Jak je to s cloud-gamingem v roce 2016?

Hraní "on-demand" je poměrně okoukaný koncept. Noví poskytovatelé ho však přinášejí v novém kabátu. I když je jich dnes jako šafránu, povíme si něco o těch, kteří mají našlápnuto k úspěchu.

Playkey

Playkey je vlastně prohlížečová verze OnLive, a dokonce i bez chyb. Abych byl přesný, v prohlížeči si nejdřív vyberete hru, kterou chete hrát a ta se potom pomocí nainstalovaného programu spustí na vašem počítači. Princip je tedy stejný, v čem je ale Playkey lepší?

Playkey není žádná virtuální plocha, ponouká možnost předplatit si katalog 150 "horších" titulů za měsíční poplatek, který je úplně směšný. V nedávné akci bylo možné získat přeplatné v přepočtu za částku přibližně 2,50 EUR. Kdyby se vám i to zdálo moc, můžete si "zaplatit hraní" třeba jen na týden, nebo jeden den, za ještě směšnější sumu. Pokud se vám nechce platit vůbec, některé tituly jsou tu k dostání úplně zdarma - namátkově mě napadá třeba první díl Far Cry nebo hra Remember Me.

Teď ale k jádru věci. Z vlastních zkoušeností totiž můžu říct, že Playkey jde příkladem všem, co by měli o působení v této sféře zájem. Hraní pomocí jejich služby mi připadlo jako kdyby jsem to měl "opravdu doma". Služba fungovala bez sekání a se skvělou odezvou navzdory tomu, že nejbližší datové centrum má společnost někde v Rusku.

mm.PNG

Navíc, Playkey netrpí nedostatkem titulů. K nalezení jsou tu téměř všechy loňské AAA tituly včetně Falloutu 4 nebo Assassin's Creed Syndicate. To, na co se zatím nedostalo je už na cestě. Některé tituly je dokonce možné aktivovat i pomocí klíče, přičemž je úplně jedno, zda li je už byl použitý v jiné službě, zatím je jich ale málo. Téměř každá hra vám ponoukne i 30 minutové demo, nikomu však nezáleží na tom, zda li půjde prvních 20 minut ukázka nebo budete skutečně hrát. 

Kámenem úrazu je ale dostupnost. PlayKey vás už totiž nově nepustí na svojí webstránku, jelikož se právě nacházíte mimo Ruska. Nicméně, je to celkem logické, takové směšné ceny by jim u vydavatelů na evropském trhu přeci nemohli projít.

snipp.PNG

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,