS4_HeavyRain_3.jpg

Interaktivní prostředí a plno rozhodnutí, i těch zdánlivě nepodstatných, vás vedou k jednomu z konců, po kterém si hru budete chtít zahrát znovu. Už jenom kvůli tomu skvěle napsanému scénáři a vyzkoušení jiných voleb.
 

Beyond Two Souls

Horská dráha emotivních scén zabalená v dech beroucí grafice s excelující Ellen Page a Willem Dafoem? 
 
Dobrá, s tou grafikou trochu kecáme, ale i tak je zde několik momentů, při kterých budete mít pusu otevřenou. Ale o to v této hře nejde, i tady bude mít hlavní slovo příběh a ústřední dvojice postav, která bude brnkat na emotivní strunku této symfonie. A vlastně ani s tou ústřední dvojicí to není tak úplně pravda. Hlavní postavou je Jodie Holmes, ke které je připoutaná neznámá entita, které říká Aiden. S nimi prožijete zásadní okamžiky životy Jodie od dětství až k dospělosti. 
311858-beyond-two-souls-1920x1080.jpg311866-beyond-two-souls-1920x1080.jpg87533.jpg
Z Jodie do Aidena se můžete přepnout prakticky kdykoli a vůbec není na škodu to tak udělat po každé in-game scénce a prozkoumávat okolí. Aiden dokáže procházet zdmi a poslouchat cizí rozhovory, hýbat věcmi a posednout postavy, či je rovnou zabít, nebo i zázračně léčit. Máte tedy vlastního příručního poltergeista. 
 
 
Jodie namísto toho chodí po lokacích, zvládá dialogy, nebo akčnější pasáže, kdy jí nedělá problém zmlátit partu policajtů na střeše rozjetého vlaku.
Jednotlivé pasáže a hlavní události z života Jodie na sebe nenavazují a jsou podávány v různých časových osách. Tento styl vyprávění si odnesl snad největší kritiku, proto remaster verze přináší možnost hrát hlavní příběh chronologicky seřezaný. 
 
Tyto herní momenty mají velkou výhodu, že zde nejsou žádná hluchá místa a pořád se něco děje. Prostředí se tak rychle mění a výprava je opravdu velkolepá. Jednou jste malá holčička, která se seznamuje se svým darem a zároveň prokletím, poté přežíváte jako bezdomovec v ukrutné zimě. Potkáváte mnoho různých osobností, které vám pomáhají najít cestu, váš životní směr, jak se vyrovnat s Aidnem. Chemie mezi entitou a Jodie funguje výborně a je jedním z hnacích motorů celého příběhu. 

2237405-673021_20130905_002.jpg

Akční pasáže se snaží být více intuitivní a nezobrazují se vám mačkací eventy jako v HR, avšak musíte sami poznat, kdy je ta pravá chvíle pohnout páčkou v určitém směru, či škubnout ovladačem. 
 

Verdikt

Hry nejsou filmem, ač umí navodit silnější emoce, než leckterý kinematografický snímek. HR můžeme připodobnit k detektivce s hutnou depresivní omáčkou, kterou si budete náležitě užívat. BTS je naproti tomu velký letní blockbuster, který si hraje s výpravou, emocemi a sází na silný vztah mezi Jodie a Aidenem.

395093570620.0.jpeg

Verdikt jste si nejspíš už vyřkli sami, jestli jste hráli tyto dva strhující tituly na PS3, tak vás zde nic nového nečeká. Je to jako kdybyste film co máte na DVD koupili ještě na Blu rayi. Naopak ti, kteří tyto hry na starší konzole minuli, nemusí nic řešit.
Váš názor Další článek: Velikonoční slevy na PS Store nabízí Zaklínače a Battlefront

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,