Need for Speed: Shift 2 - vypusťte McLaren (recenze)

Okruhová odnož série Need for Speed ukazuje, že je možno skloubit rozumnou simulaci s arkádou pro každého. Volanty nasadit, vzhůru na start.
Kapitoly článku

Občas narazíte na zajímavé typy závodů. Nemluvím ani o klasickém boji o první místo, postupné eliminaci, nebo časovce, ale objevuje se i slepá vývojová větev driftování. Uznávám, že reálně je to sranda jak pozorovat, tak i provozovat třeba ve škole smyku, ale již od Underground předvádějí EA, že tohle pole je v jejich sériích největším kamenem úrazu.

Připravte se na věčně bezdůvodně vibrující ovladač

Pokud se náhodou rozhodnete trpět driftování, připravte se na věčně bezdůvodně vibrující ovladač, nepoužitelné zatáčení a tak citlivý plyn, že nejste schopní určit další pohyb auta ani při ohlédnutí se pět vteřin dozadu. A pokud si myslíte, že na volantu to bude lepší, tak jste bohužel na omylu.

VIDEO: 4081 'Shift 2: Unleashed - Realita vs. hra'

Je pravda, že volant celou hru přináší do jiné dimenze. Tam, kde jste sotva udrželi zadohraby na rovince, pevný stisk kočíruje vašeho plechového miláčka vstříc vítězství. Precizní projíždění zatáček se počítá, hra vám poskytuje skvělou zpětnou vazbu a citlivost pedálů prostě předčí jakákoliv tlačítka. Ale i s gamepadem jste poměrně v klidu schopní projet nejednu šikanu elegantně středem bez zaváhání, jen je to výrazně složitější. A bez pomocných berliček občas i nemožné.

Noční vidění

Tvůrci opět do hry zařadili rozličná nastavení odlišující váš jízdní styl od víkendového jezdce (bez jakékoliv urážky) až po ostříleného závodníka. Od pomoci s brzděním, přes stabilizaci vozu až po ideální stopu, vše si můžete nastavit podle libosti. A rozdíl je opravdu znát, zatímco při standardním nastavení vám auto do smyku skoro nejde, tak bez berliček musíte být pečliví s plynem i brzdou, jinak se podíváte do kačírku.

Shift 2 Unleashed 01_1.jpgShift 2 Unleashed 04_1.jpg

K tomu se však pojí i největší výtka k tratím, které ve hře naleznete. Ač znám třeba Masarykův okruh zpaměti, měl jsem značné problémy s dobrzďováním do zatáček bez zobrazení ideální stopy. Ne proto, že bych ji neznal, ale autorům nějak nedošlo, proč jsou okolo trati ty podivné cedule s čísly před zatáčkami.

TIP: Chcete rychle získávat úrovně? Vezměte auto na quick race do Brna, nastavte si více kol a několik tisíc zkušeností je skoro jistých

Jaksi je vynechali, ale místo nich můžete třeba na výjezdu ze stadionu vidět stavební stroje, co na okruhu v tom místě snad nikdy nebyly. No, co už, asi je to otázka priorit při jízdě, bagry je třeba vidět.

VIDEO: 3923 'Shift 2: Unleashed - Limited edition'

Jako by se tvůrci nedokázali rozhodnout, zda udělat hru za denního světla, nebo ve svitu reflektorů, tak se rozhodli pro obojí. Sluníčko svítící vám zpoza hrbolku je krásný efekt, na nějž budete dvojnásob nadávat v následující zatáčce, ale autoři za něj zaslouží pochvalu. Reálné oslnění, při němž sice něco málo vidíte, ale zřetelný obraz není, doplňuje třeba rozmazání v zatáčkách, nebo dokonalá jízda v noci. Okruhy získávají novou atmosféru a zářící světla kolem vás vedou temným tunelem.

Cílová rovinka

Zato na jinou novou vymoženost - pohyb pohledem podle helmy reálného jezdce - možná už tak nedoceníte. Věřím, že pro nové hráče to může být skvělé, ale po tisících hodin s pevně přilepenou kamerou v různých hrách to bohužel spíše překáží. Naštěstí je to jen jedna z možností, jak jezdit při pohledu ze sedadla řidiče, takže pro fanoušky jasná výhra.

Shift 2 Unleashed 05_1.jpgShift 2 Unleashed 06.jpg

Překvapivě mne však nejméně zaujala údajně reálná fyzika jízdy, která je sice při závodě skvělá, ale ve zpomalených záběrech si všimnete, že přední kola téměř nezatáčí ani v těch nejprudších zatáčkách a reálný pohyb tlumičů také vypadá o něco jinak. Jaké z toho plyne poučení? Nechte případné diváky sledovat přímo jízdu a ne následné opakovačky, při jízdě vypadá vše přesně tak, jak by mělo. A možná si ani nevšimnou, že občas jsou drobné grafické chybky.

VIDEO: 3678 'SHIFT 2 Unleashed - Trailer'

Naopak zase nic nemohu vytknout zvukové stránce hry, která je prostě parádní. Každý vůz má svůj nezaměnitelný zvuk, pokud kolem vás někdy projely třeba rally speciály, tak je ve hře jasně poznáte. Navíc i výše zmíněné opakování má možnost zrychlit čas a dostanete opět očekávaný zvukový efekt, paráda.

"A je zelená, jeď, jeď, jeď!"

Jen by na začátku každého závodu nemusel vlastník týmu tak řvát, aby pak zmlkl na celou dobu. Electronic Arts tentokráte podivně šetřili na EA Trax, takže máte pár songů, co se vám brzy oposlouchají, ale v závodech stejně hudbu nepotřebujete.

Shift 2 Unleashed 07.jpgshift2_unleashed_brno_beauty.jpg

Pekelné soustředění na každou zatáčku, potící se ruce na volantu, nervózně podupkávající noha na plynu a krví podlité oči ve chvíli, kdy už máte vstávat do práce, jsou tím nejlepším důkazem, co Shift 2 dokáže. A věřte tomu, že lákání ještě jednoho závodu před spaním je silné. Pokud vás aspoň trochu zajímají závodní hry, jděte do toho. "A je zelená, jeď, jeď, jeď!"

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | Realistické závodění
Výrobce: Slightly Mad | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 29. březen 2011
  • Desítky aut a okruhů
  • Vonost ve výběru
  • Pomačkané plechy
  • Jízda v noci
  • Chtlavá atmosféra
  • Neřiditelné střely
  • Ukazatele u trati

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,