Jak výhodně na hry: bazar nebo online svět?

Hry můžete nakupovat na Steamu a u mnoha oficiálních distributorů. Anebo můžete zamířit do netradičních eshopů, kde lze ušetřit pár korun, ale i převážnou část z běžných cen.

G2A.com

Největším eshopem, kde najdete přeprodávané klíče za výhodné ceny je Hong Kongský G2A, jenž má největší sídlo v polském Krakově. Pro tuzemské zákazníky je výhodou česká lokalizace a také platby v korunách. Ty mohou probíhat pomocí PayPalu, platební karty, systému Skrill nebo pomocí vlastního platebního systému G2A Pay. Ten funguje velmi podobně jako PayPal a umožňuje dalším obchodníkům implementovat jednoduché platby do svých eshopů.

Snímek obrazovky (1583).jpg

Stejně jako například Ebay i G2A nabízí ochranu kupujícího pod názvem G2A Shield. Při platbě si připlatíte malou částku za jistotu, že v případě vadného klíče dostanete své peníze zpět. Výhodou je také klasický systém hodnocení prodejců – u většiny z nich se setkáte s tisícovkami kladných hodnocení a tedy jistotou, že nákup proběhne. Klíče jsou dodávány v řádu minut.

Kinguin.net

Kinguin naleznete i pod českou doménou Kinguin.cz. Především v případě komunikace se zákaznickou podporou však doporučujeme navštívit globální stránku. Komunikace v češtině probíhá přes prostředníka a o rychlosti se v takovém případě případě nedá hovořit.

Snímek obrazovky (1584).jpg

U většiny nákupů však podporu potřebovat nebudete. Kinguin funguje na stejném principu jako G2A, tedy přeprodávání klíčů od menších obchodníků. Zaplatíte platební kartou, PayPalem či pomocí dalších digitálních peněženek. Velmi časté jsou zde týdenní slevy, kdy jsou hry nabízeny za zlomek oficiální ceny.

Při nákupu na Kinguinu i G2A je třeba dobře hlídat region, pro který je daný klíč určen. Nejlevnější bývají zpravidla ty, které jsou určené pro ruský trh. Může se však stát, že je nebude možné na Steamu aktivovat nebo nepůjde nainstalovat jiná než ruská lokalizace.

GOG.com

Polský CD Projekt začal s původní stránkou GoodOldGames jako s místem pro nákup starých klasik. V současné době se však jedná o eshop s klíči z oficiální distribuce, přičemž hry jsou bez jakéhokoliv DRM. Prakticky nepřetržitě zde najdete nabídku her zlevněné o čtvrtinu, ale i o 75 %. Ze současné nabídky můžeme zmínit třeba budovatelský Banished za 4,59 eur. Oficiální cena, kterou najdete na Steamu je 18,29 eur. A i takový Witcher 3 zde stojí o 20 eur méně.

Snímek obrazovky (1585).jpg

Kromě samotných her zde najdete i nezávislé filmy bez DRM, které se točí kolem her. Za pár eur si zde můžete pořídit film o vzniku Mojangu (Minecraft) nebo příběh o zrodu Atari. Podobně jako hry jsou i filmy bez DRM.

Humble Bundle

Unikátním projektem je Humble Bundle, který staví na principu Pay What You Want (zaplať kolik chceš). Každý týden se zde mění několik nabídek – většinou se jedná o balík starších her jednoho vývojáře, který se s tvůrci služby dohodne. Za libovolnou částku většinou nakupující obdrží 2-3 hry a v případě, že zaplatí více než je současný průměr, obdrží kompletní balík her. Často je k vidění i pevně nastavená nastavená suma (většinou 10 dolarů), kdy je odemčena i exkluzivnější hra.

Snímek obrazovky (1586).jpg

Důležitou součástí celého konceptu je také charita. Při platbě si můžete snadno zvolit, kdo vaše peníze obdrží. Může to být charitativní organizace, pro kterou se zrovna vybírají prostředky, může to být Humble Bundle nebo samotný vývojář her. Třemi posuvníky však můžete snadno rozdělit vaše peníze mezi všechny tři subjekty.

Key4You

Ačkoliv není Key4You velkým obchodem, stále se mezi českými zákazníky jedná o populární volbu. Především díky velmi širokým možnostem platby a rychlému dodání i během víkendů a svátků.

Snímek obrazovky (1587).jpg

Vše funguje na automatizovaném systému a k dispozici jsou jak herní produkty pro Steam, Origin, Uplay či Battle.net, tak softwarové produkty značek Kaspersky, Norton a dalších. Většinu klíčů na hry navíc máte v případě nákupu digitálního produktu ihned ve svém profilu, kde je přístupný odkudkoliv. Kromě toho dostávají registrovaní uživatelé také individuální ceny, věrnostní program a další výhody. 

Závěrem připomeneme i možnosti srovnat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,