PC | Téma

Kultovní retro pařby online: staré dosovky kdekoliv a kdykoliv

Každý ze zkušených hráčů jistě někdy zavzpomíná na staré dobré časy, kdy bez starostí hrál první Warcrafty, Prince of Persia nebo DOOMa. Díky webovce Play DOS games online si můžete zahrát přes 3000 starých her na MS-DOS přímo ve vašem prohlížeči.

Rádi bychom vám dnes představili jednu z několika webových stránek, které nabízejí DOSové hry. Díky moderním technologiím mohli programátoři převést jádro starého operačního systému MS-DOS do podoby, která je spustitelná ve webovém prohlížeči.

Jistě jste několikrát použili nebo alespoň zaslechli název DOSbox. Díky této utilitě bylo možné spustit staré hry určené právě pro DOS na moderních počítačích. Postupem času vznikla i webové verze a můžeme si tak užít staré nostalgické hry kdykoliv, bez nutnosti cokoliv nastavovat či instalovat.

ibm-pc.jpg

Na stránkách Play DOS games online můžete zapařit přes 3000 titulů, které jste určitě hráli jako malí. Připravili jsme si pro vás malý seznam těch nejzajímavějších kousků, které jsou na Play DOS games online k dispozici.

Emulátor dokáže převzít kontrolu nad myší a můžete tak bez problému ovládat také hry, které vyžadují ke hraní myš. Samozřejmostí je Fullscreen a nápověda pro hraní a ovládání. Při spuštění se hra pouze stáhne (a že to není nikdy více jak pár MB) a můžete hrát.

Alone in the Dark

Alone in the Dark je hra z roku 1992 a první díl dnes dobře známé a mezi fanoušky úspěšné série. Jako ostřílený detektiv Edward Carnby musíte vyšetřit v podivném městečku smrt místního zbohatlíka. Hra je inspirovaná povídkami E.A. Poea a H.P Lovercrafta, což vypovídá o zajímavém prostředí i příběhu.

aitdnahled.png

92354-Alone_In_The_Dark_(1992)(Interplay)-6.pngAlone1cover.jpgAitDSearching.png

Alone in the Dark

Duke Nukem 3D

Další z řady unikátních a nezapomenutelných her. Starý dobrý Duke Nukem 3D okupoval naše disky ještě dlouhá léta po tom, co sláva podobných her skončila. Osobitý hrdina a zajímavé prostředí daly vzniknout sérii her, která baví dodnes. Vyzkoušejte si první díl ve 3D!

dukenukem3Dnahled.png

003_screen1.jpgDukeNukem3D.jpge3m4_23.jpg

Duke Nukem 3D

Warcraft Orcs & Humans

Blizzard už prvními hrami lámal rekordy. Jinak tomu nebylo ani při vzniku prvního dílu dnes tak slavné série Warcraft, která ještě získala na slávě po vydání titulu World of Warcraft. První válku mezi orky a lidmi si můžete nyní zahrát bez problémů ve svém prohlížeči.

warcraftnahled.png

warcraft-orcs-humans_23.pngwarcraft-orcs-humans-original-box-cover.jpgwarcraft-orcs-humans_8.gif

Warcraft Orcs&Humans

Prince of Persia

Hrdinný sympaťák v bílém pyžamu se poprvé objevil na obrazovkách počítačů v roce 1989. Od té doby už uplynula hromada let a princ z Persie se promítl do spousty skvělých her a několika filmů. Kdyby neexistovala tato hra, dost možná by nikdy nevznikl ani Assassin’s Creed, jak ho známe dnes. Vyzkoušejte parádní akční adventuru, na kterou každý poctivý hráč nikdy nezapomene.

princenahled.png

640x400_Den9Nn.gifmaxresdefault.jpgPrince_of_Persia_1989.jpgPrince of Persia

Simon the Sorcerer

Hra s příběhem mladého teenagera Simona a jeho psa Chippyho. Oblíbená adventurka z roku 1993, kterou hráli zkušení i nezkušení hráči. Hra skvěle paroduje slavné fantasy příběhy jako je Pán prstenů, Letopisy Narnie nebo Jack a kouzelné fazole.

simonnahled.png

simon3.gifsimon_the_sorcerer___dvd_cover_by_chrrei-d3dty81.jpgSimon-the-Sorcerer.gif

Simon the Sorcerer

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Dokonce skvělý druhý díl The Elder Scrolls se podařilo šikovným pařanům převést do prohlížeče a můžete si tak projít fenomenální RPGčko bez problémů s novými grafickými kartami. Díky DOSboxu vše funguje jak má a můžete si tak znovu užít parádní příběh, který vás určitě v mládí uchvátil a rádi jste se k němu vraceli.

tesnahled.png

the-elder-scrolls-chapter-ii-daggerfall_6.jpg1257508-daggerfall_box1.jpgthe-elder-scrolls-ii-daggerfall-36.jpg

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Star Wars: Dark Forces

Dark Forces byla první FPS střílečka od Lucas Arts na motivy Hvězdných válek. Byla vydána v roce 1995 pro DOS a o rok později pro Macintosh a první Playstation. Zahrajete si příběh Kyla Katarna, rebelského vojáka na cestě za zničením vynálezu Temné strany síly.

starwarsnahled.png

gfs_50103_2_6.jpgDark_Forces_Box_Cover.jpgstar-wars-dark-forces-1.jpg

Star Wars: Dark Forces

The Settlers II: Gold Edition

Settleři jsou unikátní budovatelskou strategií vydanou v roce 1996. Protože se stala velice oblíbenou, vznikl hned v roce 1997 datadisk nazvaný jednoduše Gold Edition. Promyšlené algoritmy ekonomiky a vůbec celého živoucího světa daly vzniknout populární strategii, která si drží své jméno dodnes. Vůbec bychom se nedivili, kdyby někteří z vás měli v počítači staré Settlery i v dnešní době. A pokud nemáte, můžete si tuto skvělou hru připomenout nyní.

settlersnahled.png

2011.01.19_9.jpgThe-Settlers-II-Gold-Edition-B.jpg2011-09-07-NewPeopleOverview.jpg

The Settlers II: Gold Edition

Tomb Raider

V nadupaném seznamu retro her nechybí ani skvělá akční adventura Tomb Raider. První díl byl velmi oblíbený. Nedávno vznikl také remake s názvem Anniversary, který dokonale kopíruje první díl. Pokud jste taky nový remake hráli a zajímala by vás původní hra, máte možnost první dobrodružství krásky Lary Croft okusit v původním vydání.

tombraider nahled.png

lpc-tombraider-4.pngtomb_raider_1_box.jpgtr1-low-res-screenshot.jpgTomb Raider

Windows 3.1

Nakonec jsme si nechali opravdovou “lahůdku”. Na stránce Play DOS games online si můžete vyzkoušet také některé verze operačních systému. Jedním z nich je například Windows 3.1, který běžel na počítačích v roce 1992. Nechybí ani různé další verze Windowsu nebo jeden z prvních MasOS 7.

Operační systémy

 
Diskuze (12) Další článek: Retro: Battlefield 2 – první Battlefield na moderním bojišti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,