Hráli jsme Need for Speed: nejlepší díl série? (dojmy)

Série Need for Speed je tu s námi už pořádně dlouho. Letos ji čeká restart. Alespoň tak to vypadá. Podaří se?

Na to vám samozřejmě odpověď hned zpočátku článku dát nemůžeme, pročtete-li se jím, představu o tom, jak se nové Need for Speed hrají – tedy jak se hrály nám - byste ale získat měli. My jsme hráli betu na konzoli Xbox One a právě z ní následující dojmy pochází.

Need for Speed aktuálního roku je již jednadvacátým pokračováním série. Nemá podtitul, protože jde o restart série jako takové. Spíše než o restart jde ale o návrat k dílům Underground, které se zaměřovaly na pouliční noční závody a tuning. Právě tyto dva elementy jsou stěžejní i pro Need for Speed 2015.

cdf4e3dd-114441.jpgd7050f47-114448.jpgd8e4970b-114442.jpg

Zajímavé příběhové podání

Beta trvající jen několik dní nabídla docela solidní ukázku toho, jak bude vypadat finální produkt. K vyzkoušení byl singleplayerový i online mód. Druhý zmiňovaný má podobu již známou z jiných her – jezdíte po městě, účastníte se sólo závodů, když v tom narazíte na živého protivníka – s tím se můžete utkat v nejrůznějších kláních (časovky, drifty, atd.). O revoluci rozhodně nejde, ale bude-li systém stabilní a nebudou-li hráči ze hry neustále vypadávat – tak jak tomu bylo v betě – budeme naprosto spokojeni.

 

Jste závodníkem, který se náhodou dostane mezi undergroundovou smetánku a jelikož vám to celkem jde, všichni si vás prakticky okamžitě oblíbí

 

Pro nás je ale daleko zajímavější oblastí klasický režim pro jednoho hráče v offlinu. Need for Speed po vzoru předchozích dílů nabízí příběh. Jste závodníkem, který se náhodou dostane mezi undergroundovou smetánku a jelikož vám to celkem jde, všichni si vás prakticky okamžitě oblíbí.

352c93d0-114460.jpg

Cílem je samozřejmě posunout se co nejvýš. Příběh je zajímavý a to hlavně first-person podáním a hranými cut-scénami, které kombinují reálné předtočené záběry a renderované modely vozidel. Výsledek opravdu stojí za to a pěkně nostalgicky vás sveze k původnímu Most Wanted.

Skvělá hratelnost

Všechno kolem samotné hratelnosti v Need for Speed funguje. Hratelnost je ale vždy to, oč tu běží především. Jak se nové needy hrají? Výborně. Jízdní model kombinuje arkádu a posun k realističnosti naznačený již v předchozím díle Rivals. Při řízení je tak cítit váha vozidel, ve smyku přetáčení, brzdit nejde na místě, a tak dále. Chvíli vám bude trvat, než si řízení osaháte, ale to je jedině dobře. Neměli jsme ani pocit, že by auta po vozovce plavala. Ba naopak – všechno to vypadá moc pěkně.

600e2624-114440.jpg6cfce1b8-114445.jpg8076c03c-114439.jpg

Jednou z věcí, kterou Need for Speed zaujaly už při E3, byl právě vzhled. Beta vypadala náramně. Vozidla působí mohutně a věrohodně, noční město se blyští, a mokrá vozovka tak odráží veškeré scénerie. Grafika a styl jsou nádherné, ostatně na engine Frostbite si nemůžeme stěžovat, ale ve má i své nedostatky.

 

Noční město vzhledem k absenci denního světla může omrzet, provoz je minimální, a město tak místy působí dost prázdně

 

Noční město vzhledem k absenci denního světla může omrzet, provoz je minimální, a město tak místy působí dost prázdně. Při kolizi s několika policejními vozy se hra zpomalovala a ani kamera není v některých situacích úplně ideální. Sem tam docházelo také k pozdnímu načítání objektů v dálce, ale nešlo o nic hrozného. Takže chyby jsou, ale šlo o betu – doufejme, že Ghost Games hru ještě ladili a v listopadu vyjde v té nejlepší formě. Alespoň tedy na konzolích.

745889ba-114463.jpg

Kapitolou samotnou pro sebe je tuning. Nebudeme se zdráhat superlativů – je prostě famózní. Jestliže se vám líbil ten v Undergroundech, tady budete mlaskat blahem. Tunit můžete po stránce vzhledu, hardwaru, ale i výkonu prakticky všechno. To vše za body, které získáváte jednak za závody, doplňkové eventy v podobě driftování, sprintů, honiček s policisty, sem tam najdete součástky rozmístěné po rozsáhlém otevřeném světě, jednak za online klání a adrenalinovou jízdu po městě jako takovou. V nabídce toho v betě bylo dost a věříme, že v plné toho bude ještě více. Jestli však půjde o nejlepší díl série, zjistíme až v listopadu.

066248be-114252.jpg41d9c89d-114233.jpga486e504-114249.jpg

Zdá se, že Ghost Games a EA konečně táhnou sérii Need for Speed za ten správný konec. Aktuální díl dle bety vypadá neskutečně nadějně. Obavy vyjadřujeme nad nestabilním online režimem a možným stereotypem z neustálého stejně zamračeného a do noci ponořeného města, nadšení naopak nad jízdním modelem, tuningem, hratelností, stylovým zpracováním a příběhem. Pozitiva převažují, a to je fajn. My se rozhodně těšíme a vám doporučujeme titul bedlivě sledovat!  

Diskuze (4) Další článek: Podívejte se na grafické rozdíly ze Star Wars: Battlefront

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,