Nintendo Switch: známe cenu, příslušenství, datum vydání i hry

Koncem října minulého roku nám Nintendo po dlouhém čekání konečně představilo konzoli Nintendo Switch. Představení ale přineslo více otázek než odpovědí. Po konferenci se však zdá, že Nintendo Switch je v možná ještě lepší formě, než jsme si mysleli.

Nintendo pořádalo v pátek 13. ledna konferenci, která měla za úkol trochu lépe přiblížit celkové fungování chystané konzole Nintendo Switch. Začněme však tím nejdůležitějším. To, že Nintendo Switch vyjde v březnu tohoto roku, již víme, ale datum vydání bylo nově stanoveno přesně na 3. března. Pořídit bychom si ho měli za 299 dolarů, což je při momentálním kurzu přibližně 7579 Kč. Jak však Nintendo na konferenci upozornilo, cena se v Evropě bude lišit dle lokálního distributora.

Trochu smutné je, že se nám stále neodhalily hardwarové specifikace. Nintendo Switch má běžet na procesoru Nvidia Tegra, a to je k výkonu asi všechno. Samotná obrazovka bude mít rozlišení 1280 x 720 a úhlopříčkou 6,2 palce. Celkově nám Nintendo Switch vydrží přibližně 2,5 až 6,5 hodiny na jedno nabití dle toho, jakou hru hrajete, na jak vysokém jasu atd. Obrazovka má být opravdu dotyková.

switch_1.pngswitch_2.png

Nintendo také slibuje, že The Legend of Zelda: Breath of the Wild může být hrána kolem tří hodin na jedno nabití. Paměť však bude mít pouze 32 GB, nabízí se ale možnost si ji navýšit pomocí microSDXC karet.

Fungování konzole bude probíhat podobně, jako v říjnu sdíleném videu. Konzoli budeme moci použít jako domácí konzoli, kdy je zapojena v Nintendo Docku, který konzoli nabíjí, a my ji ovládáme pomocí buď speciálního Pro ovladače nebo držáku Nintendo Grip, na kterém jsou napojeny Joy-Cony. Joy-Cony lze odendat a upevnit na konzoli samotnou (obrazovku, která vypadá jako tablet) a tím z ní uděláme handheldové zařízení. Konzoli však můžeme nadále používat pouze jako obrazovku a s Joy-Cony hrát odděleně buď sami nebo ve split-screenu s kámošem.

Joy-Con však nebude pouze maličký ovladač „pro mravence“. Oba Joy-Cony budou vybaveny skutečně slušnou dávkou tlačítek, aby mohly fungovat samostatně. Na levém je dokonce nově tlačítko na snímání screenshotů a později i videí. Největší změna je ale v tom, že mohou zaznamenávat pohyb.

joy_con_1.pngjoy_con_2.pngjoy_con_3.png

Dalo by se to přirovnat k malinkým ovladačům na Nintendo Wii s tím rozdílem, že Switch počítá s tím, že jsou dva. Od Nintenda jsou již nyní odhalené dvě hry, které budou pohyb využívat, přičemž jedna je zaměřena na hru s kámošem (každý jeden Joy-Con) a druhá zase na to, že potřebujete používat obě ruce. Z tohoto důvodu se již v době vydání budou prodávat minimálně dvě vzhledově rozdílné varianty konzole. Jedna s černými Joy-Cony a druhá s jedním modrým a jedním červeným, což se jistě bude hodit pro lepší orientaci při hře s kámošem.

jon_cons__2.jpgjon_cons_1.jpg

switch_4.jpgswitch_5.jpg

Pro lepší ovládání Joy-Conů jakožto zaznamenávačů pohybu vyjde i Joy-Con Strap. Ten si na Switch jednoduše nasadíte a tím si zjednodušíte ovládání postranních tlačítek a navíc budete mít provázek pro snazší držení.

joy_con_strip.png

Joy-Cony budou v neposlední řadě podporovat figurky Amiibo. Jak již bylo zmíněno, můžete je používat na split-screenový multiplayer s kámošem. Pokud má však kámoš také Nintendo Switch, lze až osm různých zařízení propojit pomocí lokálnímu spojení, takže své konzole propojíte, ale nebudete se muset okamžitě spoléhat na internetové připojení. Hraní online ale bude placené. Zatím sice nevím, jak velké poplatky to budou či zda budeme podobně jako u Xbox One a PS4 dostávat hry zdarma, placených online služeb se však dočkáme až na podzim. Multiplayer bude samozřejmě placený. 

nintendo_dock_1.pngnintendo_dock_2.png

Dokonce i víme, kolik bude příslušenství stát, ale bude to docela pálka. Pokud si budete chtít koupit speciální ovladač Pro, vyjde vás to na 70 dolarů. Za novou sadu Joy-Conů však zaplatíte rovnou 80 dolarů. Můžete si koupit i pravý a levý Joy-Con samostatně, každý za 50 dolarů. K prodeji bude i Joy-Con Grip, zatím je však ukázána pouze cena speciálního Charging Grip, který vám bude Joy-Cony při hraní nabíjet a bude stát 30 dolarů. Za Dock se všemi kabely (nabíječka a HDMI kabel) zaplatíte 90 dolarů a v prodeji bude i volant fungující poté,co do něj umístíte Joy-Con. Bude stát 15 dolarů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,