Herní filosofie: vedlejší mise v RPG aneb co táhne

Existují dva druhy vedlejšáků. Ty naprosto boží, na které vzpomínáte ještě na konci hry. A pak ty, které neskutečně štvou.

RPG hry mají téměř bez výjimky rozsáhlé světy, ve kterých se dá neomezeně pohybovat. Aby to ale neměly tak lehké, ohrožuje je nějaký obejda s úmyslem všechny zabít nebo zotročit. Svět potřebuje Hrdinu. I Hrdina si ovšem od velké epické cesty potřebuje občas odpočinout a prozkoumat svět, který chce vlastně zachránit. A jak jinak to udělat, než donést babce hračku z dětství, nebo zachránit nějakého toho bandity ohroženého sedláka? Přesně tak, vedlejší questy.

Vedlejšáky jsou alfou a omegou všech RPG her. A nejen jich, každý herní svět, ve kterém je alespoň minimální možnost volného pohybu, má něco, co může hráč dělat v časech mezi plněním příběhových misí. Hlavní linka Hrdinu zavede nejvýš na třetinu mapy a zbytek nechá k volnému prozkoumávání. Bezcílné bloudění krajinou by se ale jednomu dost brzy zajedlo, nehledě na to, že sbírat zkušenosti jen a pouze v hlavní lince je docela kontraproduktivní. A tady přicházejí na řadu právě vedlejšáky.

Borderlands-2-Tiny-Tea-Party.jpg
Bláznivé postavy jsou pro vedlejší questy stejně potřebné, jako lektvary pro Zaklínače.

Jsou stejně zábavné, dají se na nich dobře sbírat XP nebo kořist a jsou ideální výmluvou, proč zavítat do okrajových částí mapy, kam by se jinak nikdo neobtěžoval ani při havárii s nákladní lodí nezbytnou pro záchranu světa.

Prodlužují herní čas a tím zážitek ze hry, která je o to zábavnější. Sam král RPG, The Elder Scrolls, se vyvinul z vedlejších misí. Výpravy měly v prapůvodním konceptu pouze vyplnit čas mezi zápasy v aréně, o kterých byl jejich herní předek. Někdy tedy mohou být dokonce lepší, než zastřešující příběh. A pak taky mohou vyloženě štvát.

Jak udělat skvělý sidequest?

Zaklínač je dlouhodobě brán jako jedna z nejlepších her, co se týče vedlejších úkolů. Divoký hon má podobných misí hned několik.The Oxenfurt Drunk, The Cave of Dreams, Towerful of Mice, The Phantom Of Eldedberg, Return to Crookback Bog... A to bez DLC.

9e072df0cb3f5b751852840cd307fb4b.pngmaxresdefault.jpgTw3_a_favor_for_a_friend.jpg
Chcete-li pověstný exemplář ideálu vedlejších úkolů, věnujte čas novému Zaklínači.

Všechny tyhle úkoly mají společnou jednu věc. Dávají příběhu něco navíc, něco, kvůli čemu stojí za to nechat ještě chvíli být tu vesnici napadenou skřety nebo neběžet na pomoc obyvatelům vybíjených mimozemšťany. A místo toho běhat po světě a plnit mise, které nejsou důležité co se týče osudu světa.

Pozor! Následují spoilery

Towerful of Mice, v české verzi jednoduše Myší věž, ze Zaklínače 3 je vedlejší úkol, který se objeví hned na začátku. Nachází se na ostrově, o který byste jinak zřejmě nezakopli a navíc k němu potřebujete elfskou lampu z jiného, díky které lze vidět duchy.

Keira Metz pošle Geralta prozkoumat prokletý ostrov, odkud se ještě nikdo nevrátil. Při průzkumu zjistí krátkou historii tamní věže a nakonec potká majitelovu dceru Anabel, která ho jako jediná z duchů dokáže vidět a doplní zbytek příběhu. I když....

Dostanete dvě možnosti. Buďto přinést její kosti milovanému, nebo jeho přivést za ní, aby došla pokoje. Ani jedna ale nekončí dobře, zdrojem kletby je totiž právě Anabel, ze které se kvůli příšerné smrti stala morová panna, sužující ostrov.

The_witcher_3_plague_maiden.jpg

Jestliže její kosti odnesete, morová panna jejího milovaného zabije a Geraltovi nezbude nic jiného, než ji porazit. Pokud milence přivedete na ostrov, zabije ho Anabel, ovšem kletba se díky tomu zlomí.

Vedlejší mise je dokonale zasazená do světa Zaklínače, kde jen málokdy vše dobře dopadne. Většinou vždy někdo tratí. Příběh samotný by byla škoda minout, díky pohledu na duchy, nalezeným dopisům a seskládání celé historie Myší věže se rozhodně nenudíte. I neznalci knih přidají další dílek do skládačky Zaklínačova světa a samozřejmě si také zlepšíte vztahy s Kierou, což má opět vliv na další průběh. Že za to získáte i nějaké body, už je jen příjemným bonusem.

Konec spoileru

Zaklínač samozřejmě není sám. Takový Fallout se kromě hlavního příběhu už dlouho chlubí i skvělými vedlejšáky (jen přítomnost Vaultů dává obrovský potenciál). Mass Effect 2 má několik výborných momentů (Subject Zero, Batarian Bartender), obrovské množství máte šanci natrefit ve Skyrimu (Innocence Lost, The House of Horrors, A Night to Remember...) a další a další hry.

maxresdefault.jpgmaxresdefault2.jpgInocencia_Perdida.jpg
U vedlejších questů nikdy nejde o kvantitu, nýbrž o kvalitu. Méně znamená někdy více.

Výborné vedlejší úkoly se vyznačují vlastním zajímavým příběhem, nějakým způsobem doplňují herní svět, nebo jsou naopak maximálně vtipné či jdou úplně naopak, než je zobrazován zbytek příběhu (Pickman Gallery ve Fallout 4 zejména zpočátku moc nepřipomíná hru natřískanou černým humorem). Plníte ho jen proto, že je jednoduše zábavný a bylo by vám úplně fuk, kdybyste za něj dostali jen symbolické množství XP.

Jak nasrat hráče

Nejjednodušší cesta, jak zkazit slušný zážitek i z méně povedené hry? Úkoly „Dones mi kytku z druhé strany mapy, kterou potřebuji do svého lektvaru. Dám ti za něj 10 zlatých a 20 XP“ případně "Vybij šváby ve sklepě hospody/skřety v jeskyni/bandity na cestě" dokáží zježit chlupy velmi spolehlivě.

ee644c_6064190.jpg

Na začátku se hodí každý bod zkušenosti a víc než tři skřety Hrdina v tu chvíli stejně nedá. Ani později nic proti Dones/Vybij úkolům, pokud mají alespoň základní příběh. Bandité na cestě ohrožují obchodníky, kvůli švábům ve sklepě nemůže hospoda nalévat a mrzutí vojáci tak obtěžují místní.

U úkolů typu "Dones" je ale oblíbené právě ono posílání na druhou stranu mapy, nebo nutnost přinést těch věcí pět. Takže aby tam Hrdina byl vůbec schopen dojít (aneb přežil to), musí si nejprve zvýšit úroveň, zlepšit zbraně i zbroj a naučit se je používat. Takže v době, kdy na místo dorazí, už je mu těch 10 zlatých a 20 XP na dvě věci.

Nejsnazší na zaplňování obsahem a zároveň nejhorší, na co můžete v RPG natrefit, je jiná věc. Opakovatelné úkoly. Na úrovni jedna jsou bandité na cestě. Na úrovni 30 jsou bandité na cestě. I když se Hrdina vrátí s úrovní 100, ověšen zbraněmi, ve zbroji ze super vzácného materiálu a s hodností čekatele na trůn, starosta jej stejně pošle na to přesně stejné místo na cestě, protože se tam usadili bandité.

final-fantasy-side1.jpgmaxresdefault.jpge20d60e747efd26e9c534577f45d8358.1361780837.jpg
Je jedno, jestli jste chudák, král nebo bůh. Bandité prostě čekají.

Jo, právě jste zcela sami vybílili nepřátelskou základnu, skolili draka a našli tisíce let ztracený artefakt, ale špinavá stráž vesnice s pěti obyvateli vás stejně pošle zabít 5 kostlivců se slovy: „Něco takového snad dokážeš jen ty.“ O naprosté nutnosti přinést jednu konkrétní kopretinu ani nemluvím.

Nikdy se nemění a na mapě straší pořád, bez ohledu na to, kolikrát už jste pro tu zatracenou kytku šli. Zadavatel to musí dělat schválně, nebo je absolutně neschopný. Takže ve výsledku podobné úkoly už jen štvou. Zabírají místo v deníku, není za ně nic cenného, matou při sledování mapy. Jenže jsou nejsnadněji nascriptované a zdánlivě zvětšují vedlejší vyplň hry.

Škrtat to-do list je prostě fajn

Herní světy jsou příjemné v jasně daných pravidlech a úkolech, které se musejí udělat. S viditelným výsledkem. Zaplnit svět obsahem, který dává smysl a je propojen s příběhem je jedna věc. Zaplňovat ho, aby si sponzoři pošmákli je věc druhá. Tak či tak je na to potřeba nápad, čas a hlavně vůle. 

Přečtěte si také

Diskuze (7) Další článek: Liveplay: hrajeme sci-fi dobrodružství Mass Effect Andromeda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,