Mass Effect Andromeda: dojmy z E3 vesmíru

O novém Mass Effectu víme už nějaký ten pátek, ale nevěděli jsme o něm moc věcí. Až letošní výstava E3 přinesla konkrétní informace.

Už před E3 bylo jasné, že se přesouváme do nové galaxie jménem Andromeda. Také se objevovala informace, že tam neuvidíme téměř žádnou známou rasu a hle, budou tam Asarijci, Krogani a Salariané. Zatím byly potvrzené jen tyto tři rasy, ale je možné, že se jich nakonec ukáže víc. Ostatně nostalgie je něco, s čím nový Mass Effect počítá.

Také už konečně víme více o ústřední postavě. Ta nebude nijak spjatá s Johnem Shepardem z předchozí trilogie. Příjmení hlavního protagonisty je Ryder a opět bude jen na vás, jestli to bude muž nebo žena. Tvorba postavy by měla být daleko více propracovaná a s tím celkově i variabilita vzhledů. Na cestování vesmírem je potřeba i pořádný koráb. V jedničce to byla loď Normandy, tady se bude jmenovat Tempest a bude tvořit vaši základnu. Na lodi také budete mít už dříve avizované vozítko Mako, které nyní disponuje boostem a slouží k průzkumu planet.

153055_FZIsX.jpg

V Mass Effectu hrají hodně důležitou roli možnosti, rozhodování a následky. V Andromedě bude systém voleb více propracovaný a rozhodnutí celkově budou mít větší dopad. V příběhu samotném by se měly promítnout Ryderovi vztahy s rodinou. O rodině ale více informací zatím nevíme. Hlavní myšlenka příběhu je najít nový domov pro lidskou rasu, ale také bude o tom, jak se jeden člověk stane hrdinou celé galaxie. Tady totiž nebude v hlavní roli ten ostřílený bojovník, který už prošel spoustou bitev. Svoje postavení si teprve bude muset vydobýt. Vývojáři se prý snaží o to, aby každá postava působila jiným dojmem a aby žádná z nich nevypadal jako nepodstatná. Samozřejmě se dočkáme i menších příběhů, které mají jen málo společného s hlavní dějovou linkou. Dozvíme se tak ale něco více o postavách a galaxii obecně. 

I tady si budete moci prožít nějaký ten románek. V tomhle ohledu se interakce mezi postavami také dočká vylepšení. Už to nebude jen pár rozhovorů a romantická scénka. Vztahy celkově budou více propracované a už Dragon Age Inquisition ukázal, že to jde udělat i více do hloubky.

Mass-Effect-3-New-Wallpaper.jpg

Ani v Andromedě nebude chybět multiplayer, který nebude nijak navázaný na singleplayerový příběh. Měl by být více propracovaný.  Vývojáři si pochvalovali odezvu, jakou měl multiplayer ve trojce, proto se ho pro nový díl snaží co nejvíce vylepšit. Samotné souboje tak budou více otevřené a akčnější, snad nepůjde jen o bezduchou Hordu, známou z dalších her podobného typu.

Vývoj samotné hry už je v závěrečné fázi, ale vývojáři ještě nechtějí ukazovat něco, co není na 100 % dokončené.

Nový Mass Effect nebude mít žádnou návaznost na předchozí díly, tudíž vaše dřívější rozhodnutí nebudou mít žádný vliv. Nějakých narážek a easter eggů na Shepardův příběh se ale určitě dočkáme spoustu.

image.adaptive.full.medium..jpg

Noví hráči série by neměli mít žádný problém s proniknutím do světa Mass Effectu. Andromeda má působit jako začátek nového dobrodružství. Vývojáři samozřejmě nezapomněli zmínit, že ve hře bude spousta RPG prvků, díky kterým si každý hráč bude moci vybrat svůj osobitý styl. Obecně se více vracíme ke kořenům série.

Nedílnou součástí výprav na nehostinné planety jsou parťáci. Tady si budeme muset každého získat na svoji stranu a udržovat s ním nějaký vztah, aby byl ochotný stále pomáhat. Průzkum planet bude velmi důležitým aspektem tohoto dílu, což vítáme s povděkem. 

Jak budete cestovat galaxií, budete narážet na nové rasy, se kterými budete moci komunikovat díky univerzálnímu překladači. S nimi budete moci jednat různými způsoby. Buď to můžete zkusit po dobrém, po zlém nebo něco mezi tím. Některé rasy také budou reagovat na to, jestli si za hlavní postavu zvolíte muže nebo ženu. O tvoření vztahů mezi rasami zatím vývojáři nechtějí prozradit více.

2909798-masseffect_e3_03.jpg

Vývojář Aaryn Flynn prozradil, že cesta do nové galaxie trvala stovky let. Lidé tuto cestu přežili díky tomu, že byli uloženi ve stázi na obrovských vesmírných archách. Následný postup hrou ovlivní to, jaké rasy potkáte a jak se k vám budou chovat. Při průzkumu planet budete mít více svobody, než kdy dříve. Flynn nevylučuje možnost, že se hra objeví i na VR zařízení a pochvaluje si Frostbite engine, který nahradil Unreal Engine a propůjčí mnohem větší svobodu.

I přes tohle všechno jsme z Mass Effectu Andromeda jako takového neviděli moc záběrů, ale to by se mělo změnit už letos na podzim, kdy bude přestavena také sběratelská edice. Do konce roku se ostatně budou konat ještě tři velké akce, času tedy dost.

mea_small.png

Andromeda je pro Bioware tou největší hrou, jakou zatím stvořili, takže si na ní chtějí dát patřičně záležet. Není se ani čemu divit. Po celkem kontroverzním třetím dílu si zase u některých fanoušků musí vydobýt důvěru a je jenom na nich, jestli se jim to povede nebo ne. 

Diskuze (10) Další článek: Virtuální realita potřebuje svoje Halo a Wii Sports, tvrdí herní šéf Warner Bros

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,