LEGO Marvel Super Heroes: kostičky vládnou (recenze)

Tak nějak jsme si zvykli, že kostičkované herní adaptace téměř vždy nabízí luxusní porci zábavy. A po několika dnech ve světě hrdinů Marvelu to podle všeho nebude jinak ani zde!

Vývojáři veleúspěšných LEGO her opět potěšili své fanoušky a přinášejí jím zbrusu nové kostičkové dobrodružství. Po trampotách v galaxii daleko předaleko, Batmanovi, Indiana Jonesovi a dalších kousků, se tentokrát vypravíme do světa Marvelu.

 

Ve hře se setkáme s něco málo přes stovkou známých i méně známých postav, které se kdy objevily v Marvelovských komiksech

 

No a výprava to bude opravdu velkolepá. Ve hře se totiž setkáme s něco málo přes stovkou známých i méně známých postav, které se kdy objevily v Marvelovských komiksech. Jen namátkou stojí za připomenutí určitě Spider-Man, Iron Man, Dr. Octopus, Sand Man, Wolverine, Mr. Fantastic a Hulk. Celý výčet zde samozřejmě nemůže být, ale vězte, že se máte na co těšit!

0583090f-85381.jpg 3b487855-78952.jpg 471b4f90-85383.jpg

Všichni staří známí

Herní příběh začíná v okamžiku, kdy je Silver Surfer naháněn S.H.I.E.L.D.em a Iron Manem. V tom je však sestřelen Doktorem Doomem a jeho Surfboard je roztříštěn na několik Kosmických Cihel, které dopadnou na planetu Zemi. Doktor Doom následně uzavře pakt s Lokim a dalšími zlosyny a dají si za cíl získat všechny části Cihel a následně je využít jako zdroj nesmírné síly pro Devastujicí Paprsek Doktora Dooma. To se však v žádném případě nelíbí veliteli S.H.I.E.L.D.u Nicku Furymu, který svolá pořádnou část hodných superhrdinů a vyšle je, aby jednotlivé Cihly nalezli dříve, než zlosyni vedení Doktorem Doomem.

Ano, jistě, příběh sice neoplývá nějakou extra originalitou, na druhou stranu vzhledem k cílovému publiku zde Shakespeara čekat prostě nemůžeme. Příběhové scény jsou samozřejmě nadabované, a ačkoliv ne svými hereckými představiteli, působí velmi podobně a věrohodně. Opět nechybí sem tam nějaký ten povedený vtípek, především od Iron Mana.

042a53f2-86715.jpg

Víc hlav víc ví

Největším plusem hry je určitě její různorodost, která je daná velkým počtem hlavních hrdinů, kteří nejsou svázaní vyloženě jedním typem útoku, ba právě naopak. Každá postava má nějaký speciální a jen správnou kombinací více postav odhalíte všechny skryté poklady a dojdete až na konec hry. Tak například Captain America umí házet štít, kterým může rozbíjet, ale také přepínat různé vypínače.

 

Na dohrání kampaně mi stačilo něco kolem 13 hodin, nicméně tím hra nekončí

 

Také jeho štít může použít na utlumení ohně. Spider-Man si to po světě prolétává klasicky, tedy přes pavučiny, a k tomu dostal do vínku své Spidey schopnosti, díky kterým dokáže odhalit blížící se nebezpečí. V případně nouze je také může využít, abyste pochopili, kterou cestou dále pokračovat. Hulk naplno využívá své obrovské síly a dokáže vytrhnout klidně i kus země a hodit ji po protivnících.

bab0f2b9-78954.jpg f2cfdd27-85382.jpg f441b962-78957.jpg

Některé postavy a jejich schopnosti vás však donutí k smíchu, a to je případ především Mr. Fantastica. Jeho speciální schopností je jeho gumovost, takže se dokáže vetřít prakticky všude. Místy se zase třeba změní ve šroubovák, aby utáhl šrouby, nebo v rychlovarnou konvici, aby… No vlastně jen tak!

Běhání na dlouho

Na dohrání kampaně mi stačilo něco kolem 13 hodin, nicméně tím hra nekončí. Můžete ještě zkusit odemknout zbývající postavy, dohledat různá haraburdí a plnit další úkoly. Ty najdete třeba v Manhattanu, který je plně otevřen pro vaše zkoumání.

70235f40-85394.jpg

Nebo na palubě masivního S.H.I.E.L.D.u. Především ve městě na vás čeká hezká řádka zajímavých úkolů v čele s mým oblíbeným (tady něco chybí), kdy donutíte nezbedného přítele vylézt až na Emire/Empire State Building a omluvit se své přítelkyni. Jednotlivé úkoly nejsou nijak extrémně obtížné, jsou řekněme na stejné úrovni jako mise v kampani, nicméně ty, ve kterých jsou časové limity, opravdu prověří vaše hráčské dovednosti.

Po grafické stránce nečekejte nic vyloženě dechberoucího, engine je stále stejný, nicméně do LEGO světa se stále hodí a vypadá více než solidně. Audio stránka určitě nezklamala a dabing postav je v naprostém pořádku. Ovládání sedí, jak jsme zvyklí, snad jen škoda umístění jednoho tlačítka na změnu postavy a přeměnu zároveň.

LEGO Marvel SHS_Mr. Fantastic-noscale.jpg Lego-Marvel-Super-Heroes-001.jpg LEGO-Marvel-Super-Heroes-1024x546.jpg

To bude problém především při hraní za Hulka, který se může přeměnit zpět do Bruce Banea, a vylézt tak třeba po žebříku. Když se budete chtít proměnit zpět do Hulka, musíte použít stejné tlačítko, kterým se také přepínáte do druhé postavy. Menší chaos, ale jde to zvládnout.

Pamlsek pro fanoušky

Celkově mám ze hry skvělý dojem. Za těch X hodin hraní v posledním týdnu jsem si odnesl opravdu hodně, především však utvrzení, že se jedná pro mě osobně o zatím nejlepší LEGO videohru, která tu kdy byla. Je to asi částečně způsobeno i tím, že jsem zároveň velkým fanouškem Marvelu a toto spojení je zkrátka baladou pro mou hráčskou duši, nicméně jedná se o výbornou a zábavnou hru, kterou můžu jen a jen doporučit.

b64259d5-85395.jpg

Pokud navíc máte kamaráda, se kterým se můžete hrou protloukat, zábavnost se ještě zdvojnásobí. Snad jen škoda občasných problémů s kamerou, což je problém především při co-opu. V momentě, kdy se vámi ovládáné postavy od sebe vzdálí, obraz se rozpůlí a chvilku trvá, než se zase zorientujete. Jde si na to však po chvilce zvyknout.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, 3DS, Vita, Wii U, PS4, Xbox One
Žánr: Arkády | Akční adventura
Výrobce: TT Games
Začátek prodeje: 15. listopadu 2013
  • Marvelovský svět jak má být
  • Obrovský počet postav
  • Unikátní schopnosti
  • Neskutečně zábavný co-op
  • Občasné bugy
  • Některé ovládací prvky

Když bych chtěl být už opravdový hnidopich, mohl bych si asi stěžovat i na občasné bugy, kdy se mi postavička zasekla ve zdi a nemohla pokračovat, ale to se stalo jen dvakrát za celou dobu hraní, takže to hře s úsměvem na rtech prominu. Za ty hodiny a hodiny herní zábavy to totiž stojí.

Váš názor Další článek: Warneři oznámili sbírku Batman Arkham Collection

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,