Jak je to s cloud-gamingem v roce 2016?

Hraní "on-demand" je poměrně okoukaný koncept. Noví poskytovatelé ho však přinášejí v novém kabátu. I když je jich dnes jako šafránu, povíme si něco o těch, kteří mají našlápnuto k úspěchu.

Leap Computing

Schválně začnu službou, která je ze všech nejdražší. Firma známá pod názvem "Leap Computing" se specializuje na cloud-gaming. Já vím, tohle bych klidně mohl napsat i k dalším, nýbrž, tady mi to "gaming" sedí asi nejvíc. Leap Computing vám totiž ponouká osobní počítač v cloudu, se kterým můžete zacházet stejně, jako by se nacházel u vás doma.

Stručně řečeno, do vašeho pět let starého notebooku si nainštalujete program, zadáte do něj své přihlašovací údaje a před vámi se najednou objěví "další" Windows. Violá! Právě jste vstoupili do super počítače, který je od vás vzdálený desítky kilometrů, a i přesto je jen váš. Tohle je základ této služby.

Na začátku jsem zmínil, že vývojáři z Leapu jsou prostě "herní". Měl jsem tím na mysli jednu konkrétní věc. Na počítači v cloudu se dá dělat všechno, co se dá dělat i u vás doma, proto se některé společnosti snaží na své služby nalákat i uživatele náročných aplikací pro úpravu videa nebo tvorbu 3D grafiky s příslibem, že díky rychlejšímu renderovaní jejich produktivita vzroste. Ne vždy je tomu tak, počítač je totiž s vámi přepojen jen přes internet. Ano, můžete z něj nahrát video na YouTube, ale pokud chete originál, pár hodin/minut si počkáte. 

Leap tedy konkrétně považuji že je pro hráče, protože takové problémy vůbec neřeší, a místo toho se soustředí na důležitější. Líbilo by se vám hraní se 60 snímky za vteřinu? Máte ho mít. FullHD rozlišení je samozřejmost, a na 4K se už údajně aktivně pracuje.

Na jejich stránce si můžete vybrat z několika konfigurací, které by měli být pro vás dostačující. Je libo Titan X, nebo nejnovější Radeon? Je to vše vaše. Ale připlatíte si, a pořádně. 

"Váš" stroj si pronajímáte na měsíc, a to za celkem drsnou částku. Nejlevnější varianta sice startuje na 9,99 USD, ale skutečně chcete jen 8GB RAM a 64GB disk? Já ne. Velikost disku můžete rozšířit na 500GB za příplatek 10 USD, super-počítač to ale pořád nebude. 

Lepší konfigurace s osmijádrovými procesory Intel Core i7, 16GB RAM a nejvykonnejšími dostupnými grafickými kartami součastnosti startují s cenovkou 29,99 USD a velikostí disku 128GB. Pozor, uvedené ceny platí jenom pokud si službu předobjednáte hned teď, tedy ještě před jejím spřístupněním veřejnosti. 

Původne měla být služba oficálně dostupná již minulý rok, nikdo ale neví, proč se tak nestalo. Vývojáři však na svém twitterovém účtu často zveřejňují zprávy o tom, kam se chystají umístnit další servery. Německo a Polsko budou mít poměrně dobré pokrytí, tudíž u nás by s odezvou také neměl být problém.

Zní to moc hezky, já vím. Tak schválně, za kolik měsíců asi přeplatíte počítač co máte doma teď?

LiquidSky

Pokud jste pochopili princip, co jsem se vám snažil vysvětlit při Leapu, tak LiquidSky je v podstatě to samé. Nýbrž, po zapnutí programu se před váma objeví rovnou dvě možnosti - Steam anebo Windows.

Windows funguje stejně jako je tomu u Leapu, ale, jelikož je služba zatím sále v betě, po každém odhlášení všechny vaše údaje zmizí a počítač (resp. slot) se sám vyrestuje, aby jej mohl použít někdo jiný. 

To samé platí i když si vyberete Steam. V tom případe se vám zobrazí klasické okéno pro přihlášení do vašeho Steam účtu a následně vaše knihovna. Pak už se můžete chovat jako doma.

Služba navíc nabízí možnost přepínání se mezi kvalitou HD/FullHD a 30/60 snímky za vteřinu. Důvod je samozřejmě prostý, a v případe uživatele který má o službu zájem, ale má nižší rychlost připojení, mu tahle možnost určitě udělá radost.

Kromě toho tým LiquidSky chystá i vlastní operační systém, který bude pravdepodobně založen na podobných řešeních. Víc informací zatím ale nezveřejnili. Za to víme, že v přípravě jsou aplikace pro Android, iOS, Linux a Mac.

Beta je bezplatná pro všechny, připravte se ale na chvíli strpení, serverů je totiž zatím málo a zájemců až příliš. Čekání na e-mail, že jste postopili ve frontě není nic neobvyklého.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,