Hráli jsme fotbálek FIFA 15: kopaná o generaci dál

Jako každý rok i letos vychází nový ročník fotbalové série FIFA. Všichni herní fanoušci dostali od EA šanci proběhnout se po virtuálním trávníku v demu. Tady jsou naše dojmy.

FIFA 15 přichází, stejně tak jako sesterské NHL 15, ve zbrusu novém grafickém a technickém kabátku Ignite. Díky němu by měli fotbalisté být po stránce vzhledu ještě blíže ke svým reálným předlohám, stadiony ožít interaktivními fanoušky a největších změn by se měla dočkat fyzika fotbalu jako taková, tzn. například pohyb hráčů, kolize či chování míče.

Demo bylo zveřejněno nejprve na Xbox Live, jen o pár hodin později už měli možnost hrát i majitelé účtů PSN a hráči na PC. V hratelné ukázce okusíte jeden zápas, a to v duelu, do něhož se můžete vydat ve dresech Chelsea, Liverpoolu, Napoli, Borussie Dortmund, Barcelony, Manchester City, Boca Juniors nebo Paris Saint Germain.

fa9fa20d-97526.jpg

Příjemná podívaná

Jestliže jsme v dojmech z NHL 15 mluvili především o grafických novinkách, u Fify o nich tolik říct nelze. Samozřejmě, stadiony jsou zpracované do detailu, fanoušci skandují a konečně pohotově reagují na to, co se děje na hřišti. Za zmínku stojí i dění mimo hřiště v prostoru mezi tribunami a hracím polem. To totiž ve Fifě dostalo mnohem větší prostor a tak teď s radostí můžete sledovat přímo ze hry ochranku, trenéry, fotografy či podavače míčů.

 

Oproti skvělému faceliftu stadionů a všeho kolem ale modely samotných hráčů působí docela zvláštně

 

Stadiony ožily a je to silně znát, celý fotbalový svátek pak působí mnohem svěžejším dojmem než kdykoliv předtím. Oproti skvělému faceliftu stadionů a všeho kolem ale modely samotných hráčů působí docela zvláštně. Teď nemluvíme o tom, když se hraje z horního pohledu, nýbrž o prostřihových animacích. Ty trpí naprosto stejnými nedostatky jako ty v NHL 15 – neplynulostí, kostrbatostí a podivnou technickou strojeností. Hráči se do sebe mnohdy zaseknou nebo reagují naprosto divně. Zkráta žádný pokrok.

Ta kulatá věc

Prostřihové scény jsou ale asi jedinou výtkou, kterou bychom k nové Fifě měli, protože samotné hraní je naprosto perfektní. EA vyladilo fyziku tak, že hra působí až neskutečně plynule, míč se hýbe přesně dle fyzikálních zákonů a kolize nikdy nevypadaly lépe. Měli jsme pocit, že i ovládání je lepší, protože jsme měli nad hráči vždy absolutní kontrolu a jakýkoliv pohyb na ovladači se přesně promítl na hřiště. Kličkování, pohyb s míčem, nahrávky, to všechno působí ještě mnohem lépe a reálněji než v předchozím ročníku.

2b2f8f1b-97529.jpg 63f164f6-97528.jpg d0104a39-97527.jpg

Spolu s fyzikou doznaly změn i animace, a to opět k lepšímu. Nejenže jsou teď mnohem plynulejší, pěkně na sebe navazují, ale slušný počet jich i přibyl. Hráči teď pohotově reagují na fotbalové momentky – například když soupeř vstřelí míč do autu, podavač přispěchá s míčem, hodí ho po vašem hráči, ten se připraví na čáru a vhazuje. Všechno to pozorujete shora a působí to zkrátka skvěle. Takové situace v sérii byly už dříve, tady jich je ale mnohem více – jsou to reakce na přímé kopy, fauly, potyčky a tak dále.

Upravena byla i umělá inteligence, a to především v oblasti emocí a reakcí na aktuální dění. Ve FIFA 15 už se vám nestane, že jeden z vašich hráčů dostane kartu a ostatním to bude jedno, ba naopak, budou se pořádně vztekat. Když rozhodčí přehlídne faul, přichází rozčílení, v momentě, kdy vstřelíte gól, radují se všichni a publikum vybuchne v šílenství, neskutečně řve a skanduje, což okusí i vaše uši, protože stadiónová kulisa jako taková byla rovněž vyladěna.

1ba3d379-97525.jpg

Fotbal, to je hra

To platí i o týmovém duchu hraní. Hráči řízení umělou inteligencí nabíhají do volných prostorů, říkají si o nahrávky, utváří strategie a někdy vás možná dost nemile překvapí soupeřova zdatnost tahu na branku. Pocit z porážky takového protivníka je ale k nezaplacení. Brankáři se přiučili spoustě nových zákroků a dokážou teď chytat opravdu nechytatelné střely.

 

Na příkladu nových dílů FIFA a NHL se potvrzuje jedno důležité pravidlo: konkurence prospívá

 

To, co se kolegům nepovedlo v NHL 15, tedy posunout hru především po stránce hratelnostní, tvůrci Fify dokázali. Pokud sérii hrajete už léta, připravte se na znatelnou změnu k lepšímu. Jediné, co hře vytkneme, jsou nepříliš pěkné animované meziscénky a stále nevzhledné modely hráčů. To je ale něco, co při samotném hraní vnímat nebudete.

Na příkladu nových dílů FIFA a NHL se potvrzuje jedno důležité pravidlo: konkurence prospívá. EA, díky tomu, že na poli fotbalových simulací soupeří s Konami, nemůže ani v jednom ročníku polevit, přináší opravdu vyladěný fotbálek, který se na konzolích nové generace hraje opravdu skvěle. Pokud se vám líbila čtrnáctka, budete patnáctku milova. Na finální verdikt si však počkejte do recenze.

Diskuze (6) Další článek: Čerstvé záběry ze Sunset City předvedou postavy, zbraně i chaos v ulicích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,