Hry a realita: herní místa, která můžete navštívit ve skutečnosti

Spousta her se při vytváření svého světa inspirovala skutečnými předlohami. Některé budovy, parky a různá veřejná prostranství můžeme tak porovnat v herním a reálném světě. Pojďme na výlet.

Určitě se vám to někdy stalo. Chodíte Paříží a před katedrálou Notre-Dame si řeknete, že už jste tam jednou lezli. V Assassin's Creed. Případně se plížíte v noční misi z Call of Duty: Modern Warfare a proplouváte pod Karlovým mostem. Člověk prostě v těchto chvílích dostane mrazík do zad, ať chce nebo ne. 

Je obecně známým faktem, že potkat ve hře reálná místa ze života (případně je pak navštívit po hraní některé z her) je nesmírně uspokojujícím zážitkem. Je tam nějaká ta nostalgie a vzpomínka na propařenou noc. A vývojáři to moc dobře ví. Pojďme si udělat malou exkurzi do míst, která jste mohli navštívit jak reálně, tak virtuálně.

Outlast - Mountain Massive Asylum

mt.-massive.jpg

Richardson Olmsted Komplex je zařízení pro duchovně choré v Buffalu ve Spojených státech. Ústav byl postaven v roce 1870 a architektoval ho Henry Hobson Richardson.

Google Maps

H.H._Richardson_complex.jpg

Mount_Massive_Asylum_Upclose.pngsteamworkshop_webupload_previewfile_195886482_preview.jpg

PA254976.jpgrichardson_complex.jpeg

 

Assassin's Creed - Koloseum

ACB-3.jpg

Koloseum je oválný amfiteátr v centru Říma v Itálii. Je druhým největším amfitéatrem, hned po Circus Maximus. 

Nejznámější je kvůli gladiátorským zápasům, na které se chodily dívat davy lidí. Pořádala se zde i představení nebo veřejné popravy. Koloseum je světově známou stavbou a můžeme jej vidět v nespočtu filmů, seriálu nebo her. Assassin's Creed se svým prostředím prostě nemohl takovou stavbu opomenout. Můžete se tak proběhnout po zřícenině známé velestavby a nejenže nemusíte chodit ven, nemusíte ani vypínat oblíbenou hru. Takže paráda.

Google Maps

coloseum_by_day_by_grofica.jpg

coloseum.jpgmaxresdefault.jpg

4795869235_724f1b90fd_b.jpgday12-rome-coloseum.jpg

 

Fallout - Kaple svatého Pavla

Assassins-creed-3-st-Pauls-Chapel-in-game.jpg

Kaple sv. Pavla (st. Paul Chapel) se nachazí v Dolním Manhattanu na 209 Broadway. Jde o nejstarší kostel ostrova a George Washington se zde zúčastnil bohoslužeb po svém zvolení do funkce prvního amerického prezidenta.

Google Maps

StPaulsChapel_RTcolor.jpg

8123042546_8b56f816e4_z.jpg

St._Paul's_Chapel,_New_York.JPGSt-Pauls-Chapel-1024x677.jpg

 

inFamous: Second Son - The Gum Wall 

inFAMOUS-Screens_02-06-14.jpg

Jedná se opravdu o zeď, která je pokrytá žvýkačkami, co sem nalepili kolemjdoucí. Barevná zeď byla oblíbeným poustním místem. V listopadu 2015 byla zeď poprvé po 20ti letech očištěna.

Zeď se nachází v Downtownu v Seattlu. Nejdříve se proti nalepování žvýkaček snažilo město bránit. Později ale uznalo, že se jedná o zajímavou turistickou atrakci a nechala lidi dál lepit žvýkačky na zeď. Spousta lidí se fotí s ukazovákem namířeným na svou žvýkačku nebo v poloze "schválně, že to neolíznu". No jen zkuste napsat do Twitteru hashtag #gumwall.

Google Maps

seattle_gumwall_00.jpg

K12udiY.jpg

seattle_gum_wall_07.jpgSeattle’s-Gum-Wall-Dies-Tomorrow-5.jpg

 

Gabriel Knight - Rennes-Le-Chateau

gk31.jpg

Ke kostelu v Rennes-Le-Chateau (Francie) se váže zajímavá historika. Když ho do správy dostal mladý abbé Saniére, našel při opravách kotlík se zlatem a zašifrovanými pergameny. Protože si sám nevěděl rady, požádal o radu Felixe Arséne Billarda. Ten zaplatil Sauniéremu cestu do Paříže, kde měl pergameny přeložit. Když se pak Sauniére s úpěchem vrátil, zjistil, že Billard je nechutně bohatý a rozhazuje peníze. I když se k tomu nikdy nevyjádřil, je zřejmě, že našel v kostele další poklad a nechal si ho. 

Google Maps

rennes25.jpg

05785803.jpgAltar_Rennes-le-Chateau.jpg

 

S.T.A.L.K.E.R. - Černobyl a Pripjať

773391-540331_20070105_002.jpg

Pripjať je město nacházející se v Polesí na Ukrajině (Kyjevská oblast), v těsné blízkosti jaderné elektrárny Černobyl. Pripjať je kvůli jaderné katastrofě městem duchů od roku 1986, kdy v noci 26. dubna explodoval reaktor jaderné eletkrárny Černobyl. Během pár dní tak bylo město evakuováno. Lidé nechali všechny věci na svých místech, při procházení městem tak stále můžete vidět zboží vystavené ve výlohách nebo pověšené prádlo. 

Google Maps

HT_chernobyl_trees_building_nt_130827_16x9_992.jpg

stalker-call-of-pripyat-4.jpgxr_cop_screen_013_1280w.jpg

CEN3a8b52_IMG_1621.JPGMLA3aa3b6_IMG_3539.JPG

 

Project CARS - Laguna Seca

Project-CARS-vs-Real-Life-.jpg

Závodní okruh Laguna Seca se nachází v Monterey v Kalifornii. Celková délka okruhu je 3,602km a vývojářům se podařilo ve hře Project Cars tuto trať vymodelovat téměř k nepoznání (nebo spíše až k moc velkému poznání), ostatně také jako modely aut. Původně se trať jmenovala pouze Laguna Seca Raceway. Později se ale připojil název automobilové značky a nyní je okruh znám jako Mazda Laguna Seca Raceway. Rozhodně se ale nejedná o jedinou trať, kterou by jste ve hře Project Cars těžce rozeznali od skutečnosti (ruku na srdce, kdyby u obrázku nebyl popisek, jste v pytli).

Na Google mapách si můžete trať projít celou 

Google Maps

 

The Last of Us - Massachusetts State House

Last-of-Us--c-_54_990x660.jpg

Postapokalytpický herní svět je ideální k využití skutečných míst. Designéři si můžou vyzkoušet, jak by například budovy vypadaly po nějaké katastrofě. Lidem se samozřejmě známá místa zničená časem či pohromou líbí a vědí to i vývojáři hry The Last of Us. V jedné z misí se tak dostanete k Massachusetts State House (vládní budova, kde sídlí Úřad státní legislativy a kancelář guvernéra). V průběhu mise se dokonce podíváte i do vniřních prostorů a opravdu je na co koukat. Až se vám zachce jít ten opravdový také zničit a projít se obrovskou rozbořenou budovou.

Stejnou budovu použili do svého postapokalyptického světa i vývojáři Falloutu.

State_House_of_Massachusetts_1.JPG

boston-skyline-last-of-us.jpglast-of-us-boston-state-house.jpg

beacon-hill.jpgMassachusetts_State_House,_Boston,_Massachusetts_-_oblique_frontal_view.JPG

Google Maps

 

Tomb Raider - Londýnské metro

tumblr_o0e08eb8o01uu2pr3o1_1280.jpg

Londýnské metro je světový pojem a jeho spletité dráhy děsí nejednoho cestovatele. Celková délka tratí je 408km a zahrnuje 274 stanic. V rekordním roce 2015 se přepravilo metrem 976 milionů lidí - tedy 2,5 milionů lidí denně (to tedy mají České dráhy co dohánet). Ve třetím díle Tomb Raider na chvíli také zavítate do londýnského podzemi. Z celých 408km sice uvidíte jen pár ušmouraných kilometrů a ani vzhledově se hra své předloze moc nepodobá. Jde zde ale vidět, že vývojáři se navzdory nehezkému výsledku nebáli použít reálné místa ve hrách už v roce 1998.

LONDON.jpg

12.jpgLancaster_Gate_tube.jpg

Google Maps

 

Far Cry 4 - Himálaje

Far_Cry_4_1.jpg

Opravdovým rájem na zemi jsou Himálaje. Právě tuto malebnou krajinu použili do své hry vývojáři Far Cry. Ve čtvrtém díle se tak vypravíte do Kyratu, fiktivní oblasti právě v pohoří Himálají. I když nemůžeme nabídnout žádné skutečného místo (všude jsou tam prostě kopce), zaručujeme, že se ve Far Cry budete kochat přírodou stejně, jakobyste opravdu chodili po pohořích - tedy se samopalem.

Možná namítnete, že podoba na obrázku je minimální. Kyrat je ale fiktivní oblastí a... no, jsou to jenom kopce.

Skutečné Himálaje leží na rozmezí Pákistánu, Číny, Indie, Nepálu a Bhútánu. Nachází se zde deset ze čtrnácti nejvyšších hor světa, vč. Mount Everestu.

9c58ff9beb82f939db66a369600fe472_large.jpeg

Far-Cry-4-Himalayas-850x650.jpgfc4_lead_650_010815051734.jpg

660528ff139ae2d42e0a370bd2079961_large.jpeghimalaya-sunset-1920x1080.jpg

Google Maps

A kam jste se už ve hrách vypravili vy? Podělte se v diskuzi!

Diskuze (25) Další článek: Hrajeme the Division: fotoseriál z Temné Zóny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,