Logitech G502 Proteus Spectrum: co všechno dokáže herní myš (recenze)

Co speciálního hráčům vlastně nabízí herní myš? Otestovali jsme jednu z nejoblíbenějších herních myší vyšší kategorie. Některé herní vychytávky jsou zbytečné, jiné ale ve hrách pomohou.

Máme tu další fotorecenzi zajímavého herního hardwaru. Minule jsme vyzkoušeli herní sluchátka, dnes koukneme na to, co hráčům může nabídnout specializovaná herní myš. K testu jsme vybrali loňský, ale aktuálně cenově atraktivní model Logitech G502 Proteus Spectrum, který nabízí hned několik unikátních funkcí zaměřených na hráče. 

Klikněte na první obrázek a nechte se vést... 

Herní myš.jpgLogitech G502 (001).JPGLogitech G502 (011).JPG

Začněme cenou, která už stihla spadnou z původních dvou a půl tisíc na mnohem příjemnějších osmnáct stovek. Co za ně dostanete? V balení žádné zázraky nečekejte, je tu vlastně jen ta myš. Ale přece jen se tam něco navíc najde...

Logitech G502 (021).JPGLogitech G502 (031).JPGLogitech G502 (041).JPG

...pouzdro se závažími! Ano, této myši můžete ladit hmotnost a těžiště závažíčky. Myš má celkem 11 programovatelných tlačítek. Je samozřejmě drátová a vše je podřízeno přesnosti, rychlosti a pohodlí. Velikost je akorátní i pro větší dlaně.

Logitech G502 (051).JPG Logitech G502 (291).jpgLogitech G502 (061).JPG

Do hry se zde zapojí i palec, kterým se ovládá trojice tlačítek. To spodní je ve výchozím nastavení nazváno "G-Shift" a je předurčeno k přepínání zástupných funkcí. Když ho podržíte, ostatní tlačítka budou mít rázem funkce jiné.

Funkce tlačítek a jejich zástupné funkce při současném stisku "G-Shift" si můžete nastavit v obslužném softwaru, který nabízí ohromné množnosti přizpůsobení. Ale to trochu předbíháme... 

Logitech G502 (131).JPGLogitech G502 (071).JPGLogitech G502 (081).JPG

Zpět k samotné myši. Ta má precizní zpracování a jednotný odpor všech tlačítek, nízký zdvih a zcela jasný dotisk. Životnost je testována minimálně na 20 milionů kliknutí. 

Ergonomie má jen jeden nedostatek - umístění dvojice tlačítek nalevo od hlavního levého tlačítka. Palec už na ně nedosáhne, počítá se zde s ovládáním ukazovákem. Ale ten se musí až příliš ohnout. 

Kolečko má natolik vroubkovaný povrch, že nevadí ani hladké provedení povrchu. Pod prstem neklouže, snad jen lehce při překlápění do stran. Kromě vyklápění do stran má kolečko možnost přepnutí z krokovacího režimu na volní protáčení, stačí stisknout tlačítko nad ním. Volné přetáčení ve hrách asi moc neužijete, ale na surfování po internetu je to dobrá vychytávka. 

Logitech G502 (091).JPGLogitech G502 (101).JPGLogitech G502 (211).JPG

Pro malíček už žádná tlačítka nachystaná nejsou, napravo je pouze pořádná protiskluzová opora. Stříbrný cíp není tlačítko, ale jen indikátor. Diody v něm signalizují přepínání citlivosti senzoru. Anebo poslouží pro světelné efekty. Barevně svítit či pulsovat dokáže i logo ve tvaru G. Se světelnými efekty se můžete vyřádit, k dispozici máte 16,8 milionu barev.

Logitech G502 (111).JPGLogitech G502 (121).JPG Logitech G502 (151).JPG

Délka myši je 132 mm, šířka 75 mm a výška 40 mm. Vespod je ultrapřesný optický senzor PMW3366, který umožní snímání v rozsahu od 200 do 12 000 DPI. Maximální zaznamenané zrychlení je 40 G a rychlost 300 ips. Tyto hodnoty jsem neměl jak ověřit. Myš je při hraní rychlá, přesná a neodskakuje, porovnávat rychlost reakcí však adekvátně mohou snad jen profesionální hráči. 

Logitech G502 (161).JPG Logitech G502 (171).JPGLogitech G502 (181).JPG

Rychlému a plynulému pohybu přispívá i optimální skluz. Dobrá myš by měla mít dostatečně velké kontaktní plochy z hladkého materiálu s dobrými a neproměnnými kluznými vlastnostmi. Zde je splněno, byť nejvíce vytížený spodní díl pod dlaní by mohl být přece jen ještě o něco větší.

K myši je dodávána sada závaží, které se vkládají zespodu. Samotná myš (bez kabelu) váží 121 g, závažím ji lze navýšit o 18 g. Jedná se o pět segmentů s hmotností 3,6 g. 

Je to ale vůbec k něčemu? Jeden segment váží pouhých 3,6 g. V redakci jsme zkoušeli slepý test a prakticky nikdo rozdíl při ovládání zatížené a nezatížené myši nepoznal. Logitech není jediný, kdo myši se závažím nabízí, možná to někde s většími hmotnostními rozdíly nějaký smysl dává, v tomto případě ale závaží zapůsobí leda psychicky nebo v reklamním letáku. 

Logitech G502 (141).JPG

Kabel je opletený, ale u nové myši ještě docela tuhý. Bude to chtít ještě pár desítek hodin hraní, aby optimálně změkl. 

Logitech G502 (221).jpgLogitech G502 (231).jpgLogitech G502 (251).jpg

Neméně důležitý je u této myši také software. Umožňuje ohromné množství individuálních nastavení. Ta si můžete ukládat do samotné myši, nebo do počítače. 

Každému tlačítku můžete nastavit libovolnou funkci, klávesovou zkratku či makro. Vše lze přitom ukládat do různých profilů a mezi nimi se přepínat. K dispozici jsou i inteligentní profily vázané na jednotlivé hry či aplikace. 

Seznam možných funkcí je prakticky nekonečný, můžete totiž využít i klávesové zkratky a makra. 

Logitech G502 (241).jpgLogitech G502 (321).jpgLogitech G502 (331).jpg

K dispozici je i podrobné nastavení přepínání DPI. Můžete si nastavit pět libovolných úrovní v rozsahu od 200 do 12 000 DPI.

Inteligentní profily přepnou myš automaticky do speciálního módu při spuštění určité hry. Profily si můžete sestavovat zcela vlastní, ale k dispozici je přes 600 předpřipravených pro nejoblíbenější hry.  Myš pak bude mít na tlačítkách připraveny nejlepší možné funkce. 

Profily si můžete přepracovat podle svého a nadefinovat nově pro jakoukoli hru, ale třeba i obyčejné programy. Když pak třeba spustíte Word, dostanete myš praktické funkce pro textový editor. 

Logitech G502 (341).jpgLogitech G502 (371).jpgLogitech G502 (401).jpg

A nezapomínejme na G-Shift! Pokud stisknete tlačítko pod palcem a poté k němu nějaké další, dostane novou, zástupnou funkci. Samozřejmostí je bohaté nastavení světelných efektů... Větší praktický smysl však dává optimalizace myši na různé povrchy. 

Logitech G502 (411).jpgLogitech G502 (421).jpgLogitech G502 (301).jpg

Myš si můžete zkalibrovat na svou podložku a tím zajistit ještě větší přesnost. Nechybí ani podrobné statistiky o využívání myši. Dozvíte se, kolikrát jste které tlačítko stiskly a můžete podle toho optimalizovat funkce méně využívaných tlačítek, aby našla častější využití. 

Tahle myš je zkrátka takovým malým počítačem k velkému počítači. Tomu odpovídá i fakt, že občas budete do myši aktualizovat firmware... 

Diskuze (23) Další článek: Do Rocket League dorazil Hot Wheels update

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,