Mortal Kombat: Komplete Edition - fanouškovské pohlazení (PC recenze)

vytisknout velikost písma
Pokud vám nevadí hektolitry krve, máte rádi bojovky a jste pouhý „PCčkář“, váš sen se vám splnil. Vítejte u recenze Mortal Kombat Komplete Edition.

Je asi málo hráčů, kteří by neznali nebo alespoň neslyšeli o sérii Mortal Kombat. Společně se sérií Street Fighter se jedná o jednu z nejznámějších bojovek. První díl se objevil již v roce 1992 a od té doby bylo vydáno mnoho dalších dílů a pokračování. Po Mortal Kombat 3 (1995) však jejich kvalita začala upadat. To změnilo studio NetherRealm pod vydavatelem Warner Bros. Games v roce 2011, kdy vyšel Mortal Kombat na konzole. My, vlastnící osobních počítačů, jsme museli čekat další dva roky, abychom si sáhli na předělávku. Ta má několik výhod, ale také si uchovává některé neduhy.

Konečně na PC

Začneme pozitivně. Pokud postrádáte v bojových hrách komplexnější příběh, zde si přijdete na své. Story mód vám zabere dobrých deset i více hodin. Příběh se odehrává po Mortal Kombat: Armageddon a popisuje události, jež se udály v Mortal Kombat 1,2,3. Je vyprávěn formou cut-scén v enginu hry a pokud zrovna neběží nějaké to video, tak samozřejmě bojujete. Vyzkoušíte si téměř všechny dobráky ze série a natřete to jak jinak, těm zlým. Režim příběhu je opravdu skvěle zpracován a patří mezi to nejlepší, co hry tohoto ražení nabízí.

MKKE 2013-08-03 13-35-54-54.jpgMKKE 2013-08-03 13-36-21-53.jpgMKKE 2013-08-03 22-24-29-99.jpg

Zásluhu na zážitku také nese perfektní dabing. Negativem je levnost některých bossů, u kterých není problém ztratit nervy. Ano, mluvím o Shao Kahnovi s jeho brněním a speciálními útoky, případně o Gorovi. Na druhou stranu, jakmile přijdete na strategii (obvykle také velmi levnou), jsou hračkou.

 

Typický trademark v podobě prolitých hektolitrů nemůže chybět stejně jako jsou nedílnou součástí brutální fatality

 

Výhodou této edice je kompletní roaster postav. Nemusíte stahovat žádná DLC. Hra tedy obsahuje navíc bijce Skarlet, Raina, Kenshiho a Freddyho Kruegera. Jediný bojovník, který tu chybí je Kratos, jenž představoval exklusivitu pro PS3. Samozřejmostí jsou staří známí. Za ty hodné například Raiden, Liu Kang, Johny Cage, Sonya a další. Zloduši uvítají Skorpiona, Shang Tsunga, nekromancera Quan Chiho, Kana a další. Zde si vybere rozhodně každý.

MKKE 2013-08-02 06-11-36-26.jpg

Všechno cáká, co krev má

Typický trademark v podobě prolitých hektolitrů nemůže chybět, stejně jako jsou nedílnou součástí brutální fatality na konci soubojů. Jen je škoda, že při jejich provádění ztmavne pozadí za postavami. V lokaci by vše vypadalo realisticky a co se arén týče, těch je ve hře spousta a hlavně, vypadají skvěle.

 

Povedenou novinkou je „Special bar“, který se hráčům nabíjí při inkasování a rozdávání úderů

 

Hra využívá tradiční přístup 2,5D, kdy je prostředí s postavami vykresleno trojrozměrně, ale hratelně se jedná o typickou dvourozměrnou bojovku. Chybí zde pokusy se zbraněmi, které se dvakrát neosvědčily a jiné novátorské fíčury, které byly jen na škodu. Povedenou novinkou je ale „Special bar“, který se hráčům nabíjí při inkasování a rozdávání úderů. Má tři úrovně a umožní vám posílit některý ze speciálních útoků, přerušit kombo protivníka a nebo spustí „X-ray“ útok.

MKKE 2013-08-03 15-46-42-48.jpgMKKE 2013-08-03 16-37-32-10.jpgMKKE 2013-08-03 22-26-03-01.jpg

Dělá přesně to, co nasvědčuje název. Je to velmi silný útok, při kterém praskají kosti a vnitřnosti. Podle názvu vše vidíte, jako byste se dívali skrze rentgen. Zamrzí stejná animace pro každou postavu, která se opakuje dokola a dokola, ale není to nic vážného. Hlavně, že to vypadá dobře, brutálně a často zvrátí samotný souboj ve prospěch, téměř, poraženého.

Recenze | X360 | PS3 | Arkády | Konzole

Mortal Kombat – jen ať cáká krev! (recenze)

Velmi solidní výběr skýtají samotné herní režimy. Kromě příběhu tu máme Ladder, což je klasický a známý Arcade. Je možné bojovat s jednou postavou, ale také v tag režimu, kdy ovládáte dvě postavy. Pokud sedíte u počítače, druhou postavu ovládáte vy, nebo váš kamarád. Zpestření najdete v multiplayerovém „Test your luck“. Před startem souboje se roztočí obdoba výherního automatu a náhodně se vylosují modifikace pro boj.

MKKE 2013-08-03 16-37-48-58.jpg

Toto je individuální pro obě postavy. Změny mohou být jak kladné, tak i negativní. Můžete být otráveni, nebo naopak ignorovat blokování protivníka a vice versa. Modifikátorů je opravdu spousta a mohou znamenat prohru či výhru nad zkušenějším. Bojovat můžete i v určitých krátkých zkouškách, ve kterých máte konkrétní cíl. Jedná se o další aspekt hry, který mění tempo titulu a funguje jako skvělý odpočinek od tradičního bojování.

Na kopanec s kamarádem

Hra obsahuje samozřejmě multiplayer. Jak lokální, tak i po internetu. Ten lokální funguje perfektně, ať už hrajete kooperativně nebo proti sobě. Ten internetový má svá úskalí. Tak například jde bojovat pouze proti sobě. Tvořit team pro Tag před zápasem nelze. Je to škoda. Navíc síťový kód nepatří mezi ty vyladěné, a pokud nehrajete s někým blízko vám, hra odporně laguje. Toto je problém od vydání hry pro konzole, optimalizace jsme se nedočkali. Možná bych si přál, aby bylo použito spíše GFWL než Steam, ale to je jen má osobní preference.

MKKE 2013-07-06 13-15-41-74.jpgMKKE 2013-08-03 15-18-56-59.jpgMKKE 2013-08-03 15-47-00-47.jpg

Výhoda PC verze je také v její technologické nadřazenosti ve srovnání s konzolemi. Hra tak vypadá krásně a animace jsou na velmi vysoké úrovni. Navíc hra nemá ani krvavé nároky na hardware a k hraní postačí i několik let staré dvoujádro s průměrnou grafikou. Jen musíte počítat s tím, že Windows XP s DirectX 9 není podporován.

 

Ve srovnání s kvalitou zpracování detailů a animace působí některé oslavy jako pěst na oko

 

Co se designu postav týče, měl bych i několik výtek. První souvisí s myšlenkovými pochody vývojářů, kteří si myslí, že správně bojovnice musí mít poprsí jako silikonovou kouli velikosti medicineballu. Nemám nic proti velkým ňadrům, ale čeho je moc, toho je příliš. Neleze mi do hlavy, proč jsou tak okatě a uměle připevněna k tělu ženských bojovnic. Ve srovnání s kvalitou zpracování detailů a animace toto působí jako pěst na oko. Jsem si jist, že někteří hráči budou brát tuto specifickou vlastnost jako obří (doslova) plus. Další výtka se týká některých vítězných animací. U některých postav jsou poměrně trapné. Toto je ale extrémní hledání chyb a mnoho z vás si těchto neduhů nevšimne.

MKKE 2013-08-03 16-02-18-95.jpg

Hudební doprovod je solidní. Již jsem vypíchnul dabing. Doporučenou formou ovládání může být jak klávesnice (chybí zde „streetfighterovské čtvrt a půlkruhy“), standardní ovladač nebo ideálně arkádový ovladač (hráno na Quanba Q4Raf). Díky přístupnosti lze titul hrát na všech zmíněných typech ovládání.

 

Ti, co chtěli mít doma nostalgicky krabičku si museli počkat

 

Maličko musím pohanit o měsíc dříve vydaný titul na Steamu. Ti, co chtěli mít doma nostalgicky krabičku (ano, já) si museli počkat. Navíc se nejedná o nějakou super edici v krásném balení na rozdíl od mnou ceněného Zaklínače nebo Třeba Dark Souls. To jen tak mimochodem.

Dostupné pro: PC
Žánr: Arkády | Bojovka
Výrobce: NetherRealm Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 3. července 2013
  • Další kvalitní bojovka na PC
  • Grafika
  • Bonusy
  • Příběhový mód
  • Síťový mód
  • Některé nesmyslné bonusy
  • Počet MP režimů zaostává

Novinek nakonec tolik není. Mortal Kombat Komplete Edition nabídne lepší grafiku, odemčené DLC postavy a to je víceméně vše. I to ale stačí. PCčkáři by měli být rádi (já tedy jsem) za vydání této kvalitní hry na jejich počítačích. Pokud máte kamaráda, se kterým titul hrát, hra vám vydrží dlouhou dobu. V případě neshod s drahou polovičkou tak můžete navíc řešit i spory bez domácího násilí.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

10 nejlepších her zdarma: zabavte se, než přijdou Vánoce

10 nejlepších her zdarma: zabavte se, …

Dobré hry něco stojí a jsou proto vděčnými vánočními dárky. Jaké teď koupit pro různé platformy doporučujeme v samostatných článcích. Ale jak se zabavit, než Vánoce přijdou? Vybrali jsme tipy na skvělé hry, které jsou dostupné zdarma.

4.  12.  2016 | | 24 N/A
10 herních notebooků, které se vyplatí koupit: od nejlevnějšího po supermašinu

10 herních notebooků, které se vyplatí…

Pořádný herní notebook seženete za 25 tisíc. Vybrali jsme však i levnější stroje s nutnými kompromisy, nebo naopak děla s cenou ke sta tisícům

30.  11.  2016 | | 54 N/A
10 nejžhavějších her pro PS4, které udělají radost nejen pod stromkem

10 nejžhavějších her pro PS4, které ud…

Pokud se chystáte dovybavit herní kolekci pro Playstation IV, nebo napsat v tomto duchu Ježíškovi, nechte se inspirovat naším předvánočním přehledem zajímavých her pro PS4.

26.  11.  2016 | | 9 N/A
Ty největší herní bizáry aneb když si vývojáři trošku šlehnou

Ty největší herní bizáry aneb když si …

Ne všechny hry jsou epické záležitosti s bohatým příběhem. Některé jsou dost zvláštní.

1.  12.  2016 | | 4 N/A
7 her, které by si zasloužily filmové zpracování

7 her, které by si zasloužily filmové …

​Příběh je často velmi důležitou součástí hry. Podívejte se na tituly, jejichž příběh byl tak dobrý, že by se nemusel stydět za filmové zpracování.

29.  11.  2016 | | 19 N/A
8 nejpitomějších DLC a rozšíření

8 nejpitomějších DLC a rozšíření

I když se názory hráčů na placený obsah liší, určitě se všichni shodnou na tom, že někdy zajdou herní společnosti až příliš daleko. Podívejte se na ty nejšílenější a nejzbytečnější DLC.

6.  12.  2016 | | 9 N/A
Od NES po Switch: Jak se vyvíjely domácí konzole Nintenda (galerie)

Od NES po Switch: Jak se vyvíjely domá…

Nintendo a konzole - to jsou dvě věci, které nikdy nepůjdou oddělit od sebe.

2.  12.  2016 |
Ubisoft bere zpět slova o ohromném počtu hráčů The Division

Ubisoft bere zpět slova o ohromném poč…

S počty hráčů The Division to nebude tak horké.

3.  12.  2016 |