LEGO Pirates of the Caribbean – kostičky na moři (dojmy)

V Karibiku je živo, Jack Sparrow dostal konečně pořádnou šavli a možná dostaneme odpověď na nejzásadnější otázku, plave Lego?

Za dva týdny se na diváky v kinech vyvalí nová vlna z karibského moře. Ve třetím pokračování Pirátů s názvem On Stranger Tides (Na vlnách podivna) nemůže chybět všudypřítomná lebka na černém pozadí ani Jack Sparrow a tentokrát neskončí zážitek jenom u plátna. Do klasické rovnice velkorozpočtový film + multiplatformní hra se ale zamíchalo Lego. Jak možná víte, hry s tímto označením jsou něčím speciální.

 

Jsou roztomilé

Nejenže často beze slov přehrávají známé scény z filmů v legovém hávu a tvoří dokonalou kostičkovou pantomimu, často zachází mnohem dál.

Kapitána Sparrowa spolehlivě poznáte podle charakteristické zakloněné vrávoravé chůze

Na Pirátech je to krásně vidět. I kdyby byli všichni panáčci ve hře stejní, kapitána Sparrowa spolehlivě poznáte podle charakteristické zakloněné vrávoravé chůze a Will Turner vám svým výrazem dá na vědomí, že nikdy pirátem být nechtěl. Důraz na detail, ať už vložený do animací nebo prostředí, si s rychloukvašenými promo hrami moc netyká.

Lego Pirates of the Caribbean 01.jpg Lego Pirates of the Caribbean 04.jpg

Obsah hry ale nekončí u čtvrtého filmu...tedy vlastně ano, končí přesně tam. Možná jsem měl začít z druhé strany. Hra se skládá ze čtyř částí po čtyřech epizodách, z nichž každá vám zabere přibližně čtyři čtvrthodinky. Každá epizoda pokrývá události jednoho filmu a nikdo vám nemíní diktovat, zda se máte nejdřív vydat po stopách Černé perly nebo na rovnou konec světa. Leč skákat do podivných vln se před zhlédnutím filmu nedoporučuje.

VIDEO: 3971 'LEGO Pirates of the Caribbean - Teaser'

Tam kde se tvůrci enginů realistických her snaží drahnou dobu způsobit destrukční evoluci, excelují legoistické hry už několik let. Těšte se opět na skoro kompletně rozmlátitelné prostředí, kdy z každé krabice, zdi a kostlivce můžete vyrýžovat několik kostiček či penízků k dobru. Penízky slouží ve hře k nákupu dalších postav a vylepšení a taky vás jistým způsobem penalizují na smrti. Doopravdy se ale umřít nedá. Při každé 'skorosmrti' vám provozovatel strhne z účtu pár penízků, hned se objevíte zpátky na nohou a jede se dál.

Budeš tu sedět, dokud to nesníš

Absence myši dává znát, že hra je koncipovaná pro páčky vašich gamepadů, ale zahrajete si stejně dobře i na klávesnici. Místy si sice užijete svoje při balancování na úzkých terasách ve snaze vykalibrovat na šipkách ten zvláštní úhel plošiny, ale ne často. Většinou se za na první pohled nezvládnutelným gymnastickým puzzlem skrývá jednodušší logičtější řešení. Ani tak vás hra vodit za ručičku rozhodně nebude. Často zůstanete zavření na menším prostranství tam dlouho, dokud na řešení problému nepřijdete.

Lego Pirates of the Caribbean 02.jpg Lego Pirates of the Caribbean 03.jpg

K řešení puzzlů si můžete v každou chvíli přizvat kooperativního parťáka, stačí zmáčknout správnou klávesu a obrazovka se velmi inteligentním způsobem rozdělí vedví. Postav je ve hře dost a každá má navíc speciální sadu zbraní a schopností.

Analytické myšlení nebude to pravé kostičkové

Jack Sparrow má po ruce kompas, který hráče přivede k tomu, po čem nejvíc touží (tedy k nezbytné části pro aktuální úkol), další nezbedník svou flintou dostřelí až táhle k řetězu a jiná dobrá duše umí svým kladivem proměnit leckterou nevzhlednou hromadu kostiček ve funkční vozík, dělo, plošinu nebo co je zrovna potřeba.

Na všechny záludnosti však vyzrajete selskou logikou – jak jinak by vás napadlo, že psa si udobříte kostí a ženu získáte kytičkou? Analytické myšlení nebude to pravé kostičkové. I kdybyste si měli hru pořídit jen jako kulisu, je na ni radost pohledět. Přepracované filmové scény a detailní grafika vytáhne z kostiček maximum, možná i pár emocí navíc. Těšte se taky na vtipné drobnosti jako hlavy panáčků v lihu nebo to jak si vývojáři pohráli s němým zpracováním dialogů. Lego Piráti z Karibiku vychází souběžně s nejnovějším filmem, koknrétně 20. května.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS
Žánr: Arkády | Filmová hopsačka
Výrobce: TT Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. květen 2011
  • Smysl pro humor
  • Spousta bonusů
  • Nápadité úrovně
  • Střídání tempa
  • Chybí online hra
  • AI občas zazlobí
  • Otravné spawnování nepřátel
Diskuze (3) Další článek: Mass Effect 3 bude komerčnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,