Operation Flashpoint – do boje vojáku

Sice je to neobvyklé, ale tentokrát si hodnocení neodpustím napsat na samém začátku – máme tu další kvalitní českou hru. Už dávno pryč jsou doby rádoby vtipných adventur, kdy české hry dostávaly bodíky k dobru jenom proto, že byly zkrátka české. Operation Flashpoint vám dá možnost zažít pocity obyčejného vojáka uprostřed válečného konfliktu.

Žánr: akční
Minimum: Pentium 400 MHz, 64 MB RAM, 8 MB 3D karta, DirectX 8, 300 MB HDD, CD-ROM
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Bohemia Interactive Studio
Distributor:
Codemasters

Sice je to neobvyklé, ale tentokrát si hodnocení neodpustím napsat na samém začátku – máme tu další kvalitní českou hru. Už dávno pryč jsou doby rádoby vtipných adventur, kdy české hry dostávaly bodíky k dobru jenom proto, že byly zkrátka české. Operation Flashpoint vám dá možnost zažít pocity obyčejného vojáka uprostřed válečného konfliktu.

Dnes už si patrně nikdo nevzpomene, na kdy bylo naplánováno původní vydání české hry Operation Flashpoint (OF). Datum se neustále odsouvalo a co má paměť sahá, tak poprvé se o dokončení hry mluvilo v souvislosti s předloňským Invexem. Od té doby uběhlo už hodně vody a hra stále nepřicházela, až… 23. června tohoto roku se dočkali hráči v Evropě a o pár dní později i my.

Operation FlashpointOperation Flashpoint

Do vydání dema byla očekávání rozporuplná, podle slov autorů se sice mělo jednat o poměrně zajímavou hru, ale nikdo si nedokázal představit, o co konkrétně půjde, jak se to bude hrát a jak to bude vypadat. Situace se rázem změnila na jaře, kdy bylo vydáno demo. Většina prvních reakcí byla drtivě kladných, jediné výtky směřovaly na grafiku, která je na dnešní dobu spíše mírně pod průměrem. Zájem o hru ještě vzrostl…

Tak jako Rainbow Six byla první hra, která prorazila v žánru taktických her, můžeme Operation Flashpoint považovat za první hru ve škatulce, které se nejspíše bude říkat „reálná válečná simulace“. OF je totiž ve své podstatě simulací války z pohledů obyčejných vojáků.

Operation FlashpointOperation Flashpoint

Na začátku perestrojky, v polovině 80. let se ocitáte v roli několika amerických vojáků na třech ostrůvcích kdesi uprostřed ztracena. Vše by bylo v pořádku, kdyby si jeden z generálů v tehdejším Sovětském svazu neusmyslel, že tyto tři, na první pohled nevýznamné ostrůvky obsadí. Zakrátko už nad ostrovem přelétávají vrtulníky, na padácích se snáší výsadkáři a po moři se přibližují další lodě s pěchotou i tankovými jednotkami. V tuto chvíli se do hry dostáváte vy, jako vojín David Armstrong… Příběh nebudu dál prozrazovat, ale na rozdíl od jiných akčních her (i když OF ve své podstatě zase až tak akční není), zde hraje daleko důležitější roli. V úvodních misích jste v roli prostého vojáka, ale s nabývajícími zkušenostmi dojde i na povýšení, díky čemuž budete moci během boje udílet rozkazy vaší vlastní jednotce. Hra se tak z části stává i strategií. V některých misích si vyzkoušíte role dalších bojovníků – velitele tanku a příslušníka speciálních jednotek. Každá role vám přitom dává možnost zažít hru ze zcela odlišného pohledu.

Operation Flashpoint má velmi rychlý spád, prvních několik misí odehrajete se zatajeným dechem během jedné hodiny a tak budete pokračovat dál a dál, dokud nenarazíte na nějaký problém, s kterým si na poprvé nebudete vědět rady nebo neodpadnete únavou. Mise jsou velmi dobře navrženy a tak se ani po delším hraní nedostaví pocit stereotypu. Je možné, že stereotypní tato hra nebude patrně nikdy, protože její variabilita a možnost počtu kombinací je tak vysoká, že zkrátka nikdy neomrzí.

Operation FlashpointOperation Flashpoint

Realita tu hraje důležitou roli. Na Quaka a jeho počítadlo života můžete zapomenout, naopak si vzpomeňte na taktické hry ve stylu již zmiňované Rainbow Six, kde stačí jedna dobře mířená kulka a nepřítel se klátí k zemi. V boji můžete použít takřka všechny zbraně, které najdete nebo ukradnete padlým vojákům. Ostrovy jsou poměrně rozsáhlé a kdybyste se po nich měli přesouvat pouze pěšky, trvalo by to neúměrně dlouho. Proto můžete využít skoro všech dopravních prostředků, na které narazíte - civilní auta (Škoda 120), jeepy, obrněná vozidla, tanky, letadla a vrtulníky. Podobně jako při chůzi, i zde nejste omezeni pouze silnicemi, ale můžete zajet prakticky kamkoliv – i do lesa, kde ale riskujete zničení vozidla, protože s počtem nárazů stoupá jeho opotřebovanost a po překročení určité meze vám vozítko vypoví službu. Zde je vidět úžasná variabilita hry, protože můžete zastřelit řidiče nepřátelského trucku, počkat až se zastaví, nasednout na jeho místo a pokračovat dál v cestě vlastním směrem.

Operation FlashpointOperation Flashpoint

Jak už jsem se zmínil výše, grafika hry není dokonalá, je bod pod současným průměrem, ale to vůbec nevadí, protože v této hře jde o něco jiného než o dokonalé grafické zpracování – hlavní je hratelnost. Zvuky jsou na standardní úrovni, o něco lepší je to s hudbou, která se dokonce v české speciální edici objevila na samostatném CD.

K dlouhodobé hratelnosti určitě přispěje i přiložený editor misí, ve kterém si každý může vytvořit své vlastní mise. Jeho velkým plusem je snadné ovládání, díky čemuž je vytvoření vlastní, jednoduché mise záležitostí na několik minut. Vytvoření složitějších misí se spoustou logických podmínek je už těžší, ale i tak dík autorům za tuto skvělou hračku. Bylo pro mě velkým překvapením, když se mi ve vlastní misi podařilo vypustit raketu SCUD. Opět se v tu chvíli v mé hlavě ozval hlásek říkající „ta hra je zkrátka dokonalá“…

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 10/10
Jedna z mála her, která vás bude bavit dlouhé týdny.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (15) Další článek: Downloady: především IL-2 Sturmovik

Témata článku: , , , , , , , ,