LEGO Harry Potter: Years 5-7 - avada kostičky! (recenze)

Na ostatních platformách si Harry své poslední tři roky odkroutil, jen na iOS je měl ještě před sebou. Teď si to konečně může vyříkat vy-víte-s-kým.

Po rozpačitě přijaté první části se na iOS konečně dostalo také druhé pokračovaní Harryho Pottera. Tentokráte se s dospívajícím čarodějem vydáte na finální bitvu dobra se zlem. Druhý díl je stejně jako jeho knižní a filmové předlohy daleko akčnější a napínavější, takže očekávání jsou veliká!

Lego Harry Potter 01.jpg

Už několik let nás vývojáři Traveller´s Tales zásobují různými lego hříčkami a ačkoliv se jejich herní princip od sebe moc neliší, stále mám při jejich hraní úsměv na tváři.

Lego Harry Potter: Years 5-7 v základě nabízí přesně to samé, co předchozí díly

To samé platí i o novém Harrym, který na svůj port z PSP (NDS) čekal pěkně dlouho. S sebou si však do vínku vzal vskutku parádní grafické zpracování, které udělá i z bloudění po temném lese velmi zajímavou kratochvíli.

Lego Harry Potter: Years 5-7 v základě nabízí přesně to samé, co předchozí díly a vlastně prakticky všechny LEGO hry. Tedy kokkrétně vás čeká řešení lehkých i těžších puzzlů, sbírání Lego kostiček a používání kouzel pro opravdu různorodé věci. Samozřejmě nejde o úplně čistou kopii prvních čtyř školních let malého čaroděje a tvůrci se snažili do pokračování zakomponovat různé nové nápady.

Největší novinkou, kterou hra oproti svému předchůdci oplývá, je určitě ovládání. Abych řekl pravdu, dokážu si představit, že právě ovládání rozdělí hráče na dva tábory. Mně osobně se ovládání v prvním díle moc nelíbilo. Druhý díl mi přijde více intuitivní a tak nějak zapadá do podobných her se stejným způsobem ovládání. Nově se tedy na displeji objeví směrový gamepad a několik akčních tlačítek. Ta jsou velmi přesná a mají rychlé reakce, takže já osobně jsem s ovládáním neměl žádný problém.

Lego Harry Potter 04.jpg

Snad jen změna kouzel je občas spíše o štěstí, protože tlačítko v pravém horním rohu je občas poněkud složitější stisknout, respektive zvolit vámi vybrané kouzlo. Krom tohoto malého neduhu však nemám co vytknout, ale jak jsem již podotkl, dovedu si představit, že hodně hráčům bude spíše vyhovovat ovládání z prvního dílu, možná ale spíše ze zvyku, než z praktického užitku.
Druhou velkou novinkou jsou kouzelnické souboje. V nich stavíte různé štíty a vyvoláváte útočná kouzla proti protivníkovi. Tuto novinku už tak rád ve hře nevidím, protože občas mi tyto souboje přišly spíš jako kámen, nůžky, papír. Jsou velmi monotónní a ani závěrečná bitva tomu moc nepřidá.

Lego Harry Potter 05.jpg

Co se však Lego Harry Potter: Years 5-7 vytknout nedá, je nabízený obsah. Za své peníze si hry tedy užijete opravdu dosyta. Kompletní příběh je samozřejmostí a jen jeho základní dohrání vám bude trvat hezkou řádku hodin.

Autorům se opět povedlo přinést obrovskou porci vtípků

K tomu si přidejte desítky nových postav, díky kterým se dostanete na místa, na která jste předtím nemohli, a ihned se vám doba hratelnosti několikanásobně zvýší.

Lego Harry Potter 02.jpg

Autorům se opět povedlo přinést obrovskou porci vtípků, u kterých se sice nebudete smát hurónským smíchem, nicméně úsměv na tváři vám vykouzlí jistojistě. Otázkou je, zda to stačí. Přeci jen podobných LEGO her od stejných tvůrců už tu byly mraky. Pro fanoušky série a samotného Harryho Pottera je tato hra samozřejmě nutností, pro ostatní si dovolím tvrdit, že hra je spíše v kategorii „volitelná“. Určitě neurazí a svým obsahem vás zabaví na ohromně dlouho dobu, ale také ničím speciálním nepřekvapí ani nešokuje. Záleží tak, co od hry přesně očekáváte.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Arkády | Lego plošinovka
Výrobce: Traveller's Tales | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q4 2011
  • Fantastická grafika
  • Nový systém ovládání
  • Nesmírně bohatá herní náplň
  • Špatné zvuky
  • Horší kvalita in-game filmečků
  • Nic moc nového
Diskuze (3) Další článek: Představujeme AVmania.cz: web o audiotechnice, videu a filmech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,