Horizon: Zero Dawn – Zaklínač v Jurském Parku (recenze)

Další exkluzivní značka Sony je tu a my jsme se s Aloy vydali do dávno zapomenuté civilizace. Jak se nám výprava zamlouvala?

Na velké úspěšné projekty, jejichž úspěch je vidět už ve zrodu projektu, tu máme svá studia. Naughty Dog, Project RED, Rockstar, ta většinou nikdy nezklamou a my víme, co od nich čekat. Guarrilla Games nám přinesli skvělou sci-fi sérii Killzone, která se však nikdy nepovznesla nad „pouhou střílečku“ a rozhodně nelze mluvit o nějakém milníku žánru či neopakovatelném zážitku. I to je jeden z důvodů, proč nás Horizon tak překvapil. Zatraceně dobře překvapil.

Svět v ruinách

Přitom příběhová premisa samotná není nic, co bychom tu už neviděli a nezažili. Hra nás zavede do vzdálené budoucnosti, kde svět, který známe nyní, leží v ruinách dávné minulosti. Po světové katastrofě totiž lidstvo padlo a svět nyní okupují ocelová monstra. Příroda si vzala zpět to, co jsme tak dlouho a pracně betonovali a planetu okupují jen domorodé kmeny, které se kvůli pádu civilizace musely vrátit zpět k lovení zvěře a spojení s přírodou.

Horizon Zero Dawn™_20170218213812.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218214103.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218220917.jpg
Svět je plný nástrah a nebezpečí, musíte postupovat obezřetně. 

V tomto nehostinném světě na sebe berete roli dívky Aloy. Ta tráví většinu svého mladého života v ústraní se svým opatrovníkem, jelikož nepatří do žádného kmene a nejbližší kmen Nora ji nemá zrovna moc v lásce. A právě Aloy, její minulost a její role v současné křehké rovnováze mezi lidmi a stroji, je něco, čemu budete muset přijít na kloub.

 

Odkud se stroje vzaly? Proč lidstvo zahynulo? A co je vůbec Aloy zač? To jsou jen některé z otázek, na které budete muset najít odpověď.

 

Odkud se stroje vzaly? Proč lidstvo zahynulo? A co je vůbec Aloy zač? To jsou jen některé z otázek, na které budete muset najít odpověď a musíme přiznat, že je příběh dávkuje vskutku mistrovsky. Nejde tu totiž ani tak o samotný příběh, jako o brilantní atmosféru neznáma, dávkovanou prostřednictvím nádherného a pestrého herního světa, postav a tajů padlé civilizace, na které narazíte.

Horizon Zero Dawn™_20170216163414.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218153543.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218160110.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218160340.jpg
Vždy je co objevovat, ať už plníte misi, jebo se jen potulujete krajinou. 

Hlavně přežít

Horizon je akčním RPG s otevřeným světem se vším, co k tomu patří. Máte před sebou dost rozlehlou mapu, kterou můžete prozkoumávat dle libosti. Máte tu strom schopností, který postupně větvíte, jak nabíráte zkušenosti a učíte se mnoha šikovným schopnostem, které vám při boji s robotickými monstry přijdou vhod. Obchodníci vám milerádi prodají zbraně, vybavení, lektvary a pasti, které pro změnu využijete v lovu a boji. Nejde tu však ani tak o to, co všechno hra nabízí, jako o to, jak skvěle to do sebe zapadá a harmonicky spolupracuje.

Je nesporné, že jedním z hlavních hrdinů hry je samotný svět. Ten je neuvěřitelně nádherný, propracovaný a pestrý, až často oči přecházejí. Budete procházet lesy a loukami, zasněženými vrcholky hor, vyprahlou pustinou i hustou džunglí, žijící vlastními životem. Celý svět je plný zvířat, ale také ocelových monster, kterým z nějakého záhadného důvodu nyní patří Země. Každé má svou oblíbenou oblast, životní cyklus i zvyky. V tom se Horizon velmi podobá novějším dílům Far Cry, což rozhodně není na škodu. Ve hře je totiž přítomen solidní systém craftingu a zdrojem surovin jsou z větší části právě zvířata a rostlinstvo. Musíte tedy lovit, putovat a prozkoumávat, abyste si mohli ukuchtit to, po čem tak toužíte. To platí i pro fešné oblečky pro Aloy, modifikace pro zbraně a další náležitosti.

Horizon Zero Dawn™_20170218204914.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218210714.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218212211.jpg
Prozkoumávat svět se vyplácí, nikdy nevíte, na jakou vzácnou surovinu narazíte. 

Díky tomu dostává lov smysl a nejde jen o doplněk, který za hodinu začne nudit. Navíc je lov a boj samotný skvěle zpracován, zbraně jsou intuitivní, luk a kopí později doplní i více svérázné vychytávky, jako je vrhač bomb, futuristické palcáty či speciální vystřelovač lana, který větší roboty pošle pěkně k zemi. Boj je velmi taktický a hráč musí přemýšlet, jak využije konkrétní slabiny nepřítele, stealth přístupu nebo dalších zvířat v okolí. Nikdo se s vámi totiž nemaže a často na pomoc jednomu chudákovi přijde celé stádo, takže musíte přemýšlet.

 

Možností je tak nespočet a to nejlepší na Horizonu je, že vám je nikdo necpe. Co chcete, použijete. Co ne, necháte ladem.

 

S tím se pojí další vychytávka, kterou si Aloy vypůjčila z futuristické...minulosti. Je jím speciální sluchátko, které slouží jako komunikátor a především vizor, co dokáže odhalit to, co prostým okem spatřit nelze. Má nespočet informací o nepřátelích, ukáže jejich slabiny, schopnosti a další potřebné detaily k tomu, aby hráč vymyslel plán, jak na konkrétního nepřítele vyzrát. K tomu připočtěte další gadget, který pro změnu dovolí Aloy přeprogramovat na krátkou dobu robotická zvířata a vykouzlit si tak rychlého pomocníka v boji, případně dopravní prostředek, aby to cestování nebyla až taková dřina. Možností je tak nespočet a to nejlepší na Horizonu je, že vám je nikdo necpe. Co chcete, použijete. Co ne, necháte ladem.

Horizon Zero Dawn™_20170216153316.jpgHorizon Zero Dawn™_20170216160011.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217123746.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217221831.jpg
Přeprogramovat roboty se vyplácí, často vám pomohou z ošemetné situace. 

Budoucí minulost

Jednou z věcí, která mě během testování nepřestávala udivovat, je jednoduchost, se kterou se tvůrcům podařilo spojit futuristickou atmosféru s hologramy a roboty s pravěkým životním stylem, kde obyvatelé světa loví, používají oheň jako základ života a přežívají v chatrčích. Právě kombinace, která na první pohled nemůže fungovat, dělá z Horizonu tak unikátní a nevšední dílo, které nepřestává lákat. Prozkoumávání světa je zážitkem, vždy narazíte na něco nového. Vylezete na kopeček a spatříte malebné údolí s pasoucími se robo-jeleny. Sejdete do vyprahlého kaňonu a v dálce vidíte obrovské město, visící na útesu. Proskáčete na hřbetě robo-oře poušť a najednou se před vámi rozprostře nádherná džungle. Horizon nepřestává udivovat, a co je mnohem důležitější, objevování světa je tady ne-li stejně důležité, jako sledování příběhové linky.

Horizon Zero Dawn™_20170218154941.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218204451.jpgHorizon Zero Dawn™_20170218205157.jpg
Svět Horizonu je plný nádherných scenérií, kvůli kterým často zapomenete, kam jste vůbec šli.

Také příběh se vám vůbec nenutí a hráč jej může ochutnávat takovou rychlostí, jak se mu zlíbí. Horizon překvapivě velmi připomíná Zaklínače, i zde máte mimo hlavní příběhovou linku spoustu nepovinných questů, úkolů, výzev a zajímavostí, které navíc nejsou na jedno brdo a dokáží zaujmout i pobavit. Jednou musíte vyhledat karavan, ztracený v lese, podruhé soutěžit v loveckých výzvách, pak zase hledat vraha důležité postavy, nebo se s někým vsadit, kdo rychleji vyčistí tábor banditů.

 

Samotný příběh vám zabere kolem 25 hodin, není problém se ale hravě dostat i na dvojnásobnou dobu, když si budete chtít hru pořádně užít.

 

Činností je spousta a hráč si vždy vybere, co by jej zrovna bavilo nejvíce. I když, soustředit se na něco konkrétního je minimálně v prvních 10 hodinách neuvěřitelně těžké, a to především proto, že je vždy co objevovat a čím se kochat. Samotný příběh vám zabere kolem 25 hodin, není problém se ale hravě dostat i na dvojnásobnou dobu, když si budete chtít hru pořádně užít.

Vyždímané Playstation

O grafických kvalitách titulu je pravděpodobně nesmyslné mluvit, jelikož jste už zajisté četli náš včerejší speciál, případně si naklikali obrázky v této recenzi. Dodám jen, že je Horizon jednou z nejlépe vypadajících her současnosti, a to nejen na PS4, ale i PS4 Pro, kde nabízí dokonce ještě ostřejší textury, kvalitnější anti-aliasing a více snímků za vteřinu. Nejde tu ale vůbec o čistě technické zásluhy, za které si Guerrilla Games rozhodně zaslouží poklonu také. Horizon zkrátka nádherně vypadá. Obraz je sytý a bohatý, vše je kontrastní, ostré a precizně vymodelované. Nikde nevidíte doskakující nebo mázlé textury, svět je plný detailů, modely robotů i obyvatel jsou originální a pestré, animace lahodí oku. Vše ve hře zkrátka působí neuvěřitelně vymakaným dojmem a je velmi těžké si na něco stěžovat. A proč také?

Horizon Zero Dawn™_20170217123927.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217125744.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217204044.jpg
Aloy je příjemná postava, které není problém fandit a pomoct ji na její cestě.

Ruku v ruce s kvalitním vizuálem jde i famózní soundtrack, jehož úvodní melodii si přes rok sjíždí většina hráčů na YouTube. Hudba je ve hře vskutku fantastická a ideálně sedne nátuře příběhu i atmosféře, kombinuje epické chorály s jemným nativním nabrnkáváním a vytváří tak skvělou kulisu. Také dabing je na úrovni, především Aloy se povedlo propůjčit jak nebojácnou agresivitu, tak sladkou nevinnost, takže si ji nelze nezamilovat.

Horizon Zero Dawn™_20170216151409.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217182204.jpgHorizon Zero Dawn™_20170217210749.jpg
Na své pouti potkáte mnoho postav, ne všichni vám ale budou sympatičtí.

Recenzování Horizonu jsem se bál jako čert svaté vody, protože jsem celým srdcem chtěl, aby projekt uspěl. Ve výsledku je ale recenzování jednodušší, než jsem původně myslel. Horizon: Zero Dawn je chutnou kombinací tolik známých prvků, které zasazuje do nevšedního a lákavého kabátku. Vše, na co se vrhne, mu jde od ruky a nelze najít prakticky žádnou slabinu, která by stála za zmínku. Horizon je navíc první hrou za dlouhou dobu, kde prozkoumávání a objevování má opravdu smysl. A hlavně zatraceně baví. Nemohu, než hru doporučit všem, komu není žánr RPG a sci-fi cizí, ale i ti ostatní by se měli nad sebou vážně zamyslet. 

Hodnocení: 5/5

Klady:

- poutavé vyprávění

- nádherný svět k prozkoumání

- hbitý systém boje i lovu

- originální zasazení

- skvělá hudba i grafika

Zápory:

- občas drhnoucí animace

Diskuze (15) Další článek: Nintendo potvrzuje odcizení několika kusů konzole Switch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,