Need for Speed: The Run - ochutnejte Ameriku (recenze)

Každoroční Need for Speed mají letos undergroundovou variantu, kdy musíte ve zběsilém závodě přejet napříč Amerikou. A opravdu ji poznáte.

Stereotypy jsou zvláštní věc. Nejen že každý listopad přichází nové Need for Speed, ale také je od jisté doby jasné, že se bude jednat v liché roky o arkádové závody. Typická naleštěná auta za těžký peníz se srážejí s policií, zběsile odrážejí od překážek a filmově létají stovky metrů vzduchem. A když už se prohání po Americe, tak nesmí chybět ani gangsterské podsvětí a závod o šílené peníze pro vítěze. A to vše obsahuje i NFS: The Run.

 

Tvůrci (letos po delší době opět Black Box) se z nepochopitelných důvodů snažili o nějaký příběh, který však jako obvykle sklidí jen posměch. V kůži nějakého Jacka, po kterém jdou snad všichni padouši Ameriky bez zjevného důvodu, se vás snaží nejdřív sešrotovat s drahou 911, načež se přihlásíte (za peníze jisté Sam) do závodu napříč Amerikou.

TIP: Snažte se dokončit závod bez restartů, je za to výrazný bonus v podobě zkušeností.

Po cestě se vás pro změnu snaží několikrát zase zabít, ale to už je normální. Jen mne překvapily zjevné nesmysly, jako že se nedozvíte, proč po vás vlastně tak jdou, nebo jak se v Chicagu dostanu do souboje se zloduchem, kterého jsem už dávno předjel.

Zkušenosti s votuzidly

The Run přitom nabízí příběh o deseti částech, přičemž po dokončení každé z nich se vám daná kapitola otevře k překonávání časových výzev. A to je všechno. Žádné volné ježdění, žádný quickrace, nic. Dokonce i pro více hráčů je hra podobně omezená. Jasně, ve velkém závodě se pěkně střídají časovky, rychlé bitvy s pár protivníky a klasické závody (kde se jen musíte prokousat odzadu k vítězství v cíli) s občasnými zpestřeními, ale rozhodně to široká nabídka není.

VIDEO: 5028 'Need for Speed The Run - Race for Your Life'

Podobně jste na tom i s různými vozy - sice jich jsou na výběr desítky a stovky, navíc každý s trochu jiným chováním a jízdními vlastnostmi, ale pro Run si jich můžete vybrat jen čtvrthrst a pro challenge máte třídu jasně určenou. Že nemáte rádi rozsypanou rýži?

Nadáváte autorům do plantážníků a kujete temné pikle

Tak to musíte pokračovat s výzvami v jiném regionu, protože challenge se odemykají pěkně postupně. A jako naprosto tragickou bych označil možnost prohlížení si aut, kdy sice můžete zvolit barvu a některou z předem vytvořených úprav tvaru, ale pak s daným vozem ani volantem neotočíte, natož abyste se někde hned projeli.

Zmíněná možnost vizuální úpravy je nejen značně osekaná, ale pouze pro takovéto prohlížení a challenge, pokud máte to štěstí a dostanete svůj oblíbený vůz vůbec na výběr. Na druhou stranu ale přichází příjemné získávání zkušeností pomalu za každý ujetý metr, kdy získané úrovně přinášejí zajímavá vylepšení - od pozadí do profilu přes odemčení různých vozů až třeba po rozšíření nádrže na nitro a možnost získat rychlost ve vzduchovém pytli za protivníky.

Vzhůru do závodu

Jak bych mohl roky bezmezně nadávat na celkové pojetí hry, tak musím s pár výjimkami zase chválit samotné závodění. Tvůrci se inspirovali koridorovými střílečkami a udělali hlavně Run slušně naskriptovaný, což pěkně umocňuje filmový zážitek. Samozřejmě, najdou se momenty, kdy budete nadávat až za roh, za všechny můžu uvést průjezd checkpointu následovaný materializací policejního zátarasu metr před čumákem vašeho pohybovadla.

TIP: Pokud jste narazili na zátaras s dírou ve středu na určitém místě, tak tam příště bude zase. Stačí si to zapamatovat a pak už jen projet.

Většinu času se však v děsivém tempu budete snažit nějak udržet zdivočelé vozidlo na silnici, zatímco výrazná část vašeho vědomí se bude snažit pojmout všechny ty bombastické vjemy, co pro vás tvůrci uchystali.

VIDEO: 5012 'Need for Speed: The Run - On the edge'

Samozřejmostí je pak i catch-up u protivníků, které sice snadno doženete a předjedete, ale pak se vás budou držet jako klíšťata a otravovat každou zatáčku. Musím ale uznat, že letos se podařilo tuhle vlastnost dovedně vyladit a nepůsobí tak rušivě, jak tomu bylo dříve.

Vychytaný je catch-up i mezičasy na časovkách

Podobně jsou skvěle vychytané i mezičasy v časovkách, tvůrci si viditelně dali práci. A když je nejhůř, pak se můžete, nebo občas musíte, až pětkrát vrátit na předchozí checkpoint.

need for speed the run 01.jpgneed for speed the run 02.jpg

Vzhledem k tomu, že Run nabízí desítku zajímavých prostředí, zážitky jízdy se diametrálně liší v každém z nich. Útek z města prostě vypadá jinak, než závod na ostří nožů ze zasněžených svahů posetých lavinovými poli a ostřelovaných ohňostroji. Každé prostředí přináší jiný zážitek, ve většině případů ale silný a zajímavý. Navíc, prodírat se písečnou bouří s minimální viditelností, nebo úzkým kaňonem v prudkém protislunci vyžaduje nějaké to řidičské umění.

Loading...

Jako výrazný problém tratí bych ale viděl nejasnou hranici mezi tím, co vaše auto ustojí a co už ne. A to na obě strany, ať už do něčeho vrazíte a z pohybovadla máte najednou vrak, nebo pokud se opřete v dobré víře o zábradlí a ono zrovna nad propastí povolí (což v dalším průjezdu okomentujete slovy "Skoč, willy, skoč" určenými policejnímu vozu svištícímu okolo vás vstříc svodidlům).

TIP: Ne každá zkratka opravdu pomůže.

Nejhorší jsou ale odbočky, do nichž můžete vjet, ale ihned vás vrátí na předchozí checkpoint. V tu chvíli nadáváte autorům do plantážníků a kujete temné pikle.

VIDEO: 4728 'Need for Speed The Run - Run for the hills trailer'

Podobně se pak cítíte ve chvíli, kdy musíte restartovat celý závod, protože načítání je v některých případech delší, než vlastní závodění. Platíte tak bolestivou daň za filmovou grafiku a zvukové efekty. Ale jako vždy je u her z dílny Electronic Arts potřeba pochválit i hudbu, která nádherně sedí k jednotlivým trasám.

need for speed the run 03.jpgneed for speed the run 04.jpg

Need for Speed: The Run je rozporuplná hra. Na jedné straně zábavné závody, na druhé pak téměř nulová možnost si cokoliv vybrat. Budete se tak skvěle bavit než dojedete Run a veškeré challenge, což jedno dvě odpoledne hravě zhltne, ale pak už vás v podstatě nečeká vůbec nic. Autolog sice láká, ale jezdit pořád dokola to samé bohužel rychle omrzí. Tudy cesta nevede.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, 3DS
Žánr: Závodní | akrádové závody
Výrobce: EA | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. listopadu 2011
  • filmový zážitek
  • pocit z rychlosti
  • atmosféra závodů
  • omezené možnosti
  • nejasnost kolizí
  • dlouhý loading
  • slabý příběh
Diskuze (3) Další článek: Minecraft je dokončen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,