Mission Impossible: Rogue Nation – filmová střílečka (mobilní recenze)

Spousta výbuchů, tuny olova a neutuchající akce. Mission Impossible dorazilo na mobilní zařízení.

Paramount Pictures na příští týden chystá premiéru veleočekávaného pokračování akčního thrilleru Mission Impossible, kde si hlavní roli střihne již tradičně Tom Cruise. Podtitul snímku a stejnojmenné hry je Rogue Nation, v českém překladu Národ grázlů, jehož nástrahy bude Cruise překonávat ve filmu, a vy ve hře.

Pracovali na ní zkušení vývojáři z Glu Games Inc., kteří mají na svědomí desítky menších i větších titulů pro mobilní platformy nepřeberného množství žánrů a námětů. Mission Impossible: Rogue Nation by tak minimálně po stránce technické mělo být vybroušené. Je tomu tak? I to se dozvíte v následující recenzi.

IMG_4309.jpgIMG_4311.jpgIMG_4312.jpg

Překvapivě zábavný on-rail

Žánrově můžeme Mission Impossible: Rogue Nation zařadit mezi on-rail střílečky kombinující pohled ze třetí a první osoby. Pohybovat se budete po předem vymezených cestách a postupně likvidovat vlny nepřátel, které se vám budou stavět do cesty. Celá hra se tedy točí hlavně kolem střelby samotné.  

 

Ačkoliv může znít on-rail koncept nudně a stereotypně, Rogue Nation naprosto perfektně sedne

 

Ačkoliv může znít on-rail koncept nudně a stereotypně, Rogue Nation naprosto perfektně sedne. Díky tomu, že střelba samotná je vyvážená, máte na výběr ze spousty zbraní (odstřelovací pušky, kulomety, ale i plazma zbraně), špionážních gadgetů (drony, vrhací kudly, atd.) a dalších vychytávek, budete muset volit mezi cestou likvidačního komanda a stealth přístupem, budete se muset ukrývat a přesouvat z jednoho místa na druhé a tak dále, působí hra i přes sevřenost pohybu neskutečně dynamicky.

IMG_4314.jpg

Rogue Nation nabízí variabilitu i co se týče náplní misí. V nejrůznějších koutech světa - ať už to bude Afrika, blízký Východ či Evropa – budete ostřelovat z jednoho jediného místa, snažit se identifikovat v houfu toho pravého a následně ho zlikvidovat, demolovat majetek gangsterů a spoustu dalšího. Nudit se rozhodně nebudete. Za splněné mise vás čeká hned několikerá forma odměny – krystaly, peníze a za postup na další level i zlaté cihličky.

Kombinace strategie a střílečky

Ty použijete k upgradům zbraní (jež je nutný, protože nově otevřené mise vyžadují zbraně na vyšší úrovni), ale také k budování a rozvíjení základny. Vedle samotných misí a boje se totiž budete muset starat o velitelství, které vám úkoly zadává. Investovat můžete do rychlejší produkce krystalů či vyšší obranyschopnosti, která se bude hodit, protože základna jako taková je propojena s online světem a kdykoliv se vám do ní může někdo vloupat a nashromážděné krystaly ukrást.

IMG_4315.jpgIMG_4326.jpgIMG_4328.jpg

Může to být ale samozřejmě i naopak – i vy můžete ve snaze přilepšit si zaútočit na protihráčovo středisko. Mix strategických prvků a klasické střílečky funguje skvěle, výsledkem však je nepříjemná nutnost neustálého připojení k internetu, které není kdovíjak vstřícné a během několika chvil dokáže sežrat pořádnou porci dat.

 

Záleží na vás, jestli vám takový styl sedí, nám reklamy nevadily

 

Mission Impossible: Rogue Nation vzhledem k upgradům disponuje také spoustou pobídek k mikrotransakcím. Dá se však hrát i bez nich, byť pak budete narážet na tunu reklam. Na druhou stranu za jejich zhlédnutí budete i odměňováni. Záleží na vás, jestli vám takový styl sedí, nám reklamy nevadily, zvláště když lze hru hrát bez nutnosti dokupovat cokoliv za skutečné peníze.

IMG_4330.jpg

Skvělá hratelnost

V úvodu recenze jsme zmiňovali, že Glu Games Inc. patří k ostříleným tvůrcům, kvůli čemuž jsme od Rogue Nation očekávali řemeslně skvěle zvládnutou hru. A té se nám dostalo. Nejenže se titul výborně hraje, a to i díky intuitivnímu ovládání a všemu, co jsme zmínili výše, ale i výborně vypadá. Grafika je srovnatelná s některými konzolovými hrami minulé generace.

IMG_4331.jpg

Detailní prostředí, spousta objektů, stíny, propracované modely postav, plynulá fyzika a pěkné doprovodné efekty (zamíření na letící kulku, výbuchy, krvavé skvrny,...), co víc si přát? Snad jen možná trochu větší plynulost – při větší akci se na iPhone 5S hra trošičku škubala, na HTC One i novějším iPhonu 6 vše ale šlapalo bez větších problémů. Oceňujeme i zvukovou stránku, vypůjčující si oficiální znělku Mission Impossible, dodávající hře ten správní pocit dobrodružné akce.

         

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Akce | Akční střílečka
Výrobce: Glu Games
Začátek prodeje: 16. července 2015
  • Výborná hratelnost
  • Pestrá náplň misí
  • Mix střelby a taktiky
  • Neustálá reklama
  • Místy slabší framerate
    

Mission Impossible: Rogue Nation má hutnou atmosféru plnou tuhé akce na jedné straně, na té druhé nervy drásající puntičkářské práce s gadgety a speciálními zbraněmi. Ve finále jde o moc příjemné překvapení, které by vám – pakliže máte rádi on-rail tituly ­a holdujete akci – nemělo chybět ve sbírce. 

Hra byla testována na zařízení HTC One a iPhone 6 a je zcela zdarma ke stažení na Google Play a AppStore.

Za zapůjčení iPhonu děkujeme eshopu CZC.cz. logo_vertikalni_CZC.cz.jpg

Váš názor Další článek: Rise of the Tomb Raider dorazí oficiálně také na PC a PS4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,