Pikmin 3 - roztomilejší strategii nenajdete (recenze)

Malí Pikminové jsou tady, aby zahnali letní herní sucho. A jde jim to znamenitě!

Pikmin 3 je příběhem tří bílých kosmonautů, kteří vyrazili na cizí planetu vyplenit její přírodní zdroje a zotročit domorodé barevné obyvatelstvo. To se na písknutí svých nových pánů (a paní) vrhá masakrovat lokální zvířenu a jako mravenci nosí na svých zádech náklady několikanásobně převyšující jejich vlastní hmotnost.

Pikmin 3 01.jpgPikmin 3 02.jpgPikmin 3 03.jpg

Mno, dobrá, možná jsem se nechal v popisu trochu unést – Pikmini nepředstavují žádnou sondu do problémů reálného světa, ale přináší velmi hravou, roztomilou a nesmírně nápaditou symbiózu akční strategie a puzzlů. Nicméně to už asi víte, pokud jste hráli některý z předchozích dílů. Trojka, jak už to u her od Nintenda bývá, staví na zažitých základech a než převratnou revoluci představuje spíš promyšlenou evoluci.

Roztomilí pidižvící

Základní herní premisa zůstává stejná. Ovládáte kosmonauty (nově jsou místo dvou tři), kteří při hledání jídla pro jejich hladovějící civilizaci ztroskotali na planetě obývané rostlinnými potvůrkami známými jako Pikminové.

Pod kontrolu můžete dostat až 100 těchto roztomilých příšerek a vrháním na dané objekty jim dáváte kontextové úkoly – pokud je hodíte na nepřátelskou obludu, zaútočí na ni, pokud cíl představuje hromada keramických střepů, Pikminové z nich složí most. A dalo by se pokračovat: potvůrky dokážou odtlačit překážku, vykopat tunel, nosit suroviny a tak dále.

 

Pikmini přináší velmi hravou, roztomilou a nesmírně nápaditou symbiózu akční strategie a puzzlů

 

Některé úkoly vyžadují minimální počet Pikminů (těžký kámen třeba odvalí minimálně dvacet potvůrek), ale obecně čím vyšší počet příšerek použijete, tím rychleji zadání splní. Jednoduché, ne? V tom tkví právě jádro zábavnosti hry – základní principy se dají pochopit snadno, hra ale před vás klade stále nové nápady a prvky, takže se postupně pěkně rozvíjí a dokáže vás hnát vpřed.

Pikmin 3 04.jpgPikmin 3 05.jpgPikmin 3 06.jpg

Například Pikminů existuje (v tomto díle) pět typů a každý se hodí v jiné příležitosti. Červené potvůrky nezraní plameny, noví kamenní Pikmini zase rozbijí skleněné překážky a růžoví umí zase létat. Víc prozrazovat nebudu, ať vám zůstane i něco skryto.

Závod s časem

Každá z pěti tematických oblastí (i když v podstatě bych měl mluvit jen o čtyřech) je brilantně vystavěna jako takové bludiště plné překážek k překonání a surovin k vysbírání. Jak už jsem výše naznačil, kosmonauti hledali jídlo a to na planetě našli v podobě různých druhů ovoce.

Pikmin 3 16.jpgPikmin 3 17.jpgPikmin 3 18.jpg

Právě jeho sbírání představuje jeden z hlavních cílů hry a v jednotlivých oblastech planety je ho ukryto pěkných pár kousků (celkem 66). Háček tkví v tom, že napoprvé nebudete mít šanci vysbírat všechny, protože k některému ovoci se dostanete jen použitím druhu Pikminů, jež dostanete až v pozdější fázi.

Pikmin 3 13.jpgPikmin 3 14.jpgPikmin 3 15.jpg

A to jsem ještě nezmínil fakt, že hra se dělí na časově omezené dny. Večer se povrch planety začne hemžit nebezpečnými stvůrami a kosmonauti se společně s Pikminy uchýlí do bezpečí na orbitu. Přesun probíhá automaticky, ovšem pokud po odpočtu nemáte pod kontrolou kosmonautů všechny Pikminy, zůstanou na povrchu a čeká je smutný osud potravy.

Jistě, nové Pikminy dostanete do svých řad poměrně jednoduše, stačí sbírat tělíčka zlikvidovaných příšerek a kytky, nicméně pohled na vzrůstající počet padlých Pikminů v každodenních statistikách je prostě depresivní.

Den za dnem

Dělení hry na dny vás dokáže udržet v tempu, protože za jeden den se toho moc zvládnout nedá, takže vždy máte motivaci pokračovat dál. První den si prozkoumáte oblast, další věnujete stavění mostu na druhou řeky, abyste zjistili, že tam je jeskyně a tu už prozkoumat nezvládnete. Takže to necháte na další den.

Pikmin 3 10.jpgPikmin 3 11.jpgPikmin 3 12.jpg

No a třeba ten další se už konečně dostanete k závěrečnému bossovi oblasti. Čas věnovat musíte i sbírání zmíněného ovoce, protože na konci každého dne musíte vypít jednu lahvičku ovocné šťávy. Pokud ji nemáte, konec hry.

Limit to naštěstí není tak drakonický, jako v případě prvního dílu, který vám dal pouze 30 dnů. Tady můžete hrát tak dlouho, dokud budete mít šťávu. A vzhledem k tomu, že z jednoho kousku ovoce můžete získat půl až tři lahvičky…no, počty už nechám na vás.

Pikmin 3 07.jpgPikmin 3 08.jpgPikmin 3 09.jpg

Celkově systém šťávy funguje spíš jako motivační napružení do hry, které vás drží v tempu, ale rozhodně neubírá příležitosti ke kochání se fascinujícím světem.

Prostě kouzelné

A že je na co koukat. Pikminové v HD vypadají prostě kouzelně a celkově celý ten mikroskopický svět, kde pavouci a berušky jsou obrovské stvůry, je nádherně barevný, tajemný i roztomilý.

Pikmin 3 sice nepřinášejí žádné převratné prvky, ale nabízí tolik různých vylepšení, že se jednoznačně jedná o nejzábavnější díl série. Na displeji GamePadu například najdete šikovnou mapu, kde lze zadávat i waypointy jednotlivým členům týmu. Ostatně přidání třetího do party znamená spoustu nových svěžích puzzlů k vyřešení.

Wii U
Dostupné pro: Wii U
Žánr: Strategie | Akční strategie
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: Q2 2013
  • Smysl pro humor
  • Tři postavy
  • Roztomilé zpracování
  • Svěží tempo a nové nápady
  • Lépe se hraje na Wiimote
  • Nic zásadně nového (což není úplně chyba)

Osvěžující zábavu přináší i nový lokální multiplayerový mód jménem Bingo Battle, ve kterém sbíráte typy ovoce podle kartičky na spodu obrazovky.

Ano, základ hry zůstal stejný jako v předchozích dvou dílech, ale komu to vadí, když porce zábavy je nová a vydatná? Mně tedy ne.

Diskuze (1) Další článek: Exkluzivní záběry z hraní dvou misí v Killzone: Mercenary

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,